Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 15 /19:54

Viktoras Pranckietis lieka Seimo pirmininku – balsavo tik 11 parlamentarų

Antradienio vakarą Seimo nariai nusprendė, kad Viktoras Pranckietis turi likti Seimo pirmininku. Didžiajai daliai valdančiųjų ir net opozicijos nedalyvavus balsavime, jo atstatydinimui neužteko balsų. Prieš posėdį „valstiečiai“ stengėsi, kad šio klausimo antradienį spręsti nereikėtų, tačiau susivienijus opozicijai, balsavimas buvo paskelbtas. Supratę, kad nieko nepeš, valdantieji paliko Seimo posėdžių salę.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Balsavime dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu dalyvavo tik 11 Seimo narių, 3 palaikė sprendimą atstatydinti, 7 – ne, 1 biuletenis rastas negaliojantis.

„Taigi, nutarimas nepriimtas“, – pareiškė posėdžiui pirmininkaujanti Irena Degutienė, kurios žodžius palydėjo skysti plojimai, mat salėje nebuvo daug parlamentarų.

VIDEO: Seimo posėdis, skirtas V.Pranckiečio atstatydinimui

„Popiežius Pranciškus sakė – viskas yra dovana. Šiandien Seimas, arba naujoji Seimo dauguma, suteikė Lietuvai ramybės dovaną, ačiū jums“, – Seimo salėje nedaugiažodžiavo V.Pranckietis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neeilinis Seimo posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Neeilinis Seimo posėdis

Kalbėjo pustuštei salei

Tardamas gynybos kalbą į Seimo narius V.Pranckietis kreipėsi pustuštėje salėje, nes didžioji dalis valdančiųjų iš posėdžio išėjo.

Tiesa, ne visi – salėje liko „socialdarbietis“ Antanas Vinkus, „valstiečiai“ Virginija Vingrienė ir Antanas Baura.

V.Pranckietis kalbą pradėjo garso įrašu – jame skambėjo R.Karbauskio pasisakymai. Tuomet prabilo Seimo pirmininkas.

„Manau, kad šiandien įvyko tai, kad dauguma nusigando savo sprendimo ir pareiškė savimi kažkokį tai nepasitikėjimą“, – kalbą pradėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

V.Pranckietis pabrėžė, kad Seimas tapo slaptų susitarimų įkaitais, kuriuose yra nomenklatūrinio kvapo.

„Esame taške, nuo kurio gali paaiškėti, kur kryptis suksis – ar versime naują politikos lapą, ar grįšime į praeitį, kur pardavinėti postus ir įtakas atrodė absoliučiai normalu. Negaliu užsimerkti ir leisti vešėti neteisybei ir nesuvokiamų, nesuprantamų tikslų ir ambicijų tenkinimui“, – kalbėjo jis.

Čia normalu, kad vienas padiriguoja, o keliasdešimt suaugusių žmonių, aukštuosius mokslus baigusių politikų šoka?

Būtent tai, anot Seimo pirmininko, ir buvo matyti pastaruosius keturis mėnesius: „Bandymas įvykdyti tikslą, iškeltą vieno žmogaus. Tai nėra nei vyriausybės tikslas, nei Seimo tikslas, nei žmonių tikslas. Tai yra keleto žmonių pyktis, nuvedęs mus į susipriešinimą ir krizę.“

„Gerbiamieji kolegos, ar jus tenkina dabartinė situacija? Ar jums tinka tokia vieno žmogaus politika? Čia normalu, kad vienas padiriguoja, o keliasdešimt suaugusių žmonių, aukštuosius mokslus baigusių politikų šoka?

Dovanokite, man tai neatrodo normalu ir man tai nedera su jokia demokratija 21-ame amžiuje. Kažkur per dvejus su puse metų dingo vertybės ir nuostatos, kažkur ore išsisklaidė žodžiai, kad esame kitokie – skaidrūs ir be šleifo. Aš galiu tik paklausti, kodėl? Dėl interesų? Dėl pinigų? Dėl vietos sąraše kituose rinkimuose? Apmaudu“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Jis aiškino norėjęs, kad viso to nebūtų buvę ir kad Seime nevyktų toks farsas ir cirkas.

„Tai jau ne politika – tai asmeninių reikalų tvarkymo kiemelis. Ir šiandien atsakysime, ar mes norime spręsti žmonių ir valstybės problemas, ar tenkinti vieno žmogaus interesus. Melas, šantažas, grasinimai ir ultimatumai tapo pastarųjų įvykių ašimi. O tereikėjo vieno – kalbėti ir ieškoti kompromisų“, – savo kalboje pabrėžė politikas.

Buvęs R.Karbauskio bendražygis aiškino, kad nepaisant visko, didžiuojuosi būdamas šio Seimo dalimi.

Tai ne politika, tai asmeninių reikalų tvarkymo kiemelis.

V.Pranckietis sakė neprašantis gynybos, o ieškantis bendraminčių.

„Aš manau, kad šis balsavimas bus už demokratiją. Pasakysiu daugeliui žinomus žodžius: darau tai ne dėl to, kad tai yra lengva, o dėl to, kad tai sunku ir būtina. Tai yra Johno Kennedy žodžiai prieš „Apollo“ misiją“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Sakė nepriklausantis opozicijai

Andrius Mazuronis V.Pranckiečio klausė, ar jis nemano, kad įkalino Seimą pasikeitus daugumai. „Nepalaikau nei vienos, nei kitos pusės“, – prisipažino jis ir sakė, kad jaučiasi nesmagiai. V.Pranckietis teigė, kad ir pats nesmagiai jaučiasi, tačiau pakartojo tai, ką jau yra sakęs, kad jį iš pareigų turi atleisti Seimas, o ne R.Karbauskis.

Paklaustas, kaip mato valdybos darbą, V.Pranckietis sakė, kad jis nepriklauso opozicijai, o jis pats yra už Vyriausybės programą.

„O bandymas uždėti ranką ant valdybos darbo nepavyko šiandien, ir nepavyks“, – teigė Seimo pirmininkas. Jis pabrėžė nejaučiantis, jog laiko valstybę įkaite – tai daro vienas žmogus, turėdamas omenyje R.Karbauskį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas posėdyje pareiškė, kad Seimas stebi dviejų žaliųjų žmogeliukų peštynes, vieno esančio, kito – buvusio.

„O žmonės mato Seimą tik taip – nuims V.Pranckietį, ar ne?“ – teigdamas, ar žmonėms dabar žmonėms svarbiausias klausimas yra tas, ar R.Karbauskis dar turi galios, ar ne.

E.Gentvilas teigė, kad jam V.Pranckietis, kaip Seimo pirmininkas, nėra brangus, jis jam priminė 15min studijoje pasakytą frazę, kad demokratija yra tada, kai mažuma klauso daugumos. Tuo metu jis, anot E.Gentvilo, pats nepaklausė daugumos.

VIDEO: Demokratijos pagrindas pagal V.Pranckietį: „Mažuma klauso daugumos, o jūs čia, ką, abejojate?“

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas svarstė, už ką R.Karbauskis kerštavo V.Pranckiečiui – gal už vadinamąją Gretos istoriją, po kurios iš Seimo narių atstatydino „valstiečių“ lyderio bendražygė Greta Kildišienė.

Jis gėdino buvusius „valstiečius“, kurie nepritarė, kad Seime būtų įkurta agrokomisija.

E.Gentvilas sakė, kad frakcija arba nebalsuos, o kas balsuos – nepalaikys V.Pranckiečio atstatydinimo.

„Valstiečių“ frakcijoje anksčiau dirbęs Povilas Urbšys iš tribūnos aiškino žodį „farsas“. Anot jo, Seimas yra farso įkaitas, o jo režisierius yra asmuo, savo asmenines ambicijas kilstelėjęs iki valstybinio lygmens.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

„Žmonių akyse atrodome vieno spektaklio veikėjai“, – pabrėžė jis.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas pareiškė, kad valdantieji taip įsivarė save į kampą.

„Jie galvojo, kad seimą paėmė įkaitais, bet jie patys tapo jos įkaitais“, – kalbėjo socialdemokratas. Anot jo, svarbiausias klausimas, ar Seimas gali leisti vienam žmogui pastatyti visus į kampą. Jis teigė, kad valdyba priėmė sprendimą dėl nenumatyto posėdžio, kad baigtųsi batalijos ir būtų grįžta prie svarbiausių valstybės reikalų.

J.Sabatauskas kalbėjo, kad šis balsavimas parodys, ar valdantieji turi daugumą.

Socialdemokratas Algirdas Sysas kalbėjo, kad klaida buvo į Seimo pirmininkus teikti žmogų, kuris neturi politinės patirties.

„Senbuvių pas „valstiečius“ tikrai buvo (...) Mes nebūtume įsivėlę į tokias peripetijas“, – sakė jis.

Bronislovas Matelis teigė, kad balsavimas vyks ne dėl V.Pranckiečio, o dėl R.Karbauskio.

„Valstiečiai“ labai stengėsi, kad nebūtų balsuojama

Pradedant posėdį valdantieji jame dar dalyvavo ir visais būdais stengėsi nukelti balsavimą į planuotą laiką – ketvirtadienį.

V.Pranckietis paprašė posėdžiui pirmininkauti opozicijos atstovę – konservatorę Ireną Degutienę. Jame užsiregistravo 116 Seimo narių.

Konservatorius Sergejus Jovaiša frakcijos vardu Seimo paprašė pusės valandos pertraukos, 84 parlamentarams balsavus už, ji buvo paskelbta.

„Socialdarbietis“ Juozas Bernatonis pareiškė, kad pagal statutą pertrauka nebuvo galima, o todėl I.Degutienė pasiūlė, kad per šią pertrauką į klausimą pasigilintų susirinkusi Etikos ir procedūrų komisija (EPK). Tačiau etikos sargų pirmininkas Antanas Matulas pareiškė, kad komisijos darbuotojų nėra, o panašius klausimus komisija jau sprendė, todėl iš naujo aiškintis nėra reikalo.

Neeilinio posėdžio pradžioje prie šoninio mikrofono stovėjo Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius. S.Jovaišai paprašius pertraukos, prie mikrofono stojo Agnė Širinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Ji pareiškė, kad EPK yra gautas A.Nekrošiaus kreipimasis – jis kvestionuoja valdybos posėdžio, kuriame paskelbtas nenumatytas posėdis, teisėtumą. Motyvas – kad valdybos posėdis vyko Seimo plenarinio posėdžio metu ir A.Nekrošius jame negalėjo dalyvauti.

„Kadangi valdybos posėdžio teisėtumas kvestionuojamas, reikia išsiaiškinti, kad jis buvo teisėtas. Prašytume pirmiau išnagrinėti šį skundą“, – prašė A.Širinskienė, kuri vylėsi, jog taip V.Pranckiečio klausimas bus nukeltas.

A.Matulas sakė, kad A.Nekrošiaus skundas bus svarstomas trečiadienį.

Po pertraukos I.Degutienė kvietė nepasitikėjimo Seimo pirmininku iniciatorius – prie Seimo mikrofono stojo „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

Jis iš lapelio perskaitė nutarimo dėl nepasitikėjimo projektą.

J.Bernatonis pirmininkaujančiosios klausė, kur EPK išvada, tačiau I.Degutienė aiškino, jog dėl pertraukos balsavo Seimas – ji buvo paskelbta teisėtai.

A.Širinskienė pasiūlė, kad Seimas balsuotų, ar tęsti posėdį, ar laukti EPK išvados dėl A.Nekrošiaus kreipimosi.

Konservatorius Jurgis Razma pareiškė, kad Seimo statute nėra pagrindo daryti pertraukas ir stabdyti svarstymą dėl to, jog kažkas sumanė kreiptis į EPK.

Balsavimo panoro V.Pranckietis

53 Seimo narių pasirašytas pareiškimas dėl V.Pranckiečio atstatydinimo Seimo pirmininko pirmajai pavaduotojai Rimai Baškienei buvo įteiktas antradienį, rytinio Seimo posėdžio metu. Pareiškime konstatuojama, kad V.Pranckietis prarado pasitikėjimą, nes sistemingai veikė prieštaraudamas memorandumo nuostatoms.

Taip pat, anot pareiškimo rengėjų, V.Pranckietis veikė kenkdamas partijų koalicijos ir ja pagrįstos valdančiosios daugumos formavimuisi Seime.

Dokumentą dėl Seimo pirmininko atšaukimo pasirašė: 42 „valstiečiai“, penki „socialdarbiečiai“, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, vienas Lenkų rinkimų akcijos narys ir du Mišrios Seimo narių grupės nariai.

V.Pranckietis sakė nemanantis, kad balsų jo nuvertimui užteks. Kad Seimo pirmininkas nebetęstų savo darbo, už tai turi pasisakyti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Opozicija balsavime dėl V.Pranckiečio atšaukimo žadėjo nedalyvauti.

Valdantieji balsavimą dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku planavo organizuoti ketvirtadienį. Bet V.Pranckietis kreipėsi į Seimą ir paprašė klausimą spręsti nedelsiant – dar antradienį.

Įvyko neeilinis Seimo valdybos posėdis. Penkiems nariams balsavus „už“, dviems – „prieš“, vienam susilaikius, Seimo vadovybė nutarė patenkinti V.Pranckiečio prašymą.

„Nutarėme surengti nenumatytą posėdį tam, kad numatytame posėdyje pereitume prie rimtų įstatymų, prie mokestinių įstatymų, biudžeto. Baigtume tą diskusiją, kuri tvyro ore labai ilgą laiką“, – po valdybos posėdžio komentavo Seimo pirmininkas.

Kad balsavimas neįvyktų, valdančiųjų atstovai ėmė atsiiminėti parašus iš nutarimo projekto dėl parlamento vadovo atstatydinimo, tačiau tuomet parašus ėmė dėti opozicija, žadėjusi nedalyvauti balsavime.

Jį į šias pareigas delegavo valdančioji Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Seimo pirmininku V.Pranckietis buvo išrinktas 2016 metų lapkritį, slapto balsavimo metu. V.Pranckiečio kandidatūrą tąkart palaikė 93 parlamentarai, o tai reiškia, – ne tik valdančiosios daugumos, o ir opozicijos atstovai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis V.Pranckietį trauktis iš Seimo pirmininko pareigų paragino po to, kai partijos pasirašė naują koalicijos sutartį. Pagal ją, Seimo vadovo postas pažadėtas „socialdarbiečiams“.

Seimo pirmininkas iš pareigų pareiškė nesitrauksiantis – esą dėl to turi spręsti Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius