Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 01 04

Sudarytas šauktinių sąrašas: šiemet savanorių greičiausiai nepakaks

Ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje buvo sudarytas šauktinių, kurie bus pakviesti atlikti privalomąją karo tarnybą, sąrašas. Šiemet į jį patenka ir tie jaunuoliai, kurie atlikti tarnybą pasiprašė patys iki sąrašo sudarymo. Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad nors savanorių yra, bet, jo žodžiais, gali būti, kad šiemet teks daugiau įjungti privalomojo mechanizmo.
Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ šauktinių priesaika
Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ šauktinių priesaika / Alfredo Pliadžio nuotr.

Į šių metų sąrašą pateko 27 633 karo prievolininkai, paskirstyti po 6 regionus, iš jų bus pašaukti 3,8 tūkst. jaunuolių.

Šiais metais šauktinių bus kviečiama 300 daugiau nei pernai. Dėl to ministras R.Karoblis beveik neabejoja, kad visos vietos savanoriais nebus užpildytos.

„Didinimas 300 vietų yra nemažas. Pernai savanorių skaičius buvo rekordinis, bet 30 proc. savanorių atkrenta dėl ligų“, – pabrėžė ministras.

Praėjusiais metais iš daugiau kaip 3,5 tūkst. pašauktųjų du trečdaliai buvo savanoriai, 53 prievolininkai buvo pašaukti privalomai.

Šiuo metu prašymus atlikti privalomąją karo tarnybą yra pateikę daugiau kaip 280 žmonių.

Krašto apsaugos ministerijos nuotr./2018 m. tarnybos vietos
Krašto apsaugos ministerijos nuotr./2018 m. tarnybos vietos

Paklaustas, kiek šiemet gali prireikti pašaukti jaunuolių, kurie nepanoro atlikti tarnybos savanoriškai, R.Karoblis sakė, kad būtų labai nustebęs, jei jų skaičius viršytų 5–6 proc.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos viršininkas Arūnas Balčiūnas sakė, kad savanorių skaičius kasmet būna stabilus – apie 3 tūkst. asmenų.

R.Karoblio duomenimis, vienas šauktinis, įskaitant jo uniformą, valstybei kainuoja apie 10 tūkst. eurų.

Su šiuo sąrašu dar bus dirbama, prie kiekvienos pavardės bus parašyta, kada prievolininkas turės prisistatyti į arčiausią kariuomenės padalinį. Tikimasi, kad sąrašas asmenų, kurie bus šaukiami, bus paskelbtas kitos savaitės viduryje.

„Agituočiau visus prisijungti prie kariuomenės ir atlikti pareigą valstybei“, – sakė A.Balčiūnas.

Anot R.Karoblio, 3800–3900 jau yra beveik riba, kiek Lietuvos kariuomenė gali priimti šauktinių.

Kad šauktinių skaičius pamažu didės, buvo nuspręsta dar 2015 metais įvedinėjant šią tvarką.

Paklaustas apie visuotinį šaukimą, R.Karoblis sakė, kad tai galėtų kainuoti 0,2 proc. Bendrojo vidaus produkto. „Tokiu atveju reikėtų galvoti ir apie kariuomenės struktūros keitimą (...) Dabartiniai batalionai yra absoliučiai pilni, reikėtų infrastruktūros ir taip pat – personalo“, – pabrėžė jis.

VIDEO: Šauktiniai: svarbiausia informacija, kurią reikia žinoti

Šiųmetis sąrašas – kitoks

Karo prievolininkų sąrašas visuomet sudaromas atsitiktine tvarka, naudojantis kompiuterių programa.

Jį stebėjo R.Karoblis, Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos viršininkas Arūnas Balčiūnas ir kiti kariuomenės atstovai, siekiant užtikrinti, kad procesas būtų skaidrus, į sąrašų sudarymą kviečiami ir visuomenės atstovai.

Krašto apsaugos ministerijos nuotr./Regioniniai karo prievolės ir komplektavimo centrai bei poskyriai
Krašto apsaugos ministerijos nuotr./Regioniniai karo prievolės ir komplektavimo centrai bei poskyriai

2017 metais įsigaliojus Karo prievolės įstatymo pasikeitimams, į sąrašus gali patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės socialinės garantijos.

Ketvirtadienį sudaryti karo prievolininkų sąrašai, kaip ir ankstesniais metais, bus paskelbti interneto svetainėje https://sauktiniai.kam.lt. Prie kiekvienos pavardės bus nurodytas ir tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu. Karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius