-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 19

Sunegalavęs koncerte Šventojoje vyras greitosios laukė valandą: ar medikai privalo budėti vietoje?

Kai vieno Šventojoje vykusio koncerto metu 15min skaitytojo Povilo draugui pasidarė negera, greitosios automobilio vietoje jis nerado. Iškviesti medikai atvyko tik po valandos. Poilsiautojas sunerimo: nejau pajūryje vasarą trūksta medikų ekipažų? Kilo klausimas jam ir dėl to, ar greitoji neprivalo budėti didesnių renginių metu. Palangos miesto savivaldybė paaiškino, kad tai nėra būtina.
Naujų greitosios medicinos pagalbos automobilių perdavimas
Greitoji medicinos pagalba/ Asociatyvi nuotr. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Povilas papasakojo, kad vieną šventinio savaitgalio sekmadienį buvo rengiamas koncertas, į kurį susirinko daugybė žmonių. Staiga renginio metu blaiviam Povilo draugui pasidarė negera: jis ėmė drebėti, pradėjo šalti galūnės, darytis silpna, atsirado kažkoks keistas jausmas širdyje.

„Kadangi draugas anksčiau turėjo problemų su širdimi, sunerimome. Vieni draugai jį nuvedė į atokesnę vietą, o aš nubėgau ieškoti budinčių greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobilių. Kiek esu dalyvavęs įvairiuose renginiuose, miestų šventėse, prie scenos visada yra matomi greitosios automobiliai. Apėjau aplink sceną kelis ratus ir jų neradau. Tuomet pamačiau žmones, kurie ant kaklo buvo pasikabinę korteles. Kaip supratau, jie buvo renginio organizatoriai. Papasakojau kas nutiko, jie ranka parodė į šalia esančią gatvę ir pasakė, kad joje turėtų budėti ekipažas. Nuėjau iki gatvės galo, bet ekipažo ten taip pat nebuvo“, – istoriją ėmė pasakoti Povilas.

Beliko skambinti pagalbos telefonu 112. Atsiliepęs asmuo pasakė, kad nežino, ar šiuo metu Šventojoje yra GMP ekipažas, pasiūlė kreiptis numeriu 033. Surinkęs jį, Povilas sužinojo, kad ekipažo Šventojoje nėra, nes jis buvo tik vienas ir dabar yra išvykęs, todėl reikėtų palaukti, kol grįš. Pagalbos šauksmas neva tai yra užregistruotas.

Beliko laukti.

„Keista. Maniau, kad vieną išvykusį ekipažą kuo greičiau turėtų pakeisti kitas, kad visada bent vienas ekipažas turėtų budėti Šventosios mieste. Tokia praktika yra pastebima kitų miestų renginiuose.

Pralaukėme 25 minutes, o situacija iš esmės nepagerėjo, paskambinau dar kartą ir išgirdau, kad greitoji jau grįžinėja iš ligoninės. Kaip supratau, Klaipėdos. Kad jau greit atvyks. Po maždaug 20–30 minučių medikai atvyko. Iškart informavo, kad ilgai užtruko, nes darbo daug, o ekipažų mažai. Draugui buvo suteikta pagalba, suleisti reikiami vaistai, duotos rekomendacijos tolimesniam gydymui. Laimei, tai tebuvo perkaitimas saulėje, o ne širdies problemos. Atvykusiam ekipažui pretenzijų tikrai neturiu ir suprantu, kodėl jų kelionė ilgai užtruko“, – teigė Povilas.

O kas būtų, jei pagalbos prireiktų keliems?

Vis dėlto, po šios situacijos jam kilo daug klausimų: ar renginio organizatoriai neturėtų užtikrinti, kad prie scenos visada budėtų medikų ekipažas, ar tokio dydžio renginiams nėra keliama reikalavimų dėl minimalaus budinčių ekipažų skaičiaus?

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Greitosios/ Asociatyvi nuotr.
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Greitosios/ Asociatyvi nuotr.

„O jei situacija būtų rimtesnė arba žmogus būtų sužalotas peiliu? Jis išgyventų, kol ekipažas grįžtų iš Klaipėdos? Jei turimas ekipažų skaičius nepakankamas, ar negalima ilgiesiems savaitgaliams „pasiskolinti“ brigadų iš kitų Žemaitijos miestų? Jei vienu metu yra kokie trys blogai besijaučiantys žmones, tai kiek laiko reiktų laukti paskutiniajam? Ar juos visus vežtų kartu viename automobilyje?

Jei trūksta ekipažų, tai prie scenos reiktų pastatyti bent kokią palapinę, kurioje medicinos darbuotoja galėtų suteikti pirmąją pagalbą: sutvarstytų žaizdą ir panašiai. Taip pat pastebiu, kad kitų miestų renginiuose budi Lietuvos samariečių bendrijos atstovai, kurie yra pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą. Kodėl to negalima taikyti ir pajūryje?“, – svarstė Povilas.

Pasak jo, tema aktuali, nes problemos išsprendimas gali ateityje užkirsti kelią didesnėms nelaimėms. Juk tokių didelių renginių metu ir šiaip sezono metu Šventoji pilna poilsiautojų. Jei kurortui skirtas tik vienas ekipažas, kuris ligonius veža iki Klaipėdos ir reikia laukti, kol grįš, tai, Povilo teigimu, nėra normalu.

Medikų ekipažo budėjimas renginių metu – mokama paslauga. Valanda atsieina 33 eurus.

„Net mažų miestelių miesto šventėse netoli scenos budi keli ekipažai. Jei vienas išvažiuoja, jį per kelias minutes pakeičia kitas. O čia išvažiavo ir turi laukti apie valandą, nes nėra kam pakeisti jo“, – stebėjosi poilsiautojas.

Medikų nebuvo pasamdę

15min žurnalistė susisiekė su VšĮ Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyr. gydytojo pavaduotoja Nijole Dambrauskiene. Ši maloniai paaiškino, kad medikų ekipažo budėjimas renginių metu – mokama paslauga. Valanda atsieina 33 eurus. Budint po 22 valandos, kaina kyla.

„Brigada budi tiek laiko, kiek yra užsakyta. Užsakyti ar ne – renginio organizatorių reikalas. Štai SEL koncerto metu budėjo du ekipažai. O jūsų minimo renginio Šventojoje metu mes nebudėjome – nebuvome užsakyti“, – paaiškino N.Dambrauskienė.

Pasak jos, vasaros metu Palangoje nuolat budi trys brigados. Pagal situacijos rimtumą, jos pacientus veža į Palangos ar Klaipėdos ligonines. Ne sezono metu – nuo rugsėjo iki gegužės pabaigos, Palangoje budi dvi brigados. Abi išvykti iš kurorto negali.

„Paprastai ekipažų užtenka. Gali net iš Kretingos, Salantų vykti į Palangą, jei ten yra artimiausias laisvas. Kartais mes vykstame ir į Latviją. Žinoma, visko pasitaiko, gali visos trys Palangos brigados būti užsiėmusios. Taip nutiko ir šiuo atveju.

Buvo geras oras, daug privažiavę į pajūrį žmonių, tad daug ir iškvietimų. Į įvykį visuomet reaguoja artimiausia brigada. Kadangi Šventosios koncerte sunegalavęs pacientas buvo jaunas, sąmoningas, kvėpavo, nekilo grėsmės jo gyvybei, buvo nuolat palaikomas ryšys su pagalbą kvietusiu asmeniu, kad būklė neblogėja, ekipažas atvyko tik atsilaisvinęs. Prieš tai jis vežė skubų ligonį į Klaipėdos ligoninę. Atvykus į vietą nuo iškvietimo laiko buvo praėjusios 49 minutės. Kviesta pagalba 23 valandą“, – tai, kas nutiko tą dieną, paaiškino N.Dambrauskienė.

Pasak jos, tą vakarą į tą pačią vietą medikai vyko dukart. Prieš tai apie 22 valandą sunegalavo mergina.

Medikų ekipažas budėti neprivalo

Palangos miesto savivaldybės administracijos Rinkliavų skyriaus vedėja Aušra Dangėlaitienė 15min paaiškino, kad leidimai renginiams organizuoti išduodami vadovaujantis Renginių organizavimo Palangos miesto savivaldybei priklausančiose ar valdytojo teise valdomose viešojo naudojimo teritorijose tvarkos aprašu. Jame numatyta, kad savivaldybės administracijos leidimo nereikia renginiams, kuriuos organizuoja valstybės ir savivaldybių institucijos bei jų padaliniai, jeigu jie yra pagrindiniai renginio organizatoriai. Kadangi, pasak A.Dangėlaitienės, šiuo atveju koncertą organizavo Palangos kultūros ir jaunimo centras, savivaldybės leidimo organizuoti šį renginį nereikėjo.

„Minėtas aprašas taip pat nurodo, kad renginio organizatoriai turi užtikrinti, jog dalyviams ir žiūrovams bus suteikta kvalifikuota medicinos pagalba tuo atveju, kai renginio metu numatoma organizuoti parodomąsias ir kitokios sporto varžybas, renginys bus susijęs su neįprastu dalyvių ar žiūrovų fiziniu ar emociniu krūviu, jei renginys vyks ekstremaliomis gamtinėmis sąlygomis. Kitais atvejais medikai kviečiami įprasta tvarka, iškilus tokiam poreikiui“, – paklausta, ar renginiuose privalo budėti medikai, paaiškino Palangos miesto savivaldybės atstovė.

15min užklausą nusiuntė ir renginio Šventojoje organizatoriams – Palangos kultūros ir jaunimo centrui, tačiau žadėjo atsakymo nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius