Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 20 /12:58

STT tiria galimą kariuomenės pareigūnų piktnaudžiavimą, nes iš „Nota Bene“ prisipirko „auksinių gertuvių“

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos kariuomenės logistų, galbūt piktnaudžiavusių įsigyjant ekipuotę iš bendrovės „Nota Bene“, žinomos dėl pasitikėjimą kariuomene pernai smukdžiusios „auksinių šaukštų“ istorijos. Lietuvos kariuomenė teigia, kad tyrimo prašė pati.
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“ / Alfredo Pliadžio nuotr.

Anot STT, 2015 metais vykdant įvairių ekipuotės prekių pirkimą, buvo parengtos techninės specifikacijos gertuvėms ir nurodyti tam tikri konkretūs reikalavimai, dėl kurių buvo atmestas gerokai pigesnis kito tiekėjo pasiūlymas. „Dėl to galimai buvo padaryta didelė žala Lietuvos kariuomenei“, – teigiama pranešime.

Atliekant tyrimą bus siekiama išsiaiškinti, kodėl rengiant reikalavimus viešajam pirkimui, buvo nurodyta labai tiksli neesminės gertuvės priedo detalės specifikacija.

STT remiasi Lietuvos kariuomenės audito išvada, kad funkciniu požiūriu toks konkrečių techninių specifikacijų reikalavimas nėra būtinas.

Kariuomenė tai vadina valymusi

Kariuomenės vado atstovas spaudai majoras Mindaugas Neimontas BNS sakė, kad į teisėsaugą dėl minėto pirkimo kreipėsi Karo policija. Pasak jo, gertuvių pirkimą laimėjo bendrovė „Nota bene“.

„Po ažiotažą sukėlusių pirkimų iš „Nota bene“ kariuomenės vado prašymu Krašto apsaugos ministerijos auditoriai patikrino visus 2015–2016 metais Lietuvos kariuomenėje vykusius pirkimus, susijusius su „Nota Bene“, – teigė karininkas.

„Auditorių išvadose buvo siūlymas papildomai įvertinti būtent gertuvių viešąjį pirkimą. Po patikrinimo Karo policija kreipėsi į prokuratūrą, nuo ko ir prasidėjo šitas ikiteisminis tyrimas“, – pridūrė jis.

Krašto apsaugos ministras (KAM) Raimundas Karoblis teigė, kad „tai gera galimybė pabaigti išsikuopti tai, kas buvo ir kas buvo daryta ne visai gerai“.

„Problema dėl anksčiau naudotos praktikos dėl specifikacijų yra žinoma. Pirmą mano buvimo poste mėnesį mačiau atitinkamas audito išvadas, taip pat šnekėjau su Viešųjų pirkimų tarnyba ir iš tikrųjų buvo labai aiškūs signalai, kad reikia keisti tą praktiką, kas šiuo metu tikrai pakeista, išskyrus tuos atvejus, kai detali specifikacija tikrai yra būtina, ir tai veikia“, – antradienį žurnalistams Rukloje sakė R.Karoblis.

STT atstovė spaudai Renata Endružytė BNS nurodė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas praėjusią savaitę. Įtarimai dar niekam nepateikti.

Pernai didelės kritikos buvo sulaukęs 2014 metų kariuomenės pirkimas, kai iš bendrovės „Nota Bene“ lauko virtuvės įrankiai buvo įsigyti kelis kartus didesne nei rinkos kaina. Kilus ažiotažui dėl „auksinių šaukštų“ istorijos buvo smukęs gyventojų pasitikėjimas kariuomene.

„Išsivalymas nuo galimų korupcijos ir protegavimo apraiškų krašto apsaugos sistemos viešuosiuose pirkimuose yra būtinas, bet skausmingas kelias. Šis tyrimas yra dar vienas labai nemalonus, bet neišvengiamas žingsnis, siekiant pirkimų skaidrumo ir efektyvumo. Aprūpinant kariuomenę reikia remtis kainos ir kokybės santykiu, o ne verslo grupių ar partinių interesų protegavimu -tai tiesiog netoleruotina“, – R.Karoblio komentarą žiniasklaidai išplatino KAM.

Lietuvos kariuomenė tirti paprašė pati

Lietuvos kariuomenės 15min atsiųstame komentare teigiama, kad po 2016 m. rugsėjo mėnesį įvykusios „auksinių šaukštų“ istorijos, Lietuvos kariuomenės vado prašymu KAM Centralizuotas vidaus audito departamentas pradėjo visų visų Lietuvos kariuomenės 2015-2016 m. vykdytų viešųjų pirkimų, susijusių su „Nota bene“, auditą.

„Krašto apsaugos sistemos auditoriams atlikus šio pirkimo auditą buvo pastebėta, jog minimo pirkimo techninėje specifikacijoje numatytas galimai perteklinis reikalavimas – tikslus gertuvės apvalkalo užsegamos kišenėlės, skirtos susidėti vandens valymo tabletėms, dydis, kurį konkurse atitiko tik UAB „Nota Bene“ pasiūlymas. To pasekoje konkurse dalyvavusių kitų tiekėjų pasiūlymai buvo atmesti“, – teigiama Lietuvos kariuomenės komentare.

KAM išvados buvo perduotos Lietuvos kariuomenės karo policijai. Karo policija dėl tyrimo pradėjimo kreipėsi į prokuratūrą, o prokuratūra priėmė sprendimą tyrimą pavesti STT. STT vykdomą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Pagal 2016 m. birželio 21 d. su UAB „Nota Bene“ sudarytą preliminarią sutartį 2016 m. Lietuvos kariuomenė įsigijo 17 tūkst. gertuvių už 108 tūkst. eurų.

„Nuo praėjusių metų rudens Lietuvos kariuomenė nebeteikia užsakymų pagal jokias su UAB „Nota Bene“ sudarytas preliminarias sutartis“, – patikina Lietuvos kariuomenė.

Paskutinį kartą iš „Nota Bene“ Lietuvos kariuomenė pirko 2016 m. liepos 27 dieną – šlepetes už 15,5 tūkst. eurų.

Siūlė dvigubai mažesnes kainas

Lietuvos kariuomenės skelbtame konkurse dalyvavo trys kiti tiekėjai – visi jie pateikė mažesnės kainos pasiūlymus. Tačiau pasiūlymai buvo atmesti dėl tos pačios priežasties – esą jie neatitiko minimalių kvalifikacijos reikalavimų arba dalyviai nepatikslino netikslių ar neišsamių duomenų apie savo kvalifikaciją.

„Nota Bene“ konkursą laimėjo pasiūliusi 325,89 tūkst. eurų kainą, kai „M&M Trade Lt“ siūlė dvigubai pigiau – už 168,3 tūkst. eurų, „Baltijos tiekimas“ siūlė gertuves už 185,1 tūkst. eurų, o „Deftools“ – už 209,6 tūkst. eurų, rodo Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys.

„Nota Bene“ gertuves Lietuvos kariuomenei tiekia po 6,39 euro už vienetą, šios gertuvės yra pagamintos Kinijoje, „Xia Men Rise Industrial Trade“ bendrovėje.

Krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas džiaugėsi STT pradėtu tyrimu – tai veda į kariuomenės pirkimų valymą. Tačiau jis neturėjo detalios informacijos, kadangi yra išvykęs.

„Tai labai sveikintinas dalykas, tačiau nesu susipažinęs su tyrimo detalėmis, kadangi esu išvykęs į komandiruotę ir grįšiu rytoj“, – 15min pažadėjo situaciją išsiaiškinti krašto apsaugos viceministras G.Jeglinskas.

Pirkimą rengusi darbuotoja nebedirba

Gertuvių pirkimo dokumentus Lietuvos Kariuomenėje rengė ir paskelbė Rima Budreckienė, tačiau, 15min paskambinus nurodytu telefonu atsiliepusi darbuotoja nurodė, kad ši specialistė jau apie mėnesį nebedirba.

15min pavyko susisiekti su už gertuvių pirkimą atsakinga kariuomenės darbuotoja Jurgita Narkevičiene, tačiau ji jokių detalių nekomentavo.

„Aš nieko jums negaliu komentuoti. Labai atsiprašau, pas mus yra už viešuosius ryšius paskirti asmenys, kreipkitės į juos. Tokios informacijos aš negaliu suteikti“, – 15min teigė J.Narkevičienė.

Nota Bene“ tikina padėsianti tyrėjams

Bendrovė „Nota Bene“ pranešė esanti pasirengusi bendradarbiauti su tyrimą vykdančiomis institucijomis ir suteikti visakeriopą pagalbą. Bendrovės vadovų teigimu, „Nota Bene“ buvo, yra ir visuomet išliks atvira visoms valstybinėms institucijoms ir yra pasiruošusi suteikti visapusišką pagalbą bei informaciją šiuo metu tyrimą atliekantiems pareigūnams.

„Mes patys esame suinteresuoti kaip galima greičiau padėti išspręsti susiklosčiusią situaciją ir pasiruošę bendradarbiauti su visomis atsakingomis institucijomis. Suteiksime visą informaciją, reikalingą ar galimai naudingą tyrimui.

Esame įsitikinę, kad bendrovė tikrai nepadarė jokių pažeidimų, o laimėti skelbtą konkursą bendrovei pavyko pasiūlius produkciją, geriausiai atitikusią perkančiosios organizacijos savarankiškai iškeltus techninius bei kitus pirkimo dokumentuose numatytus reikalavimus, ką galėjo padaryti ir kiti rinkos dalyviai. Tad bendrovė tikrai teigiamai vertina, bet kokių šalies institucijų įsitraukimą į viešųjų pirkimų skaidrinimą bei buvo, yra ir visuomet liks pasiruošusi joms visapusiškai padėti“, – pranešime spaudai cituojamas Andrius Jazgevičius, „Nota Bene“ vadovas.

Auksinių kastuvėlių „prakišti“ nebespėjo

To paties pirkimo metu Lietuvos kariuomenė bandė įsigyti ne tik gertuvių, bet ir katiliukų, kastuvėlių, slepiamųjų dažų, kompasų ir kariškų žibintuvėlių – iš viso pirkimą sudarė šešios dalys.

Panašu, kad „Nota Bene“ sugebėjo pasiūlyti ir auksinius kastuvėlius, kadangi trijų kitų tiekėjų pasiūlymai ir vėl buvo atmesti.

„Nota Bene“ kastuvėlius pasiūlė už 1,523 mln. eurų ir konkursą laimėjo, tuo tarpu kiti mažesnės kainos pasiūlymai – „Deftools“ (1,03 mln. eurų), „Eurosec“ (1,361 mln. eurų) ir „Ginalas“ (1,475 mln. eurų) – buvo atmesti, mat vėl neatitiko techninių reikalavimų arba kvalifikacijos.

Tačiau 2016 m. rugsėjį pirkimas buvo nutrauktas sutikus Viešųjų pirkimų tarnybai, tad kariuomenė liko be kastuvėlių.

Nepaisant to, iš „Nota Bene“ kariuomenė nusipirko kompasus už 837,9 tūkst. eurų – konkurencijos nebuvo, kadangi didesnį kainos pasiūlymą pateikusio „Baltijos arsenalo“ pasiūlymas buvo atmestas.

Vienas kompasas kainuoja 46,55 eurų, gamintojas – „Silva“ iš Švedijos.

„Nota Bene“ laimėjo ir slepiamųjų dažų dalį – čia sugebėjo pateikti mažiausią kainą iš visų 5 dalyvių (45,1 tūkst. eurų). Didžiosios Britanijos gamintojo BCB dažais kariai tepasi po 2,51 euro už maždaug 50 gramų dėžutę su trimis spalvomis.

Katiliukų konkurso dalį laimėjo bendrovė „M&M Trade Lt“, juos pasiūliusi už 116 tūkst. eurų, o žibintuvėlių –„Army supply“ už 897 tūkst. eurų (vienas žibintuvėlis iš Kinijos kainuoja 37,38 eurus, gamintojas – „Sysmax industry trading company“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius