Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 26

Strigusi sistema leido registruoti vaikus ir jiems nepriklausančiuose darželiuose

Trečiadienį prasidėjus registracijai į Vilniaus darželius strigusi sistema leido tėvams rinktis ir jų vaikams pagal gyvenamąją teritoriją nepriklausančius lopšelius-darželius.
Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje
Darželinukų tėvai Vilniaus savivaldybėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai BNS patvirtinęs savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Gintaras Petronis sakė, kad kilus dėl to ginčams vieta darželiuose kai kurių vilniečių vaikams turbūt bus suteikta ir tuo atveju, jei ji pagal gyvenamąją vietą nepriklauso.

„Buvo problemos ir sistemoje, kadangi vienu metu sistema neleido įvesti seniūnijų. O kai nėra pažymėta seniūnija, tai sistema nebesupranta, kokius darželius galima priskirti žmonėms. (...) Sėsime kitą savaitę ir nagrinėsime visus tuos prašymus. Aišku, jei kalta sistema, vadinasi, reikės viską spręsti gyventojų naudai: ištaisyti klaidą ir registruoti darželius, kaip jiems priklausančius pagal gyvenamąją teritoriją“, – sakė jis.

Pasak G.Petronio, nepaisant laikinų sistemos trikdžių, trečiadienį, nuo registracijos į darželius pradžios 8 val. ryto iki 21 val. iš viso savivaldybė gavo 7,2 tūkst. prašymų. Šiemet planuojama darželiuose turėtų 8 tūkst. vietų. Vis dėlto G.Petronis negalėjo garantuoti, kad vietą darželiuose gaus net ir pernai jos negavę vaikai, nors jiems ir teikiama pirmenybė registruojantis. Savivaldybės duomenimis, tokių vaikų yra apie 700.

„Abejoju, ar šimtu procentų (pateks) tie, kurie šiuo metu laukia eilėse. Didžiausia galimybę patekti, ko gero, turės patekti į lopšelines grupes. Aš kalbu ir apie tuos, kurie (vietos negavo) pernai“, – sakė jis.

G.Petronis tvirtino, kad problemas, dėl ko strigo sistema, šiuo metu aiškinasi Miesto departamento ir informacinių technologijų įmonių specialistai, tačiau ji anuliuota nebus, nes registruoti prašymus vilniečiai galiausiai galėjo. Savivaldybės atstovas pripažino, kad vertinant šias problemas, ateityje turėtų būti keičiama tvarka ir pirmenybė turėtų būti teikiama ne pirmam prašymą registravusiajam, o įvesti kiti atrankos kriterijai.

Ateityje turėtų būti keičiama tvarka ir pirmenybė turėtų būti teikiama ne pirmam prašymą registravusiajam, o įvesti kiti atrankos kriterijai.

„Tai jau buvo galima daryti ir praėjusiais metais – kažkodėl negavome pritarimo tiems siūlymams iš politikų ir pasilikome prie senos. Suprantama, kad reikia visą tą dalyką pabaigti ir grįžti normaliai prie tos sistemos, ne kai kasmet priimame vaikus, bet kai prašymai priimami nuolat“, – sakė jis.

Anot departamento vadovo, savivaldybė šiemet planuoja sutvarkyti du darželius Žirmūnuose ir Viršuliškėse, taip pat įkurti šešias grupes naujame darželyje tarp Šeškinės ir Pašilaičių bei Žolyno gatvėje Antakalnyje, taip pat planuojama steigti ne tik priešmokyklinio (5-6 metų vaikams), bet ir ikimokyklinio amžiaus vaikų grupes sostinės mokyklose. „Jei įvertinsime ir tai, ką galime padaryti bendrojo lavinimo mokyklose, tikimės apie tūkstančio vietų“, – planus dėstė G.Petronis.

Kol kas savivaldybės specialistai neprognozuoja, kiek vaikų šiemet nepateks į sostinės darželius, nes naujų prašymų registracija vyks iki balandžio 30 dienos. Anot G.Petronio, ketvirtadienį nesibaigus darbo dienai buvo gauta „iki šimto“ naujų prašymų.

Trečiadienį 8 val. ryto prasidėjus elektroninei registracijai į Vilniaus lopšelius – darželius, sistema vėl strigo, kurį laiką savivaldybės tinklalapis buvo nepasiekiamas arba veikė su sutrikimais. Pirmoji registracija į darželius Vilniuje šiemet vyko sausio 12-ąją, tuomet dėl techninių problemų užstrigus sistemai, visi prašymai buvo anuliuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius