Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 30

Su šešėline ekonomika kovos privilegijomis

Vyriausybė užsimojo mažinti vadinamąją šešėlinę ekonomiką ne tik griežtesnėmis baudomis nesąžiningiems verslininkams, bet ir privilegijomis skaidrioms, socialiai atsakingoms įmonėms.
Klesti šešėlinis verslas.
Klesti šešėlinis verslas. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Speciali darbo grupė pirmadienį Vyriausybei pristatė 23 pasiūlymus, kaip kovoti su šešėline ekonomika. Anot darbo grupės vadovo, ministro pirmininko kanclerio Deivido Matulionio, siūlymai grąžinti tobulinti, tačiau daliai jų jau preliminariai pritarta ir pradedami ruošti atitinkami teisės aktai.

„Šios priemonės yra skirtos sąžiningam verslui apsaugoti. Tačiau neperlenkti lazdos, kad nebūtų įvedamos naujos kliūtys verslui, kitaip tariant, kad biurokratinė našta nedidėtų sąžiningam verslui“, – pabrėžė D.Matulionis. Jo teigimu, teikiant siūlymus pirmenybė teikta ne baudžiamosioms priemonėms, o siekiui skatinti skaidrias įmones.

„Reikia lengvinti sąlygas verslui, bet tuo pačiu rodyti nepakantumą nelegaliam verslui“, – teigė D.Matulionis.

Ministro pirmininko kancleris žurnalistams paminėjo dalį siūlymų, kurie „nekėlė abejonių“ ir artimiausiu metu bus toliau svarstomi bei ruošiamasi juos įgyvendinti:

• Siūloma nustatyti, kad verslo liudijimus būtų galima išsiimti trumpesniam nei mėnesio laikotarpiui, pvz., savaitei ar dviem savaitėms.
• Siaurinti verslo liudijimų sąrašą pavojingiems darbams, pvz., kasybai, statybų sektoriui nebeišduoti verslo liudijimų. „Tokiu atveju turės būti steigiamos įmonės, darbo santykiai įforminami sutartimis, pagal visus darbo saugos reikalavimus dirbti įmonėse“, – aiškino D.Matulionis.
• Atsakomybę už mokesčių slėpimą, nusikaltimus, susijusius su mokesčių slėpimus, taikyti ne tik fiziniam asmeniui (įmonės direktoriui), bet ir juridiniam asmeniui (įmonė turėtų atsakyti savo turtu).
• Taikyti supaprastintą bylų nagrinėjimo tvarką PVM grobstymo atvejais.
• Taikyti ribojimus viešųjų pirkimų, ES paramos gavimo srityje toms įmonėms, kurios padaro grubius pažeidimus mokesčių mokėjimo, darbo santykių srityje.
• Sukurti socialiai atsakingos įmonės apibrėžimą ir tokioms įmonėms taikyti tam tikras privilegijas, propaguoti skaidrų verslą.
• Parengti projektą dėl socialinio informavimo žiniasklaidoje apie šešėlinės ekonomikos prevenciją. „Siekiame, kad žmonės suvoktų, kad atsiskaitymas be čekio ar vokeliai yra savotiškai kenkimas visuomenei. Man atrodo, tikrai įmanoma neblogus klipus paruošti šiuo klausimu“, – sakė D.Matulionis.
• Griežtinti atsakomybę už pakartotinus kontrabandos gabenimo atvejus.
• Taikyti grynųjų pinigų deklaravimą įvežant į šalį didesnę nei 10 tūkst. eurų sumą iš Europos Sąjungos šalių.

D.Matulionis teigė, jog konkrečių skaičiavimų, kiek būtų galima „ištraukti iš šešėlio“, nėra, kaip ir nėra žinoma, kokia dalis verslo veikia nelegaliai. „Realiai nėra jokio ekonominio įverčio. Skaičiai figūruoja nuo kelių iki penkiolikos, dvidešimt procentų (verslo „šešėlyje“), kaip kas nori, taip tas traktuoja“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius