Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 11

Klausimas per lobizmo įstatymo pateikimą Seime: ar R.Karbauskis deklaruos susitikimus su savimi?

Teisėsaugai pradėjus korupcinę bylą ir pranešus apie galimą dviejų verslo organizacijų vadovų neteisėtą lobistinę veiklą, Seimas sugrįžo prie Lobistinės veiklos įstatymo pakeitimų. Valdančiųjų iniciatyva teiktoms pataisoms Seimas po pateikimo pritarė.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naują Lobistinės veiklos įstatymo redakciją Seime ketvirtadienį pristatė „valstietė“ Agnė Širinskienė.

„Dar prieš gerus metus Teisingumo ministerija parengė, o Vyriausybė atnešė į Seimą naują siūlomą lobistinės veiklos reguliavimą. Vėliau įvyko taip, kaip įvyko, Seime projekto idėja buvo gerokai išdarkyta.

Žinant pastarojo meto įvykius dar kartą siūlytumėm sugrįžti prie projekto svarstymo, įtvirtinant tiek kryžminį lobistinės veiklos deklaravimą, kada lobistinę veiklą deklaruoja tiek jos adresatas, tiek jos teikėjas“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Seimo narė taip pat tikino, jog priėmus pataisas, politikams tektų privalomai viešai skelbti savo darbotvarkes, o lobistais reikėtų registruotis asociacijoms, „savo esme netenkinančioms viešojo intereso, tačiau vienijančioms verslo subjektus, siekiančioms verslo tikslų“.

Nevyriausybinių organizacijų veikla lobistine laikoma nebūtų.

Liberalas Simonas Gentvilas, kalbėdamas apie politikų darbotvarkes teigė, kad jie pirmiausia turėtų rodyti pavyzdį, o tik paskui teikti įstatymo pataisas.

„Tribūnoje turėjo būti Ramūnas Karbauskis, kuris du mėnesius nėra deklaravęs nė vieno susitikimo nė su viena asociacija, lobistu, profsąjunga. Ar jūsų partijos pirmininkas yra asocialus žmogus, ar jis slepia šituos susitikimus? Keista, kaip gali valdančiosios partijos pirmininkas nedeklaruoti susitikimo su jokia organizacija, išskyrus oficialius susirinkimus“, – svarstė politikas.

A.Širinskienė atsakė, kad R.Karbauskis turėtų pats paaiškinti, kodėl jo darbotvarkės tuščios.

Ar jūsų partijos pirmininkas yra asocialus žmogus, ar jis slepia šituos susitikimus?

„Bet aš galiu pasakyti, kodėl mano darbotvarkės tuščios, – pridūrė ji. – [...] Patekimas į Seimą buvo apribotas, vyko karantinas ir tiesiog fiziškai pašaliniams asmenims ilgą laiką buvo neįmanoma patekti, dėl to ir nevyko fiziniai susitikimai, arba iš viso susitikimai.“

A.Širinskienė tikino su verslo atstovais, asmenimis, kurie nėra valstybės tarnautojai, institucijų vadovai privačiai nesusitinkanti.

S.Gentvilas neatlyžo – pareiškė, kad tiek „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis tiek šios frakcijos atstovas premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę dalyvavo partijos tarybos posėdyje Naisiuose, bet esą nė vieno jų darbotvarkėje renginys nepaminėtas.

„O dabar jūs sakote, kad kryžminsite ir tikrinsite kiekvieną iš mūsų. Galima pradėti čia kryžminti, bet reikia žiūrėti, kas yra esminiai dalykai“, – dėstė liberalas ir ragino taisyti ne tik Lobistinės veiklos įstatymą, bet ir Baudžiamojo Kodekso nuostatas dėl neteisėto poveikio politikams, imtis teisėkūros procesų „išskaidrinimo“.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys iniciatyvą keisti Lobistinės veiklos įstatymą pavadino dekoracija bandant „paslėpti neskaidrius sandorius ir neskaidrų veikimą“.

Kas galėtų paaiškinti, kaip Seimo narys Ramūnas Karbauskis deklaruos savo santykį su „Agrokoncerno“ savininku Ramūnu Karbauskiu?

„Kas galėtų paaiškinti, kaip Seimo narys Ramūnas Karbauskis deklaruos savo santykį su „Agrokoncerno“ savininku Ramūnu Karbauskiu?“ – klausė jis.

R.Karbauskis vakariniame Seime posėdyje dalyvavo, tačiau atsakyti į parlamentarų replikas nepanoro.

Seimas, „už“ balsavus 68 parlamentarams, „prieš“ – 1, susilaikius 10, projektui po pateikimo pritarė. Toliau jį nagrinės Teisės ir teisėtvarkos komitetas, vertins Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius