Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 16

Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydį prisimenantis Balys Gajauskas: „Trūko žinių, visi kalbėjo, kad lėktuvą pašovė vokiečiai“

Kai 1933 metais liepos 15 dieną Steponas Darius ir Stasys Girėnas Niujorke pakilo savo skrydžiui per Atlantą, būsimam kovotojui su okupantais ir rezistentui bei Kovo 11-osios akto signatarui Baliui Gajauskui buvo vos septyneri. Balys Gajauskas prisimena, jog tai buvo ypatingos dienos. Žmonių nuotaika buvo pakili, niekas nė įtarti negalėjo, kad viskas gali baigtis tragedija.
„Lituanica“ virš Niujorko
„Lituanica“ virš Niujorko / Wikipedia Commons iliustr.
Balys Gajauskas
Balys Gajauskas

 „Tai buvo didelis įvykis, nes tokiam skrydžiui reikėjo daug drąsos, juolab, kad nedaug kas iki tol ryžosi tokiam žygdarbiui, –  sakė B. Gajauskas. – Nuo pat lakūnų pakilimo į orą Niujorke, žmonės Lietuvoje domėjosi skrydžiu, laukė naujienų per radiją.“

Savo vaikystę Balys Gajauskas praleido Kaune, Aukštuosiuose Šančiuose.

„Per radiją išgirdome ir liūdną žinią apie Dariaus ir Girėno lėktuvo katastrofą. Pamenu kaip gatvėse iškilo vėliavos su juodais gedulo kaspinais, žmonės tarsi persimainė. Nerimastingą laukimą žmonių veiduose pakeitė ašaros ir skausmas, – pasakoja Balys Gajauskas. – Aš stovėjau balkone ir puikiai mačiau, kaip tamsus vokiečių lėktuvas, lydimas dar kelių lėktuvų, apsukęs ratą, iš Žaliakalnio pusės, lėtai pradėjo leistis Aleksoto oro uoste“.

Stovėjau balkone ir mačiau, kaip tamsus vokiečių lėktuvas, apsukęs ratą, iš Žaliakalnio pusės, lėtai pradėjo leistis Aleksoto oro uoste.

Vyras prisimena matęs, kaip daugybė žmonių, nešini gėlėmis ir vainikais, ėjo pagerbti žuvusių lakūnų.

„Kai Stepono Dariaus ir Stasio Girėno kūnai jau buvo pargabenti, ėmė sklisti įvairios katastrofos versijos. Kai pargabeno „Lituanicą“, buvo tiriamos katastrofos priežastys, bet taip ir nepasakė kas įvyko, todėl žmonės atvirai svarstė kas galėjo nutikti“, – pasakojo B. Gajauskas.

Anot pašnekovo, žmonės kalbėjo, kad vokiečiai lėktuvą pašovė. „Lietuva tokia maža, o po sėkmingo skrydžio visi pamatys, kokius turi puikius lakūnus, išgarsins savo vardą ir žmones. Vokiečiai negalėjo to leisti“, –  prisiminė tuo metu girdėtas kalbas.

Anot B.Gajausko, lietuviai niekada nepamiršo didvyrių lakūnų: „Mokykloje visada minėjome šią datą. Vieni mokytojai daugiau papasakodavo apie skrydį ir pilotus, kiti mažiau, bet nė vienas nepamiršo. Kapinėse, prie mauzoliejaus visada buvo žmonių, tiek paprastomis dienomis, tiek per Vėlines. Žmonės fotografuodavosi atminimui“.

Kovo 11-osios akto signataras Balys Gajauskas įsitikinęs, kad šis skrydis Lietuvos žmonėms padarė didelę įtaką: „Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydis buvo tarsi postūmis žmonėms kovoti dėl savęs ir savo šalies. Jis parodė, kad ir Lietuvos žmonės yra iškilūs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius