Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 17 /15:05

Sukilimas socialdemokratų stovykloje tęsiasi: Algirdas Butkevičius ir Irena Šiaulienė apskųsti etikos sargams

Lietuvos socialdemokratų partijos nariai nepamiršo partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus ir partijos frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės elgesio su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga derantis dėl koalicijos. Šeštadienį ryte posėdžiausiančios socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisijos prašoma įvertinti, ar jie nenusižengė partijos Statutui.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pareiškimą pasirašė keliolika socialdemokratų: Giedrė Purvaneckienė, Jurgis Jurkevičius, Romas Turonis, Vytis Ledas ir kiti.

Etikos ir procedūrų komisijos prašoma nustatyti, ar A.Butkevičius ir I.Šiaulienė nenusižengė visuomenėje pripažintiems etikos ir moralės principams bei partijos statutui.

Partijos nariai piktinasi, kad A.Butkevičius su I.Šiauliene nesilaikė partijos sprendimų, kai dviese susitarė atsisakyti koalicijos partnerių socialdemokratams siūlytos valdyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iškeisdami ją į ūkio ministro postą.

Pareiškime pažymima, kad dar spalio 23 dieną A.Butkevičius buvo pareiškęs, kad jis nedalyvaus formuojant daugumą, tačiau vėliau pats pasisiūlė ne tik dalyvauti derybose, bet ir vadovauti derybų grupei.

Be to teigiama, kad lapkričio 4 dieną partijos taryba pavedė derybų grupei iš šešių narių – A.Butkevičiaus, I.Šiaulienės, J.Sabatausko, A.Palionio, A.Syso ir G.Palucko – derėtis dėl koalicijos su „valstiečiais“.

„Atkreiptinas dėmesys, kad tos pačios tarybos metu A.Butkevičius atsistatydino iš derybinės grupės narių, tačiau toliau tęsė derybas tik jau dviese su LSDP derybinės grupės nare I.Šiauliene“, – rašo pareiškėjai.

Šiose derybose socialdemokratai atsisakė vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai mainais į Ūkio ministeriją.

Tokiu būdu, pasak skundo autorių, A.Butkevičius ir I.Šiaulienė ne tik nepaisė partijos valios, bet ir sutrukdė tą valią vykdyti kitiems keturiems derybininkams, kurie paskui buvo priversti pareikšti atskirąją nuomonę dėl derybų rezultatų.

Pareiškėjų teigimu, A.Butkevičiaus teiginių neva kiti derybininkai apie sprendimą negirdėjo, nes iš valdybos posėdžio išėjo anksčiau, nėra patvirtintas posėdžio protokole, sprendimas dėl ministerijų pakeitimo valdybos posėdžio protokole taip pat nėra fiksuotas.

Todėl partijos nariai prašo įvertinti, ar A.Butkevičius ir I.Šiaulienė veikė priešingai, nei numato partijos statutas.

Šį skundą Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisija nagrinėja šeštadienį ryte. Griežčiausia nuobauda, kokią nustačiusi pažeidimų gali priimti ši komisija, tai siūlymas partijos prezidiumui prasižengusius narius šalinti iš partijos.

Sprendimas atidėtas

Situaciją apsvarsčiusi komisija konstatavo, kad pasiruošimas deryboms ir derybų eiga buvo organizuota ne visai tinkamai, tačiau sprendimą gal galimų pažeidimų atidėjo, žurnalistams sakė komisijos vadovas Donatas Augulis.

„Apie galimus procedūrinius ar statuto pažeidimus bus sprendžiama po to, kai prezidiume, valdyboje ar partijos taryboje išnagrinėta keturių derybinės grupės narių atskiroji nuomonė“, – teigė D.Augulis.

A.Butkevičius savo kaltės sako neįžvelgiantis – jo teigimu, procesas vyko skaidriai.

Minėti keturi nariai – Andrius Palionis, Gintautas Paluckas, Julius Sabatauskas ir Algirdas Sysas – viešai sukritikavo A.Butkevičių dėl savavališko ministerijų išmainymo.

A.Butkevičius savo kaltės sako neįžvelgiantis – jo teigimu, procesas vyko skaidriai.

„Aš nesavivaliavau, nei ponia I.Šiaulienė atskiro sprendimo nepriėmė, dėl to, kad ir mūsų kolegos dalyvavo derybų grupėje ir derybos vyko jiems dalyvaujant. Nežinau, kodėl gimė toks pareiškimas, melagingas pareiškimas. Dėl to, kad jie turėjo teisę išsakyti savo nuomonę, nes valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybinės grupės atstovai aiškiai paklausė – ar jūs sutinkate su tom pasiūlytomis ministerijomis, ir niekas neprieštaravo“, – BNS cituoja A.Butkevičiaus žodžius žurnalistams prieš posėdį šeštadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius