-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 20

STT: ŽŪM ir NMA kontroliuojamose vietos veiklos grupėse yra korupcijos rizikų

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) ir Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) kontroliuojamose kaimo vietovių bei žvejybos ir akvakultūros regionų vietos veiklos grupėse (VVG) yra korupcijos rizikų, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).
STT darbuotojas
STT darbuotojas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

STT nustatė, jog VVG veikloje gali dalyvauti tik vietos valdžios atstovai, o negali kitos viešojo sektoriaus organizacijos. Be to, nebūtina skelbti viešos atrankos į laisvas pareigas, todėl įdarbinami VVG nariai, su jais susiję ar jų pasiūlyti asmenys.

Nustatyta atvejų, kai atrankos komisijų nariai yra susiję su projektus finansavimui teikiančiais asmenimis. Pavyzdžiui, projektą pateikė VVG atstovo sutuoktinio vadovaujama įmonė, kurios registracijos adresas buvo pakeistas prieš pat paraiškos pateikimą.

Šilalės ir Vilniaus rajonuose nustatyta atvejų, kai finansavimą gavo su VVG valdybos nariais giminystės ryšiais susijusių asmenų, jų vadovaujamų įmonių ar įstaigų pateikti projektai. Be to, kai kuriais atvejais VVG darbuotojai tuo pat metu buvo įsidarbinę ir paramą jų pateiktam projektui gavusioje organizacijoje.

Išsiaiškinta ir galimai neskaidrių pirkimų – Vilniaus rajono VVG skelbto patalpų nuomos konkurso sąlygos visiškai atitiko anksčiau nuomotų patalpų kriterijus. Tuo metu Šiaulių žvejybos ir akvakultūros VVG pasirašė patalpų nuomos sutartį su Šiaulių medžiotojų ir žvejų draugija, kurios pirmininkas yra ir VVG narys.

STT įvertino 58 vietos veiklos grupes. NMA parama kaimo vietovių VVG 2016–2023 metais siekia 110,3 mln. eurų, o žvejybos ir akvakultūros regionų VVG – 10,5 mln. eurų.

ŽŪM ir NMA per tris mėnesius turės informuoti STT, kaip atsižvelgs į rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius