Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 20 /13:25

STT agentai krėtė Rolando Skaisgirio biurą, Aplinkos ministeriją ir „Regitrą“

STT tęsia ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidriai vykdytų viešųjų viešinimo paslaugų pirkimo. Penktadienį pareigūnai lankėsi Rolando Skaisgirio biure, Aplinkos ministerijoje, valstybės įmonėje „Regitra“ ir dar keliose įmonėse – vyko dokumentų poėmis.
Rolandas Skaisgirys
Rolandas Skaisgirys / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai kartu su Generalinės prokuratūros prokurorais, tęsdami ikiteisminį tyrimą dėl galimai organizuotos grupės vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu, penktadienį atliko dokumentų poėmius Aplinkos ministerijoje, valstybinėje įstaigoje „Regitra“ ir kratas 4 bendrovėse.

Šie veiksmai atlikti tiriant galimai neskaidrių viešųjų pirkimų, kurių vertė siekia 9 mln. litų (daugiau kaip 2,6 mln. eurų), aplinkybes, praneša STT.

STT vadovas Saulius Urbanavičius BNS sakė, kad šie procesiniai veiksmai atlikti atsiradus papildomų duomenų tiriant galbūt neskaidrių viešųjų pirkimų aplinkybes Aplinkos ministerijoje ir susijusiose įstaigose.

Pirkimų bendra vertė siekia 9 mln. litų (daugiau kaip 2,6 mln. eurų), informuoja STT.

„Tai yra eiliniai procesiniai veiksmai tame pačiame ikiteisminiame tyrime, nieko ypatinga. Tiesiog, paaiškėjus naujoms aplinkybėms, iškilo būtinybė tam tikrus dalykus pakartoti. Taip pat atliekami poėmiai ir kratos naujose įmonėse“, – sakė jis.

Sulaikytųjų ar naujų įtariamųjų kol kas nėra

S.Urbanavičius neatskleidė, ar keturios naujos įmonės, kuriose atliktos kratos, yra tiesiogiai susijusios su viešaisiais pirkimais, tačiau sakė, kad jos figūruoja tame pačiame ikiteisminiame tyrime.

„Sulaikytųjų ar naujų įtariamųjų kol kas nėra“, – sakė S.Urbanavičius. Anot jo, esamiems įtariamiesiems įtarimai neperkvalifikuoti, o buvęs vidaus reikalų ministras, „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas išlieka specialiuoju liudytoju.

Jis nedetalizavo, kodėl prireikė atlikti ir poėmius Aplinkos ministerijoje.

„Iš tikrųjų, tai yra susiję su tuo pačiu ikiteisminiu tyrimu“, – tepasakė STT vadovas.

S.Urbanavičius taip pat patvirtino, kad papildomi veiksmai atlikti ir prodiuseriui R.Skaisgiriui priklausančiose patalpose, bet ne namuose.

V.Mazuronis neįsivaizduoja, kas užkliuvo pareigūnams

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas BNS sakė buvęs informuotas, kad bus paimti dokumentai iš ministerijos viešųjų pirkimų skyriaus.

„Mane tik informavo, kad kažkokie seni reikalai iš 2013 metų, kažkokie viešieji pirkimai, konkrečiai nežinau, tik informavo, kad paims dokumentus, viešųjų pirkimų skyriuje, ir tiek“, – BNS sakė K.Trečiokas.

Jis tvirtino nežinantis, ar ministerijos darbuotojai buvo apklausti, nes šiuo metu yra išvykęs į Kauną ir apie situaciją yra informuotas lakoniškai.

2013 metais Aplinkos ministerijai vadovavęs europarlamentaras Valentinas Mazuronis sakė neįsivaizduojantis, kurie pirkimai galėjo užkliūti pareigūnams.

2013 metais Aplinkos ministerijai vadovavęs europarlamentaras Valentinas Mazuronis sakė neįsivaizduojantis, kurie pirkimai galėjo užkliūti pareigūnams.

„Nežinau. Neįsivaizduoju, kad galėjo užkliūti pareigūnams. Aš nedalyvauju pirkimuose, kiek atsimenu, mes vykdėme viešinimo pirkimus daugiausia, o pirkimų, išskyrus mažus buitinius, nebuvo“, – BNS sakė V.Mazuronis.

Taip pat jis sakė, kad su prodiuseriu R.Skaisgiriu, kuriam tyrime pareikšti įtarimai, jo vadovavimo laikotarpiu ministerija viešinimo sutarčių nebuvo pasirašiusi.

V.Mazuronis taip pat sakė pats sustabdęs konkursus, kurie jam kėlė abejonių. „Viešinimo pirkimai, buvo visokių niuansų, aš juos kelis kartus nutraukiau, skelbiau iš naujo, nes pasirodė, kad neaiškūs reikalai, buvo iš aštuonių dalyvių pasilikęs vienas, buvo tokių istorijų“, – prisiminė buvęs ministras.

Tyrimas dėl galimai neskaidrių viešinimo paslaugų pirkimo

Primename, kad 2014 metų pabaigoje STT pradėjo tyrimą dėl galimai neskaidriai vykdytų viešųjų viešinimo paslaugų pirkimo. Pirminiame bylos tyrimo etape buvo atlikta keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje.

Vėliau tyrimas buvo praplėstas surinkus duomenų dėl galimai neskaidrių Vidaus reikalų ministerijos 2013–2014 m. daugiau kaip 27 mln. litų (daugiau nei 7,8 mln. eurų) vertės viešojo pirkimo konkurso organizavimo aplinkybių.

Šį STT atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai. 

Telefonu R.Skaisgirys kol kas yra nepasiekiamas. Iš autoatsakiklio panašu, kad jis yra užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius