Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 23

Suabejota, ar Verslo konfederacijos užsakymu tyrimą atlikę VU mokslininkai nepažeidė etikos

Valdančiųjų „valstiečių“ atstovė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė ketvirtadienį pranešė besikreipianti į Vilniaus universiteto (VU) Centrinę akademinės etikos komisiją, kurios prašo ištirti, ar VU Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto mokslininkai, atlikę Lietuvos verslo konfederacijos užsakytą „Alkoholio vartojimo elgsenos ir įpročių Lietuvoje“ tyrimą, nepažeidė akademinės etikos.
Asta Kubilienė
Asta Kubilienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vakar verslo atstovų organizuotoje spaudos konferencijoje trys Vilniaus universiteto mokslininkai – Vita Karpuškienė, Aušrytė Rastenienė ir Algirdas Bartkus – pristatė dar vieno neva nepriklausomo tyrimo rezultatus. Tiek spaudos konferencijos metu, tiek viešai skelbiamoje informacijoje iš esmės nutylėtos esminės tyrimo aplinkybės – kas yra tyrimo iniciatoriai, užsakovai ir finansuotojai.

Turima daug netiesioginių duomenų, kad tyrimas pradėtas ir vykdomas būtent dėl Lietuvos alkoholio pramonės dalyvavimo ir rėmimo. Jeigu tai pasitvirtintų ir tyrimas išties yra finansuojamas tiesiogiai suinteresuotos alkoholio pramonės, tai tokio tyrimo vykdymas ir šios aplinkybės viešas nedeklaravimas būtų esminis akademinės etikos pažeidimas, o kartu ir keltų pamatines abejones dėl tyrimo metodikos ir jos pagrindu gautų duomenų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama A.Kubilienė.

Trečiadienį minėti VU dėstytojai spaudos konferencijos metu pristatė ketvirtus metus vykdyto tyrimo, susijusio su alkoholio vartojimo įpročiais, rezultatus. Tyrimą atliko viešosios nuomonės tyrimo bendrovė „Baltijos tyrimai“ apklausiusi 1104 gyventojus, spaudos konferencijos metu minėta, kad jis atliekamas bendradarbiaujant su Lietuvos verslo konfederacija.

Sveikatos reikalų komitetas, pasak A.Kubilienės, turi duomenų, jog VU Ekonomikos ir verslo administravimo fakultetas turi bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos verslo konfederacija, kurios pagrindu ir atliekamas alkoholio vartojimų įpročių tyrimas. Šios sutarties turinys, mokslininkų finansavimo sąlygos ir apimtys esą nėra atskleistos, o asmeninis tyrimą vykdančių mokslininkų ir kitų subrangovų interesas taip pat viešai nedeklaruotas.

„Tai kelia abejonių dėl to, kas išties formuoja tyrimo klausimus, ruošia duomenų rinkimo metodologiją, interpretuoja gaunamus rezultatus.

Jeigu šiuose procesuose dalyvauja ir verslo atstovai, tai asmeninės finansinės tyrėjų paskatos gali būti vertinamos kaip esminis tokio tyrimo ir jo išvadų interesų konfliktas, kuris turi būti atskleistas ir atitinkamai įspėjama apie jo įtaką rezultatams. To nėra padaryta“, – pranešime žiniasklaidai skelbia A.Kubilienė.

Jame taip pat teigiamas, jog verslo ir mokslo tyrimų įstaigų bendradarbiavimas yra skatintinas, tačiau tai esą turi būti vykdoma laikantis akademinės etikos reikalavimų, deramai deklaruojant turimus ryšius ir galimą jų įtaką tyrimų turiniui.

Vilniaus universitetas turi ištirti ir atsakingai įvertinti vykdomų tyrimų aplinkybes.

„Vilniaus universitetas turi ištirti ir atsakingai įvertinti vykdomų tyrimų aplinkybes, kurios galimai veikia mokslo tyrimų kokybę ir kartu menkina visos mokslo bendruomenės autoritetą. Juo labiau, kad VU Akademinės etikos kodeksas aiškiai nustato, kad bendruomenės nariai privalo laikytis akademinio sąžiningumo, deramai deklaruoti savo galimus interesų konfliktus“, – nurodo A.Kubilienė.

Trečiadienį alkoholio vartojimo įpročių tyrimo rezultatus „Žinių radijui“ komentavusi VU dėstytoja V.Karpuškienė neslėpė, kad jį užsakė verslui atstovaujanti organizacija, bet apklausos rezultatams tai įtakos, anot jos, neturėjo.

„2016 metais buvo susitikimas tarp Ekonomikos fakulteto valdžios ir Verslo konfederacijos atstovų. Verslo konfederacija įtakos [tyrimo] metodologijai kažkuria prasme turėjo, todėl kad mes bendradarbiavom. Tai nebuvo vien tik mūsų [tyrimas]. Bet klausimyno sudarymas, apklausa buvo atlikta „Baltijos tyrimų“. Kartais mums prikaišiojama, kad [rezultatai] paslinkti naudinga linkme, tai tikrai ne“, – komentavo mokslininkė.

Kartais mums prikaišiojama, kad [rezultatai] paslinkti naudinga linkme, tai tikrai ne.

Tirti Lietuvos gyventojų alkoholio vartojimo įpročius VU ėmėsi po to, kai „valstiečių“ suformuota Vyriausybė inicijavo griežtesnes alkoholio kontrolės priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius