-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 09

Susirūpinęs koronaviruso plitimu ligoninėse A.Veryga nurodė NVSC jas tikrinti ir fotografuoti pažeidimus

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį pripažino, kad didžiausias iššūkis kovoje su koronavirusu tampa jo plitimas iš ligoninės į ligoninę. Todėl vakare ministras išleido naują įsakymą ir nurodė Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) jas skubiai patikrinti, o pažeidimus fiksuoti fotografuojant ir filmuojant. NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė Daiva Razmuvienė teigia, kad tikrinimai buvo atliekami ir iki šiol.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Verygos trečiadienį pasirašytame įsakyme nurodoma, kad ligoninių patikrinimo planas turi būti pristatytas iki ketvirtadienio 14 val.

Jis nurodo, kad prioritetas turi būti teikiamas ligoninėms, kuriose jau nustatyta koronaviruso infekcijos atvejų ir kuriose teikiamos slaugos paslaugos.

Duomenų apie patikrinimus ministras lauks kiekvieną penktadienį iki 14 val.

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė D.Razmuvienė ketvirtadienį 15min sakė, kad tikrinimai buvo atliekami ir anksčiau.

Tiesa, ji pripažįsta, kad darbo krūvis NVSC darbuotojams dabar milžiniškas, o žmonių regioniniuose departamentuose nėra daug.

„Bet matome, kas darosi sveikatos įstaigose, ir tai nėra naujiena. Tas darbas visada buvo atliekamas, tik šiuo metu, kadangi matome, jog vyksta protrūkiai būtent gydymo įstaigose, tai reikia pažiūrėti, kokia ten situacija“, – teigė ji.

Pasak pašnekovės, pirmiausia, ko gero, bus tikrinamos penkios didžiosios ligoninės, kurios ir yra paskirtos gydyti pacientus su COVID-19. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje patikrinimą, tiesa, jau įvykdė ministerijos suburta komisija. Gavęs jos išvadas ministras A.Veryga net kreipėsi į prokurorus.

D.Razmuvienė pripažino, kad Lietuvoje medikų užsikrėtimų yra kiek daugiau nei daugumoje pasaulio valstybių.

Pasaulyje medicinos darbuotojai tarp užsikrėtusiųjų sudaro apie 10–12 proc., o Lietuvoje šis procentas jau siekia 17 proc.

„Pasaulinė statistika yra greit besikeičianti. Be to, kiekviena šalis neteikia informacijos į bendrą lentelę, kad būtų galima palyginti. Ispanijoje, teigiama, apie 12 proc., kitose šalyse – kas dešimtas medikas. Tas skaičius keičiasi dienos eigoje patvirtinamų atvejų“, – teigė D.Razmuvienė.

Tiesa, pavyzdžiui, Airijoje problemų dar daugiau. Čia, 15min žiniomis, medicinos darbuotojai sudaro net 26 proc. sergančiųjų. COVID-19 Airijoje nustatytas 1568 medikams.

D.Razmuvienė pripažįsta, kad užsikrečiantys medicinos darbuotojai – didelė problema. Anot jos, tai lemia netinkamas arba nepakankamas apsaugos priemonių naudojimas ir kelionės iš vienos ligoninės į kitą.

„Tą pačią medicininę kaukę ar respiratorių reikia teisingai mokėti užsidėti, teisingai nusiimti, teisingą laiką nešioti. Sunku įvardinti, bet matome, kad problemos kyla gydymo įstaigose. Be to, medikai dirba keliose gydymo įstaigose ir ne tame pačiame mieste. Vyksta ir į kitus rajonus, kitas apskritis, todėl procesas intensyviai plinta“, – kalbėjo ji.

Pasak D.Razmuvienės, pasauliniame kontekste Lietuva niekuo neišsiskiria. Visur pastebimas tas pats apsaugos priemonių trūkumas, neteisingas jų dėvėjimas.

„Darbo intensyvumas toks didelis, kad medikai tiesiog praranda dėmesį ir pradeda daryti klaidų apsirengdami, nusirengdami apsaugas. Taip pat, aišku, svarbus pačios ligoninės vidaus tvarkos persiorganizavimas tokiam naujam viruso plitimui. Galbūt kažkas neįvertino visų aplinkybių. Kaltinti nieko negalima, nes tai nebuvo padaryta specialiai, o žmogiškos klaidos neišvengiamos“, – kalbėjo specialistė.

Ketvirtadienio duomenimis, Lietuvoje trečiadienį nustatyti 42 nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius išaugo iki 955. Trečiadienio duomenimis, Lietuvoje koronaviruso infekcija buvo patvirtinta 154 medikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius