Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 29 /2023 06 30

Sūnų su sunkia negalia auginanti Loreta odontologo pagalbos sulauks tik spalį: „Jis gyvena skausme“

„Nejau galima taip elgtis ir tyčiotis iš negalią turinčių pacientų?“ – klausia Kaune gyvenanti Loreta. Kiekvieną dieną ji su baime laukia nakties, kuri sunkią negalią turinčiam jos sūnui bus ir vėl bemiegė. Jai – taip pat. Moteris sako esanti išsekusi ir pavargusi. Ji negali suprasti, kodėl sūnui iki spalio nebus suteikta odontologo pagalba. Juolab, kad kreiptis į privačią gydymo įstaigą moteris negali – jos tokių pacientų tiesiog nepriima, nes taisant dantis būtina pilna narkozė.
Odontologas
Odontologas / 123RF.com nuotr.

Vizito laiką perkėlė

Loreta su 26 metų sūnumi gyvena Kaune. „Kasmet vasarą dėl skaudančių dantų gulamės į LSMU Veido ir žandikaulių chirurgijos kliniką traukimui ir sanacijai. Tikrai esame dėkingi daktarams už kvalifikuotą pagalbą. Tačiau tai, kas nutiko šiemet, man nesuprantama“, – 15min sakė kaunietė.

Dantį Loretos sūnui ėmė skaudėti balandžio mėnesį. Tada mama kreipėsi į Veido ir žandikaulių chirurgijos kliniką bei sūnų užregistravo vizitui.

„Paskyrė taisymo datą – liepos 10 dieną. Pamaniau, kad tuos tris mėnesius kaip nors palauksime, kad ir su skaudančiu dantimi.

Tačiau birželio 22 dieną sulaukėme skambučio, kad taisymas perkeltas į spalio 9 dieną, motyvuojant tuo, kad nėra taisančių gydytojų. Jie atostogauja. Bet kaip mums tiek laiko laukti, kai nuolat skauda dantį? Skauda ne pirštą, ne ranką, o dantį“, – kalbėjo Loreta.

123RF.com nuotr./Vizitas pas odontologą
123RF.com nuotr./Vizitas pas odontologą

Reikalinga pilna narkozė

Moteris bandė pagalbos ieškoti privačiose klinikose, tačiau – tuščiai. Nė viena jų, pasak Loretos, nesiima tokios atsakomybės. Mat sunkią negalią turinčiam sūnui, taisant ar šalinant dantis, būtina pilna narkozė, tad šalia turi būti ir anesteziologas.

„Ką jūs man patartumėte, ką daryti tokioje situacijoje?“ – tokį klausimą Loreta uždavė paskambinusi į Kauno klinikas.

Moteris sako, kad sūnus ir taip jau neturi kone pusės dantų.

Tačiau atsakymo sako nesulaukusi, tik patikinimą, kad nėra gydytojų, kad jiems atostogos. Arba pasiūlyta atvažiuoti pirmadienį ir visus skaudančius dantis galima nebent išrauti, bet taisyti – ne.

Moteris sako, kad sūnus ir taip jau neturi kone pusės dantų, todėl rauti dantis, kuriuos dar galima išsaugoti – ne išeitis.

Vaistai suveikia ne visada

Nekalbantis sūnus, sako moteris, nuolat rodo į skaudančią vietą, ne visuomet suveikia ir nuskausminamieji. Danties skausmas, sako Loreta, yra toks, kad nieko per daug padaryti negali. Neuždėsi nei tvarsčio, nei kompreso.

„Kiekvieną dieną su baime laukiu nakties, nes nežinau, kas bus. Esu visiškai išbalansuota.

Nesuprantu: kaip galima taip elgtis su žmonėmis? Su mano vaiku, su kitais vaikais? Nejau negalima rasti išeities?

Nesuprantu: kaip galima taip elgtis su žmonėmis? Su mano vaiku, su kitais vaikais? Nejau negalima rasti išeities? Ar išeitis – pasakyti, kad pusę metų kentėkit arba išrausim?

Neįgaliems vaikams ir taip dantys taisomi tik vieną dieną per savaitę – pirmadieniais. Priimami pacientai ne tik iš Kauno, bet iš visos apskrities“, – kalbėjo Loreta.

123RF.com nuotr./Vizitas pas odontologą
123RF.com nuotr./Vizitas pas odontologą

Su tokia situacija susiduria pirmą kartą

Paklausta, kaip būdavo ankstesniais metais, moteris minėjo, kad savo eilės reikėdavo laukti maždaug du mėnesius, tačiau kad taip ilgai – niekada.

„Nejau negalima suorganizuoti kelių gydytojų odontologų brigados, kurie sutaisytų dantis?

Mes juk tėvai, mes mokame visus mokesčius, o valstybė tokioms šeimoms skiria lengvatas.

Dabar niekam neįgalieji nerūpi. Su danties skausmais pusę metų lauk.

Kol Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikai vadovavo profesorius Kubilius – buvo tvarka, buvo atsižvelgiama į tokius žmones, jiems sudaromos sąlygos.

Dabar niekam neįgalieji nerūpi. Su danties skausmais pusę metų lauk.

Aš per gyvenimą su visokiais baisumais susidūrus dėl sūnaus negalios, bet su tokiu abejingumu, su tokiu požiūriu – pirmą kartą. Prieš akis – vasara, ką mums daryti?“ – klausė kaunietė.

Kauno klinikų nuotr./Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos
Kauno klinikų nuotr./Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos

Ne vieno žmogaus problema

Loreta pabrėžia, kad tai – ne tik jos sūnaus problema, tokių pacientų yra ir daugiau: „Todėl norėčiau, kad Lietuvos žmonės išgirstų, kokia yra realybė. Negalima tylėt, negalime su tyla gyventi.“

Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikoje odontologo paslaugos teikiamos tiek žmonėms su negalia, tiek, pavyzdžiui, ir vaikams, kuriems įprastu būdu negalima sutvarkyti dantų.

„Yra ir sveikų vaikų, kuriems odontologo kabinetas kelias didelį stresą. Juos irgi guldo, dantis tvarko su narkoze, nes jie paprasčiausiai kitaip neišsižioja“, – kalbėjo Loreta.

Kauno klinikų nuotr./Dainius Razukevičius
Kauno klinikų nuotr./Dainius Razukevičius

Kauno klinikos: apgailestaujame

Kauno klinikų Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos vadovas profesorius Dainius Razukevičius sako, kad Lietuvoje veikia du centrai, teikiantys dantų gydymo su bendrine narkoze paslaugą suaugusiems asmenims, turintiems gretutinių susirgimų, neleidžiančių gydymo atlikti ambulatoriškai.

„Apgailestaujame dėl susidariusių nepatogumų. Šiuo metu Kauno klinikų Veido ir žandikaulių chirurgijos klinika, bendradarbiaudama su Dantų ir burnos ligų klinika, šias planines paslaugas gali suteikti tik dviem suaugusiems asmenims per savaitę.

Be to, į Kauno klinikas kreipiasi pacientai iš visos Lietuvos, todėl susidaro nemažos eilės dantų gydymui su bendrine narkoze.

Norime pabrėžti, kad būtinoji pagalba Kauno klinikose yra teikiama 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę“, – teigė D.Razukevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius