Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 28

Švenčionių rajone sužymėtos dirbtinai įveistos lašišos

Praėjusią savaitę Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos departamento Rytų regiono žuvivaisos skyriuje Meškerinėje (Švenčionių raj.) baigti dirbtiniu būdu išveistų lašišų žymėjimo darbai. Ši procedūra padės atskirti dirbtinai užveistas žuvis nuo natūraliai gamtoje besiveisiančių lašišų, kurių žvejyba uždrausta, - praneša Žuvininkystės tarnyba.
Pažymėtos dirbtiniu būdu įveistos lašišos
Pažymėtos dirbtiniu būdu įveistos lašišos / Žuvininkystės tarybos nuotr.

Po daugiau nei mėnesį trukusių darbų riebaliniai pelekai buvo pašalinti net 35 470 vnt. skyriuje paaugintų lašišų rituolių. Sužymėti individai buvo įvairaus dydžio, t. y. 6–20 cm ilgio. Viskas buvo atliekama ypač greitai ir profesionaliai, kad žuvys patirtų kaip įmanoma mažiau streso.

Įgyti patirties, kaip šiuos darbus vykdyti, įstaigos specialistai 2022 m. sausio 12–13 d. vyko į Rygą (Latvija), kur apsilankė Maisto saugos, gyvūnų sveikatos ir aplinkos moksliniame institute (BIOR) ir jo padaliniuose bei pamatė lašišų rituolių pelekų karpymo procesą gyvai.

Žuvininkystės tarybos nuotr./Dirbtinai įveistos lašišos specialiai paženklintos.
Žuvininkystės tarybos nuotr./Dirbtinai įveistos lašišos specialiai paženklintos.

Pritaikius kaimyninės šalies praktiką, Meškerinėje buvo sėkmingai sukurta lašišų rituolių riebalinių pelekų karpymo sistema. Darbai vyko sklandžiai ir pagal planą.

Šis dirbtiniu būdu išveistų ir valstybinių vandens telkinių įžuvinimui skirtų lašišų žymėjimo būdas nuo 2022 m. sausio 1 d. yra teisiškai reglamentuotas. Nuo šių metų pradžios Baltijos jūroje vienas žvejys mėgėjas per dieną gali sugauti ir pasilikti sau ne daugiau kaip 1 dirbtinai įveistą lašišą su nukirptu riebaliniu peleku. Į krantą ji turi būti iškrauta neišdarinėta. Pagautos lašišos, kurių riebalinis pelekas nenukirptas, turi būti nedelsiant paleistos atgal į jūrą.

Žuvininkystės tarybos nuotr./Dirbtiniu būdu įveistos lašišos.
Žuvininkystės tarybos nuotr./Dirbtiniu būdu įveistos lašišos.

Pirmoji lašišų be riebalinių pelekų partija, kurią sudarys apie 30 tūkst. vnt. žuvų, į Lietuvos vandens telkinius bus išleista šių metų gegužės mėnesį.

Nuo šių metų sausio 1-osios Lietuvoje draudžiama natūraliai gamtoje besiveisiančių lašišų žvejyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius