TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 03

Su psichikos sutrikimų turinčiais žmonėmis dirbusi Eglė – apie nepagražintą kasdienybę ir ko nežino visuomenė

„Aš sutinku su psichiatrų nuomone, kad psichikos liga yra tiesiog liga – kaip akmenligė ar apendicitas ir kad psichikos sutrikimų nereikia stigmatizuoti. Tačiau vis tik tarp šių ligų yra skirtumas. Šizofrenijos, kaip apendicito, neišpjausi, o akmenlige sergantis žmogus sąmoningai savo kūdikio neišmes pro langą“, – sako apie dešimtmetį globos namams, kuriuose gyveno ir psichikos sutrikimus turintys žmonės, vadovavusi Eglė, reaguodama į neseniai visą Lietuvą sukrėtusį įvykį.
Depresija
Depresija / Shutterstock nuotr.

„Marti maldavo paguldyti sūnų į psichiatrinę ligoninę“, – netrukus po tragedijos, kai vyras pro langą išmetė savo penkių mėnesių kūdikį, sakė jo mama. Medikų kova dėl vaiko gyvybės nebuvo sėkminga – Kauno klinikose jis mirė, o jį išmetęs vyras gydomas psichiatrijos ligoninėje.

Apie tai, kaip Lietuvoje teikiama pagalba psichikos ligomis sergantiems žmonėms, visuomenė diskutuoja jau seniai. „Kodėl reikia tragedijos, kad į šią problemą būtų atkreiptas dėmesys?“ – socialiniuose tinkluose klausė žmonės.

Tačiau ne viskas yra taip paprasta, tvirtina Eglė. Vardas jos pačios prašymu yra pakeistas, nes papasakoti apie kasdienybę dirbant su tokiais žmonėmis ji sutiko tik anonimiškai, mat visuomenėje šios temos – jautrios. Be to, apie kai kuriuos dalykus, kas iš tiesų vyksta tokiose įstaigose, viešai kalbėti iš viso nepriimtina.

Apie tai, kas įvyko Klaipėdoje ir kodėl galimai psichikos liga sergančiam žmogui nebuvo suteikta pagalba galite skaityti čia.

– Egle, kokie žmonės gyveno jūsų vadovaujamuose globos namuose?

– Labai įvairūs. Tai – ir senatvine demencija sergantys žmonės, taip pat turintys Dauno sindromą, sergantys šizofrenija, depresija. Visa tai įeina į psichikos sveikatos sutrikimus ir visos šios diagnozės ligos istorijoje koduojamos F raide.

Tarkime, jei protinis atsilikimas dažniausiai yra nuo gimimo, tai šizofrenija gali būti paveldima, ją gali sukelti tam tikri gyvenimo įvykiai tada, kai žmogus suaugęs.

Tačiau jei žmogus yra veiksnus ir serga šizofrenija – pagalbos jam niekas negali suteikti, jei jis pats jos nepriima. Tokia realybė. Priverstinai žmogus gydomas tada, kai daro nusikalstamą veiką, yra absoliučiai neadekvatus ir kelia pavojų sau ar aplinkiniams.

Joshua Fuller / Unsplash nuotr./Psichikos liga
Joshua Fuller / Unsplash nuotr./Psichikos liga

– Tačiau ar riba, kada jis kelia pavojų, yra aiški?

– Ne visada, todėl gauti pagalbą, net jei matai, kad žmogus kelia pavojų, sunku. Tenka gudrauti. Tarkime, jei matydavome, kad dėl žmogaus elgesio gali kilti pavojus kitiems ar jam pačiam – mes žinodavome tam tikrus raktinius žodžius, ką pasakyti paskambinus Bendruoju pagalbos telefonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius