-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 04

STT tinkluose – „paveldima“ LSDP lyderių dešinioji ranka

Utenos korupcijos skandale įtariamosios statusą turinti buvusi premjero sekretoriato vadovė Džiuljeta Žiugždienė išsiskiria itin spalvinga politine biografija. Nors Algirdas Butkevičius pabrėžia, kad ji niekada nepriklausė jo vadovaujamai Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP), ši moteris ilgą laiką buvo artimiausioje įtakingiausių socialdemokratų aplinkoje.
Buvęs kultūros ministras Arūnas Gelūnas - vienas penkių aukščiausių politikų, į savo komandą kvietusių korupcijos skandalo įsuktą Džiuljetą Žiugždienę
Buvęs kultūros ministras Arūnas Gelūnas - vienas penkių aukščiausių politikų, į savo komandą kvietusių korupcijos skandalo įsuktą Džiuljetą Žiugždienę / Valdovų rūmų nuotr.

Trumpą D.Žiugždienės biografiją savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė politikos apžvalgininkas Audrius Bačiulis. Jis pabrėžia, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje atsiradusi moteris jau seniai lydi pačius įtakingiausius LSDP vyrus.

Nuo Algirdo iki Algirdo

A.Bačiulis pirmiausiai išskiria LSDP patriarchą Algirdą Brazauską. Jam laimėjus 1993 m. prezidento rinkimus, D.Žiugždienė įdarbinta prezidento administracijoje. Ji A.Brazausko artimiausioje aplinkoje išliko labai ilgai.

„Dabar jau tiksliai nebepamenu, kada ponia Džiuljeta pradėjo dirbti pas Algirdą Brazauską (papildymas – teigiama, kad Brazauskas ją atsivedė į savo Prezidentūrą 1993 metais. Kadangi žmonių „iš gatvės“ ten nebuvo, vadinasi, Žiugždienė buvo „grupės draugų“ ratelio dalis dar nuo sovietmečio), bet kai šis 1998 metais užbaigęs savo prezidentinę kadenciją įkūrė „Algirdo Brazausko paramos fondą“, Žiugždienė tapo šios Mokslų akademijos rūmuose įsikūrusios ganėtinai mįslingos įstaigos vadove“, – rašo A.Bačiulis.

LSDP patriarchui 2001 m. tapus premjeru, D.Žiugždienei atsirado vietos Vyriausybės aparate. Ir ne bet kur, o tose pareigose, iš kurių ją prieš keletą dienų išvertė STT tyrimas.

Asmeninė nuotr./Audrius Bačiulis
Asmeninė nuotr./Audrius Bačiulis

„Kai 2001-ųjų vasarą Brazauskas iš pensininko tapo Vyriausybės vadovu, jo paramos fondas veiklą tarsi nutraukė, bet likviduotas nebuvo, turimų prestižinių patalpų neapleido, o ponia Džiuljeta, formaliai dar įrašyta šios įstaigos kontaktiniu asmeniu, persikėlė įkandin savo šefo į Vyriausybės rūmus ir tapo Ministro Pirmininko Sekretoriato vadove“, – skelbia A.Bačiulis.

Apžvalgininkas pabrėžia, jog premjero sekretoriatui korupcijos skandalo herojė vadovavo ir po A.Brazausko pasitraukimo iš Vyriausybės vadovo pareigų. Premjero krėslą perėmęs Gediminas Kirkilas nutarė, kad sekretoriato vadovybės keisti nereikia.

Įtakingas pozicijas D.Žiugždienė išlaikė ir po 2008 m. Seimo rinkimų, ketveriems metams nustūmusių LSDP į opoziciją. Jos darbdaviais buvo trumpai Lietuvos politikos padangėje žibėjusios Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis, tuometis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, o po jo – TPP deleguotas kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

„Kai 2008 metais rinkimus laimėjo konservatoriai ir socdemams teko apleisti Vyriausybę, Džiuljeta Žiugždienė niekur iš valdžios kabinetų neprapuolė – ją į savo komandą pasiėmė (o gal buvo kažkieno primygtinai paprašytas paimti?) Seimo pirmininku tapęs Arūnas Valinskas.

Seimo pirmininko aparate ponia Džiuljeta neužsibuvo – pratusi prie vykdomosios valdžios, 2010 metais ji išnyra Valinsko partijos deleguoto kultūros ministro Arūno Gelūno dešinėje – tampa jo patarėja ir atstove spaudai, kartu su ministru inspektuoja šimtamilijones lėšas surijusį paskutinį Algirdo Brazausko asmeniškai kuruotą projektą – Valdovų rūmų statybas”, – rašo A.Bačiulis.

Socialdemokratams 2012 m. pabaigoje grįžus į valdžią, D.Žiugždienė sugrąžinta į, galima sakyti, įprastinę poziciją – A.Butkevičius ją pasirinko savo sekretoriato vadove.

15min.lt nuotr./Infografikas: Džiuljetos Žiugždienės politinė karjera
15min.lt nuotr./Infografikas: Džiuljetos Žiugždienės politinė karjera

Tarp D.Žiugždienės pasiekimų – ir valstybinis apdovanojimas. 2004 m. prezidento Rolando Pakso dekretu jai skirtas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius.

L.Bielinis: sekretoriato vadovė – ne eilinė pareigybė

Politologas Lauras Bielinis 15min.lt teigė, jog premjero sekretoriato vadovės pareigos – kur kas rimtesnės, nei skamba.

„Ji tvarko visą premjero dienotvarkę. Tai labai svarbus vaidmuo. Ir natūralu, kad (šias pareigas einančiu žmogumi) turi būti labai didelis pasitikėjimas“, – kalbėjo L.Bielinis.

Paprašytas įvertinti D.Žiugždienės politinę biografiją, pašnekovas teigė, jog tai parodo ir STT akiratyje atsidūrusios moters kompetenciją, ir didelį aukštas pareigas užimančių politikų pasitikėjimą ja.

„Jeigu žmogus nebūtų tinkamas, profesiškai neatliktų savo pareigų taip, kaip reikalaujama ir laukiama, greičiausiai nebūtų pasirenkama – net jeigu žmogus būtų įtakingas. Akivaizdu, kad ja pasitikėjo. Ir matyt, kad jos darbas jiems tiko“, – sakė L.Bielinis.

Paklaustas, ar kyšininkavimo skandale atsidūrusi sekretoriato vadovė gali mesti šešėlį ant paties premjero, politologas teigė nematantis tokios grėsmės A.Butkevičiaus reputacijai.

„Nemanau. Žmonės yra žmonės. Ir dabar dėl kiekvieno žmogaus klaidų, galbūt nesusipratimų, tuojau pat mesti šešėlį visiems su juo susijusiems žmonėms būtų ydinga“, – reziumavo L.Bielinis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lauras Bielinis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lauras Bielinis

Mero prašymu suremontuotas D.Žiugždienės namas?

Primename, jog D.Žiugždienė yra viena iš dviejų įtariamųjų korupcijos byloje. STT įtaria, jog Utenos rajono meras Alvydas Katinas iš vienos bendrovės reikalavo kyšio kito asmens naudai. Naujienų agentūra BNS antradienį paskelbė, jog šis žmogus – tai premjero komandą paskubomis palikusi D.Žiugždienė.

utena.lt nuotr./Alvydas Katinas
utena.lt nuotr./Alvydas Katinas

Neoficialiomis BNS žiniomis, nuo pareigų nušalintas Utenos meras socialdemokratas A.Katinas įtariamas reikalavęs kyšio ministro pirmininko sekretoriato vadovės D.Žiugždienės naudai. Jis vienos įmonės vadovo esą prašė suremontuoti D.Žiugždienei priklausantį namą Utenos rajone. Pasak STT vadovo Sauliaus Urbanavičiaus, „tam tikri darbai jau yra padaryti prieš kurį laiką“. STT įtaria, kad D.Žiugždienės namą suremontavo „Utenos melioracija“. Jos vadovas Liuonius Purvinis apklaustas specialiuoju liudytoju.

A.Butkevičius patvirtino pačios sekretoriato vadovės buvęs informuotas, jog ji iškviesta į STT ir figūruoja tyrime. Premjeras pabrėžia, esą STT tyrimas su D.Žiugždienės veikla Vyriausybės kanceliarijoje nėra susijęs. Pranešusi apie apklausą D.Žiugždienė pirmadienį premjerui įteikė atsistatydinimo pareiškimą. Šis jį patenkino. Tačiau apie D.Žiugždienės pasitraukimą nebuvo pranešta iki tol, kol STT nepaskelbė apie pradėtą tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius