Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 09 /12:15

Sveikatos ekspertai „AstraZeneca“ vakcina siūlo skiepyti ir vyresnius kaip 65 metų asmenis

Kai kurioms Europos šalims nusprendus kol kas britų ir švedų kompanijos „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19 neskiepyti vyresnio amžiaus žmonių, taip pat Sveikatos apsaugos ministerijai prieš kelias dienas paskelbus, kad ja Lietuvoje kol kas bus skiepijami tik žmonės iki 55 metų, Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba siūlo kitaip. Jos nuomone, šio gamintojo vakcina turėtų būti vakcinuojami ir vyresni kaip 65 metų amžiaus asmenys.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19 / Sauliaus Žiūros nuotr.

Kaip teigiama po antradienį vykusio Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos posėdžio, vyresnio amžiaus asmenų vakcinaciją būtina pradėti kuo skubiau.

Kaip nurodoma išplatintame pranešime, „AstraZeneca“ vakcinai amžiaus ribojimas netaikytinas.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Infekcinių ligų centro vadovė profesorė Ligita Jančorienė posėdyje pristatė „AstraZeneca“ ChAdOx1 SARS-CoV-2 vakcinos klinikinių tyrimų rezultatus:

  • „AstraZeneca“ SARS-CoV-2 vakcina yra Europos vaistų agentūros (EMA) registruota 18 metų ir vyresniems asmenims,
  • jos sukeltas imuninis atsakas vyresniems kaip 70 metų asmenims nesiskiria nuo imuninio atsako jaunesniems asmenims,
  • vyresniems asmenims šalutinių reiškinių stebima mažiau,
  • vakcina 100 proc. apsaugo nuo sunkios ligos formos, hospitalizacijos ir mirties dėl COVID-19.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso

„Atsižvelgdama į šiuos rezultatus ir į tai, kad mirtingumui nuo COVID-19 sumažinti ypač svarbu vakcinuoti vyresnius didžiausios rizikos asmenis, Ekspertų taryba išreiškė nuomonę, kad „AstraZeneca“ vakcina turėtų būti vakcinuojami asmenys, vadovaujantis registruota vakcinos indikacija, įskaitant ir vyresnius kaip 65 metų asmenis“, – sakoma po mokslininkų posėdžio išplatintame pranešime.

Jame taip pat sakoma, kad mokslinių tyrimų duomenimis, „AstraZeneca“ vakcinos imunogeniškumas didėja, antrąja vakcinos doze asmenis skiepijant bent 12 savaičių po pirmosios.

„Ekspertų taryba sveikatos apsaugos ministrui siūlo nustatyti, kad antroji vakcinos dozė asmenims būtų skiriama EMA rekomenduojamo intervalo tarp vakcinos dozių pabaigoje, t. y. 12 savaičių po pirmosios“, – teigiama pranešime.

Visiškai vakcinuoti 45 tūkst. gyventojų

Pirmąja vakcinos nuo koronaviruso doze jau paskiepyta apie 80 tūkst., visiškai vakcinuota daugiau kaip 45 tūkst. gyventojų.

77 proc. asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų ir 72 proc. globos įstaigų gyventojų bei darbuotojų turi SARS-CoV-2 imunitetą ar yra vakcinuoti bent iš dalies.

Šiuo metu toliau skiepijami didelės medicininės rizikos pacientai. Siekiant atnaujinti ugdymą ir padidinti moksleivių saugumą, dabar pradedami skiepyti pradinių klasių mokytojai.

„Vyresnio amžiaus asmenų vakcinaciją būtina pradėti kuo skubiau. Ekspertų taryba svarstė dėl ugdymo institucijose dirbančių ir neturinčių kontakto ar turinčių minimalų kontaktą su moksleiviais asmenų vakcinavimo. Šiam vakcinavimo prioritetų plėtimui nepritarta.

Ekspertų taryba ragina vadovautis jau nustatytais prioritetais ir kuo greičiau pradėti 70 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų, kuriems mirties nuo COVID-19 rizika yra didžiausia, vakcinaciją“, – nurodyta išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius