-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 03

Sveikatos ekspertų tarybos narys apie COVID-19 krizės suvaldymą: laukia liūdna metų pabaiga

Prezidento suburtos sveikatos ekspertų tarybos narys, „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius antradienį konferencijoje po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda apžvelgdamas COVID-19 plitimo tendencijas pareiškė, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) iki galo neištiria 50 proc. COVID-19 atvejų, dėl to neprasminga daryti apibendrinančių išvadų apie infekcijos plitimą.
Vaidotas Zemlys-Balevičius
Vaidotas Zemlys-Balevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius antradienį pasakojo, jog sekmadienį iš NVSC gavo informaciją apie COVID-19 atvejų židinius ir tipus.

„Ta informacija gana konfliktiška. Pavyzdžiui, mes turime židinį: židinio tipas ir aprašymas vienas kitam prieštarauja“, – komentavo jis.

Ketvirtadienio vakarą V.Zemlys-Balevičius pranešė, kad NVSC patikslino sveikatos ekspertų tarybos skelbtą išvadą apie židinius.

„NVSC patikslino sveikatos ekspertų tarybos skelbtą išvadą apie židinius. Nesusipratimas kilo dėl apibrėžimo, kas yra ne iki galo ištirta. Ekspertų taryba į šitą apibrėžimą sudėjo ir neištirtus, ir nežinomus atvejus.

Iš principo rekomendacijos, kur kreipti dėmesį, išlieka tokios pačios: „Epidemiologinių tyrimų metu aiškiai nustatome prioritetus, į kuriuos turi būti kreipiamas didžiausias dėmesys. Tai – darbo vietos, ugdymo įstaigos, ir, neabejotinai, šeimos.“

Puiku, kad NVSC pasidalino šita informacija, dabar visuomenė aiškiai mato, kokia yra situacija su ištyrimu. 65% atvejų (įskaičiuojant šeimas, nes man vis tiek atrodo, kad juos galime laikyti nežinomais atvejais) mes realiai nežinome, iš kur ateina epidemija. Su 35% žinomų atvejų priežastimis mes jos nesuvaldysime“, – feisbuke rašo ekspertas.

NVSC patikslino sveikatos ekspertų tarybos skelbtą išvadą apie židinius. Nesusipratimas kilo dėl apibrėžimo kas yra...

Posted by Vaidotas Zemlys-Balevičius on 2020 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

Todėl, anot jo, laikinai einančių pareigas SAM ministro ir premjero teiginiai, kad visuomenė yra visų pirma atsakinga už epidemijos plitimą nėra teisingi.

Tai, kad tikroji situacija išaiškėjo tik dabar, yra liūdniausia. Visuomenė žinodama, kad NVSC nesusitvarko, būtų galėjusi reaguoti kitaip.

„Kaltę, deja, tenka prisiimti ir jiems, nes jų vadovaujamoms institucijoms nepavyko suvaldyti situacijos. Aš neabejoju, kad jos darė viską, ką galėjo, bet už rezultatą atsakingas vadovas. Tai, kad tikroji situacija išaiškėjo tik dabar, yra liūdniausia. Visuomenė žinodama, kad NVSC nesusitvarko, būtų galėjusi reaguoti kitaip. Dabar tai teoriniai pasvarstymai. Laukia liūdna metų pabaiga“, – nurodo ekspertas.

„Dar kartą noriu padėkoti visiems, kurie laikosi saugumo reikalavimų. Kaip jau dabar oficialiai matome, jūs esate paskutinė gynybos grandis. Jei ne jūs, būtų dar blogiau.

Kaip sakoma, problemos sprendimas prasideda visų pirma nuo to, kad yra pripažįstama, kad problema yra. Kita Ekspertų tarybos rekomendacija buvo sustiprinti NVSC pajėgumus. Tiek SAM, tiek kitos valstybinės institucijos turi jiems maksimaliai padėti, kad žinomų atvejų procentas padidėtų bent iki 90%, kad kiekvienas, kuriam įtariamas COVID-19, galėtų operatyviai išsitirti ir kad visa reikalinga informacija NVSC pasiektų kuo greičiau. Na, o visuomenei reikia išlaikyti motyvaciją laikytis saugumo reikalavimų. Kartu mes epidemiją įveiksim“, – rašo Vaidotas Zemlys-Balevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius