-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 25

Stebėjimo kameros Rukloje buvo nusuktos net į gyventojų langus

Jonavos rajono savivaldybės administracija prašo policijos perimti Ruklos miestelyje sumontuotą didelį kiekį vaizdo kamerų. Paaiškėjus, kad miestelyje vykdytas vaizdo stebėjimas gali pažeisti Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR), kameros šiuo metu yra išjungtos. Rajono meras M.Sinkevičius stebisi buvusio Ruklos seniūno užmojais stebėti viską aplinkui – net gyventojų langus.
Stebėjimo kamera Belgrade
Asociatyvi nuotrauka: stebėjimo kameros / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie tai pranešima Jonavos rajono savivaldybės internetiniame puslapyje.

2018 m. Ruklos seniūnija už 40 tūkst. eurų įsigijo ir miestelyje sumontavo 35 vaizdo stebėjimo kameras. Ruklos seniūnijoje tuo metu iš viso buvo 11 valdomų ir 48 pastovios vaizdo stebėjimo kameros. Toks kamerų kiekis savivaldybės administracijai jau tuomet pasirodė perteklinis. Įtarimų sukėlė ir kamerų matymo laukai, nes dalis jų buvo nukreiptos į gyventojų butų langus.

Savivaldybės administracija paprašė Ruklos seniūnijos pasiaiškinimo kokiais tikslais seniūnija ruošiasi tokiu dideliu mastu filmuoti visą miestelį. Nesulaukusi paaiškinimo savivaldybės administracija 2019 m. pradžioje uždraudė seniūnijai eksploatuoti vaizdo stebėjimo kameras.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ruklos seniūnija
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ruklos seniūnija

„Iki šiol nesuprantama, kam Ruklos seniūnui reikėjo tokio didelio kiekio kamerų? Ten jų daugiau nei visame Jonavos mieste. Ir kam reikėjo kameras nukreipti į žmonių langus ir stebėti vaizdą savo telefono ekrane? Man tai primena Šiaurės Korėją ir jos lyderį Kimą“, – buvusio Ruklos seniūno Ginto Jasiulionio sprendimais stebisi rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

2019 m. vasarą Ruklos miestelyje įrengtos vaizdo kameros atkreipė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos (VDAI) dėmesį. Inspekcija gavo pranešimą, kad dalis kamerų Ruklio gatvėje nukreiptos į gyventojų butų langus. Inspektoriai pradėjo tyrimą bei nurodė pateikti paaiškinimus.

Jonavos rajono savivaldybės administracija rašte VDAI patikino, kad vaizdo kameros šiuo metu neveikia, o vaizdo stebėjimo sistema yra apsaugota slaptažodžiu. Be to, Ruklos seniūnija šiuo metu neturi seniūno, kuris būtų atsakingas už vaizdo stebėjimo sistemą ir jos saugumo užtikrinimą.

„Ruklos seniūnija išties yra išskirtinis savo socialine infrastruktūra miestelis, čia įvyksta daugiau nusikaltimų nei kitose Jonavos rajono seniūnijose, todėl mes siūlome tiek Ruklos miestelio, tiek ir Jonavos vaizdo kameras perimti Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui. Manome, kad policija geriausiai užtikrintų viešąją tvarką ir visuomenės saugumą“, – sako rajono meras M.Sinkevičius.

Anot mero, jeigu policija nuspręs, kad negali perimti vaizdo kamerų, bus sprendžiamas klausimas dėl jų skaičiaus mažinimo. Ruklos miestelyje vaizdo kameros stebės tik viešas erdves ir seniūnijos pastatą, Jonavos mieste bus stebimi tik savivaldybės lėšomis įrengti objektai, bet ne gatvės ar gyvenamų namų teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius