Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 04

Stiprios prezidentės (ne)silpna komanda

Būsimosios krašto vadovės komandoje bus vos keli politinės patirties turintys patarėjai. Pasirinkimas daug kam atrodo toks keistas, kad jo vertinimų skalė – nuo staigmenos iki logiško paaiškinimo.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Likus kiek daugiau nei savaitei iki inauguracijos išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė įvardijo žmones, su kuriais žada dirbti penkerius kadencijos metus. Komandoje - tiek jau žinomi, tiek plačiajai visuomenei negirdėti asmenys. D.Grybauskaitė patikino, kad vienintelė jos patarėjų privilegija bus įtemptas darbas. "Nei tarnybinių automobilių vežioti į darbą, nei nebūtinų lėšų reprezentacijai ar telefoniniams pokalbiams nebus", - vakar pareiškė ji.

D.Grybauskaitės pasirinkimas daugeliui politikos apžvalgininkų pasirodė keistas. Ar komanda, kurios daugumą sudaro politikos naujokai (savo sričių specialistai), sugebės įkūnyti išrinktosios prezidentės deklaruojamą ryžtą imtis didelių permainų valstybėje? Be kita ko, prisiminti ir D.Grybauskaitės pareiškimai, esą visus sprendimus ji vis tiek priimsianti pati.

Jau dirbo prezidentūroje.

Ekonominės ir socialinės politikos grupei vadovaus buvęs V.Adamkaus patarėjas ekonomistas Nerijus Udrėnas. Iš prezidentūros jis pasitraukė 2008-ųjų balandį, pastaruoju metu dirba SEB banko analitiku. N.Udrėnas atstovavo prezidentui derybų grupėje kuriant nacionalinį investuotoją "Leo LT", kurį D.Grybauskaitė smarkiai kritikuoja ir ragina naikinti. N.Udrėnas prezidentūrą paliko, kai V.Adamkus pasirašė Atominės elektrinės įstatymą.

Nacionalinio saugumo grupės vadovu turėtų tapti Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Markevičius. Spaudos tarnybai vadovaus ir prezidentės atstovo spaudai pareigas eis žurnalistas Linas Balsys, D.Grybauskaitei talkinantis nuo rinkimų kampanijos pradžios.

Užsienio politikos grupės vadovu pakviestas buvęs Lietuvos pasiuntinys Vengrijoje Darius Semaška. Šiuo metu jis yra ambasadorius ypatingiems pavedimams Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje.

Trys moterys

Teisės departamento vadove sutiko tapti teisininkė Solveiga Cirtautienė. Šiuo metu ji yra Mykolo Romerio universiteto Civilinės ir komercinės teisės katedros docentė. Nuo 2001 metų S.Cirtautienė dirbo Aukščiausiajame Teisme - teisėjo padėjėja, Civilinių bylų skyriaus pirmininko patarėja. Nuo praėjusių metų iki šių metų balandžio ji vertėsi advokatės praktika.

Vidaus politikos ir analizės grupė bus pervardyta į Politikos analizės ir institucinių ryšių grupę. Už šią sritį bus atsakinga žurnalistė socialinių mokslų daktarė Audronė Nugaraitė. Nuo 1978-ųjų ji dėsto Vilniaus universitete žurnalistikos teorijos disciplinas, pastaruoju metu - pilietinės žurnalistikos kursą, tyrinėja ir dėsto viešųjų ryšių teoriją. A.Nugaraitės pasirinkimas politologams buvo staigmenas.

Švietimo ir mokslo klausimais D.Grybauskaitei patarinės Virginija Būdienė. Matematikės išsilavinimą turinti V.Būdienė 2006-2008 metais buvo švietimo ir mokslo viceministrė. Šių pareigų neteko praėjusių metų pabaigoje po Seimo rinkimų pasikeitus ministrui.

Sutiko, nes kvietė

"Pirmiausia, buvo smagu, kad pakvietė. Antra, manau, kad turiu visko, kuo galėčiau būti naudinga naujajai prezidentei", - paklausta, kas lėmė apsisprendimą dirbti D.Grybauskaitės komandoje, LŽ sakė A.Nugaraitė. Ji neketina atsisakyti ir dėstymo Žurnalistikos institute, tik teks sumažinti krūvį. "Politikos ir mano santykis yra per politinę komunikaciją. Nemanau, kad jei betarpiškai nedalyvauji politinėje veikloje, vadinasi, neišmanai politikos", - sakė tikros politinės patirties neturinti moteris. Ji teigė nemažai bendravusi tiek su buvusiais, tiek su esamais politikais, savo veikloje patarėja žada šiais ryšiais pasinaudoti. Prezidentės A.Nugaraitė teigė asmeniškai nepažįstanti, su D.Grybauskaite jai teko susitikti per vieną stažuotę.

Šiuo metu atostogaujantis N.Udrėnas prisipažino, kad dirbti su naująja šalies vadove sutiko dėl asmeninio kvietimo. "Žinoma, noriu prisidėti, kad būtų įgyvendintos Lietuvai svarbios reformos, užtikrinančios ilgalaikį šalies konkurencingumą ir ekonomikos augimą", - teigė būsimasis patarėjas.

Planų neatskleidžia

Vakar LŽ kalbinti V.Adamkaus komandos nariai tikino prezidentūroje paskutinėmis dienomis turintys labai daug darbų, todėl apie ateities planus negalvojantys. Nuo rugsėjo Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutui pradės vadovauti prezidento patarėjas Ramūnas Vilpišauskas. Su akademine veikla savo ateitį prisipažino siejanti ir Teisės departamento vadovė Aušra Rauličkytė. Atsisveikinusi su prezidentūra ji žada ilgai atostogauti ir keliauti po pasaulį. Nacionalinio saugumo grupės vadovas Mindaugas Ladyga grįš į Valstybės saugumo departamentą. Vidaus politikos analizės grupės laikinasis vadovas Mindaugas Lingė prisipažino neketinąs pradingti iš politinio gyvenimo, nors konkrečių planų dar neturįs. Apie naują darbą teigė dar negalvojusi ir prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė. Abejonių dėl ateities nekyla tik patarėjui užsienio politikos klausimais Valteriui Baliukoniui - jis ambasadoriaus Ispanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius