-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 09 /19:35

Sustabdytas skiepijimas vienos serijos „AstraZeneca“ vakcina: Lietuvoje gauti pranešimai tik apie silpnus šalutinius poveikius

Sulaukus informacijos apie dvi įtariamas nepageidaujamas reakcijas nuo „AstraZeneca“ vakcinos Austrijoje – trombozę ir plaučių emboliją, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) rekomendavo laikinai sustabdyti šios kompanijos vienos serijos vakcinos naudojimą. Neturima žinių, kad po mūsų šalyje jau sunaudotų šios serijos vakcinų kam nors būtų pasireiškęs galimas šalutinis poveikis dėl trombozių. Tik sulaukta keliolika pranešimų apie pasireiškusius galvos, rankos skausmus, karščiavimą, nuovargį.

Nurodoma, kad vasario 11 dieną į Lietuvą buvo pristatyta 9600 šios „AstraZeneca“ serijos vakcinų. Šiuo metu nepanaudotos liko 1932 dozės.

Minėtos serijos ABV5300 vakcinos buvo pristatytos į 17 Europos Sąjungos šalių. Jų vartojimą laikinai sustabdė Liuksemburgas, Estija, Graikija, Austrija ir Lietuva.

Mirė praėjus 10 dienų po skiepo

Pasak VVKT viršininko Gyčio Andrulionio, tarnyba sekmadienį vėlai vakare iš Austrijos vaistų agentūros gavo pranešimą, kad yra sustabdytas vienos „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 serijos naudojimas, nes neseniai paskiepytam asmeniui buvo diagnozuota daugybinė trombozė.

Praėjus 10 dienų po vakcinacijos žmogus mirė. Dar vieną asmenį Austrijoje ištiko plaučių embolija, jis gydomas ligoninėje ir sveiksta.

Atsižvelgiant į tai, VVKT pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pasiūlė laikinai atidėti šios serijos vakcinų naudojimą Lietuvoje.

Tol, kol bus gauta daugiau informacijos iš Europos vaistų agentūros ir įsitikinta, ar tikrai nėra jokio ryšio tarp Austrijoje fiksuotų minėtų trombozės atvejų ir vakcinacijos.

Taip esą pasielgė ir kaimyninės bei kai kurios kitos Europos Sąjungos šalys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis

„Klausimą perėmė koordinuoti ir vertinti taip pat ir Europos vaistų agentūra. Jų vertinimu, nėra pagrindo nerimauti. Jog tos sunkios nepageidaujamos reakcijos ir mirtis nėra susijusios su vakcinavimu. Tačiau, kaip jau minėjau, būdami maksimaliai atviri ir maksimaliai norėdami išvengti galimų kažkokių ar sunkių reakcijų, ar kažkokių interpretacijų netinkamų, siekdami apsaugoti žmonių sveikatą, būtent ir pasiūlėme ministerijai laikinai atidėti tas vakcinos dozes“, – nurodė VVKT viršininkas.

G.Andrulionio teigimu, neturima jokių žinių apie tai, kad po mūsų šalyje jau sunaudotų šios serijos vakcinų kam nors būtų pasireiškęs koks nors šalutinis poveikis, susijęs su trombozėmis.

Šios „AstraZeneca“ serijos vakcinų siunta Lietuvos gydymo įstaigoms buvo padalinta vasario 15 dieną.

Pranešimai apie reakcijas

VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė aiškino, kad nė vienos iš rinkoje esančių vakcinų, taip pat – ir „AstraZeneca“, pakuotės informaciniame lapelyje nėra informacijos apie galimus poveikius, susijusius su tromboembolijos reiškiniais.

R.Pilvinienė sakė, kad Lietuvoje gauta keliolika pranešimų apie tam tikrus šalutinius poveikius nuo šios serijos „AstraZeneca“ vakcinos: galvos, rankos skausmus, karščiavimą, nuovargį ir panašiai.

Specialistė akcentavo, kad tai – reakcijos, kurios tikėtinos po skiepijimo bet kokia vakcina: ne tik nuo koronaviruso, bet ir, pavyzdžiui, nuo gripo, erkinio encefalito.

Kalbant apie pasireiškiantį šalutinį visų vakcinų nuo COVID-19, kuriomis skiepijama mūsų šalyje, poveikį, anot R.Pilvinienės, sulaukiama daug pranešimų, rodančių vadinamąsias reaktogeniškumo reakcijas.

Tai – stiprus karščiavimas, galvos, kaulų, raumenų skausmai. Kai kurie žmonės pranešė apie pykinimą, vėmimą.

„Taip pat lygiai nemažai žmonių pranešė apie rankos skausmą, kuris irgi buvo stiprus. Raumenų tam tikrus sutrikimus, pokyčius, kurie, mūsų laimei ir pacientų džiaugsmui, per porą-trejetą dienų išsispręsdavo ir nereikėjo dėl to patirti kažkokių sudėtingesnių metodų. Pakako paprastų nereceptinių vaistų.

Iš sunkesnių nepageidaujamų reakcijų, kurios jau yra žinomos, ir pranešimų apie jas gaunama iš visų šalių, paminėtinas turbūt būtų taip vadinamas Belo paralyžius – tai yra vienos veido pusės paralyžius, kuris jau yra įrašytas preparatų charakteristikų santraukose tiek „Comirnaty“ vakcinos, tiek „Modernos“ vakcinos, „AstraZeneca“ – dar kol kas ne“, – teigė VVKT atstovė.

Pačios sudėtingiausios reakcijos į vakcinas nuo koronaviruso susijusios su anafilaksijos, tai yra sunkios alerginės reakcijos, pavojumi.

R.Pilvinienė nurodė, kad, nors nėra kažkokių įžvalgų apie tai, jog šios sunkios reakcijos Austrijoje tikrai susijusios su vakcinacija, tvirtų išvadų Europos vaistų agentūra dar neteikia.

Ši institucija, pasak VVKT atstovės, įsipareigojusi įvertinti visus Europos vaistų farmokologinio budrumo duomenų bazėje esančius pranešimus apie vakcinų sukeltas įtariamas sukeltas nepageidaujamas reakcijas, susijusias su tromboemboliniais reiškiniais.

Atlieka tyrimą

Antradienio popietę SAM pranešė, kad VVKT, sulaukusi informacijos iš Austrijos kompetentingos institucijos, rekomendavo laikinai sustabdyti vakcinos „AstraZeneca“ serijos ABV5300 naudojimą.

Austrijos federalinė sveikatos priežiūros tarnyba (BASG) gavo du pranešimus, galimai susijusius su vakcinacija iš tos pačios „AstraZeneca“ vakcinos partijos.

Šiuo metu atliekamas tyrimas, tiriant dvi įtariamas nepageidaujamas reakcijas Austrijoje – trombozę ir plaučių emboliją.

Sauliaus Žiūros nuotr./Skiepai
Sauliaus Žiūros nuotr./Skiepai

Kaip nurodyta pranešime spaudai, SAM ir tarptautiniai ekspertai pabrėžia, kad objektyvių priežasčių jaudintis ar nerimauti nėra.

„Remiantis klinikinių tyrimų duomenimis, tromboembolija nėra priskirta prie tipiškų „AstraZeneca“ vakcinos šalutinių poveikių. Inicijuota tarptautinė šalutinio poveikio ataskaitų analizė taip pat nerodo anksčiau pasitaikius panašių atvejų. Siekiant užtikrinti visuomenės saugumą ir išsklaidyti abejones, siekiama patikrinti bet kokią prielaidą, susijusią su vakcinų saugumu“, – sakoma SAM pranešime.

Ministerija akcentuoja, kad vykstant vakcinacijai plačiu mastu ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje, Lietuva nuolat stebi bei analizuoja visą informaciją apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas po COVID-19 vakcinos ir imasi atitinkamų veiksmų.

„Primename, kad sausio viduryje trumpam vakcinacijos procesas jau buvo sustabdytas dėl „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos naudojimo, kai SAM buvo informuota apie galimai pažeistą šalčio grandinę transportavimo metu. Gavus oficialų patvirtinimą iš „Pfizer“ atstovybės Lietuvoje dėl galimo tolimesnio vakcinos naudojimo, vakcinacijos procesas atnaujintas“, – sakoma SAM pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius