-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 04

Sujudo nemokamą teisinę pagalbą teikiantys advokatai

Nemokamą teisinę pagalbą teikiantys advokatai skundžiasi turintys per mažai laiko pasirengti byloms. Vyriausybės nutarimu tam numatyta tik valanda, nepaisant to, kiek bus teismo posėdžių ir kokios apimties byla. Advokatai teigia, kad dėl to nukenčia klientai.
Nemokamos teisinės pagalbos pageidauja daugybė klaipėdiečių.
Nemokama teisinė pagalba / Ginos Kubiliūtės nuotr.

Nemokamą antrinę teisinę pagalbą teikiantys advokatai patys nebegali pasirinkti, kiek ruoštis bylai. Vyriausybė nutarė, kad tam skirta tik valanda. O ir dėl šios valandos advokatai turėjo nemažai pakovoti, mat dar neseniai išvis buvo panaikintas terminas rengtis bylai.

„Gerai jeigu tai – paprasta byla, galima valandą jai pasiruošti ir atstovauti savo klientą, bet jeigu tai – sudėtinga byla, o pas mus daug užsisenėjusių bylų, kuriose, pavyzdžiui, reikia per kelias kartas atstatyti paveldėjimo teises, arba santuokos byloje sunkus turto padalijimas, arba dėl vaikų pešasi, yra labai sunkios bylos, kur klientai atneša 59 priedus, ir nori, kad jie būtų prijungti prie bylos, tai kiekviena reikia peržiūrėt pagrįst“, – teigia advokatė Genovaitė Rokickienė.

Advokatai sako ataskaitose 15 minučių tikslumu turi pagrįsti suteiktas paslaugas. Kitaip esą negauna atlyginimo. Jie teigia, kad kai kada nukenčia ir klientai, ypač jei tai – civilinė ar administracinė byla.

Advokatai sako ataskaitose 15 minučių tikslumu turi pagrįsti suteiktas paslaugas. Kitaip esą negauna atlyginimo. Jie teigia, kad kai kada nukenčia ir klientai, ypač jei tai – civilinė ar administracinė byla.

„Mano supratimu, viena valanda yra pritaikyta baudžiamųjų bylų advokatams, kadangi ten viskas skaičiuojama tomais, antai 6 tomai. Tam, kad nereikėtų valstybei mokėti, perkėlė, mums tą patį padarė. Bet yra civilinės administracinės bylos, baudžiamųjų kita specifika, gali su vienu bylos tomu ir trijų valandų neužtekti susipažinti“, – sako advokatas Algaudas Kirša.

Teisingumo ministerija tvarkos keisti nesirengia. Pasak viceministro, praeitoje vyriausybės kadencijoje skola advokatams siekė net keturis milijonus litų, todėl ją teko mažinti pertvarkant garantuojamą teisinę pagalbą. O ir dabar advokatai, kurie teikia tokią pagalbą esą neturėtų skųstis, – šiuo metu jų atlyginimas siekia beveik 1900 eurų. Iš viso Lietuvoje nemokamą teisinę pagalbą teikia apie 70 advokatų, apie 400 padeda, kai jos skubiai prireikia.

„Pasirengimas bylai vis tik nėra vien tiktai atskiras veiksmas, dažnai yra sudėtinis veiksmas kitų teismo paslaugų, už kurias advokatai šiandiena gauna užmokestį, tai – konsultacijų teikimas, procesinių dokumentų rengimas. Šiai dienai advokatai gali gauti papildomą užmokestį tose vietose, kur anksčiau jie negalėdavo gauti, pavyzdžiui, nebuvo numatoma galimybė mokėti papildomai, jeigu bylos stadijai įpusėjus laikas didesnis nei pusantro karto“, – aiškina teisingumo viceministras Giedrius Mozūraitis.

Valstybės garantuojama teisine pagalba gali naudotis asmenys, gaunantys socialinę pašalpą, pripažinti nedarbingais, neįgalūs, senjorai, kuriems nustatytas didelių specialiųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius