Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 12 /2018 03 13

„Švieskime vaikus“ ar reklamuokime politikus? Tautinius kostiumus vaikams dalina „valstiečiai“ Seimo nariai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio idėja darželinukams padovanoti tautinius kostiumus jau virto realybe. Tačiau aiškėja, kad apie pusę milijono eurų tam išleidusios įmonės „Agrokoncernas“ ir „Agrokoncerno grūdai“ galėjo ne šiaip daryti gera, o sukurti progą Seimo nariams „valstiečiams“ pasireklamuoti. Tautinius kostiumus darželinukams dalijo staiga fondo „Švieskime vaikus“ savanoriais virtę „valstiečiai“ parlamentarai. Po publikacijos 15min skaitytojai praneša apie naujas dalyvas skirtingose vietose. Visur tautinius kostiumus dovanoja LVŽS priklausantys Seimo nariai ar šios politinės jėgos vietos aktyvistai.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis

Nuotraukomis iš darželių pastarąjį mėnesį socialiniuose tinkluose puikavosi Seimo nariai Dainius Gaižauskas, Kęstutis Mažeika, Robertas Šarknickas ir Zenonas Streikus. Apie kitų „valstiečių“ įteikiamus tautinius kostiumus darželiams pranešė vietos spauda. Tarp tokių – Levutė Staniuvienė, Laimutė Matkevičienė ir Viktoras Rinkevičius.

Skaitytojai dar papildė sąrašą Klaipėdos darželį „Vėrinėlis“ aplankiusiu Seimo nariu Dainiumi Kepeniu, Šilutės ugdymo įstaigas lankiusiu Alfredu Stasiu Nausėda, Kauno rajone kostiumus dalijusiu Kęstučiu Bacvinka ir Anykščiuose – Antanu Baura.

Kur nepasirodė Seimo nariai, R.Karbauskio dovanas dalijo jų padėjėjai. Liaudiškai „Karbauskio kostiumais“ praminti garsaus dizainerio Juozo Statkevičiaus kūriniai vaikams į rankas keliavo iš Seimo pirmininko pavaduotojų Rimos Baškienės ir Arvydo Nekrošiaus, Seimo narių R.Karbauskio, Andriejaus Stančiko padėjėjų rankų. Seimo narės V.Vingrienės padėjėjas Benius Rūtelionis dovanas dalijo Punsko krašto lietuviams.

Taip pat skaitytojai pranešė, kad tautinius kostiumus vaikams dalijo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Varėnos skyriaus pirmininkas Marijonas Čapkovskis, 2016 m. su šia politine jėga nesėkmingai bandęs tapti Seimo nariu. „Valstiečių“ oponentai ironizuoja, jog taip jie rengiasi artėjantiems savivaldos rinkimams.

„Valstiečių“ vadui R.Karbauskiui nereikėjo prašinėti „Agrokoncerno“ finansinės paramos ir ką nors už ją žadėti, nes jis pats yra ir „Agrokoncerno“ savininkas, sprendžiantis, kur išleisti įmonės pinigus, ir tuos pinigus paimančio fondo „Švieskime vaikus“ steigėjas, ir kostiumėlius dalijančių Seimo narių frakcijos vadovas.

Nežinia, kiek dar Seimo narių ir kitų "valstiečių" apie dalintas dovanas tiesiog nutylėjo ir liko nepastebėti regioninės žiniasklaidos. Tačiau vien tiek duomenų užtenka, kad kiltų klausimų dėl „valstiečių“ finansavimo skaidrumo. Ypač prisiminus, kad netrukus Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gali nubausti liberalus už tai, kad jie vyko į pilietiškumo pamokas mokyklose, kurias organizavo koncerno „MG Baltic“ finansuotos viešosios įstaigos.

Tokios pilietiškumo pamokos, anot VRK, kelia klausimų dėl neteisėtos nepiniginės paramos gavimo iš juridinių asmenų. Dėl atvejo atliekamas tyrimas ir netrukus bus sprendžiama, ar tokiais veiksmais nebuvo grubiai pažeistas Politinių partijų finansavimo įstatymas.

Tautinių kostiumų akcijos finansavimo schema daugiau nei panaši. Čia juridinis asmuo „Agrokoncernas“ parėmė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio įsteigtą fondą, o pagamintas dovanas darželiuose dalijo Seimo nariai „valstiečiai“.

Žinoma, vienas skirtumas yra. „Valstiečių“ vadui R.Karbauskiui nereikėjo prašinėti „Agrokoncerno“ finansinės paramos ir ką nors už ją žadėti, nes jis pats yra ir „Agrokoncerno“ savininkas, sprendžiantis, kur išleisti įmonės pinigus, ir tuos pinigus paimančio fondo „Švieskime vaikus“ steigėjas, ir kostiumėlius dalijančių Seimo narių frakcijos vadovas.

Labdaros fondams užsiimti politikų reklama draudžiama

Dar pernai R.Karbauskis užsimojo tautinius kostiumus padovanoti visiems ikimokyklinukams, derėjosi su dizaineriu J.Statkevičiumi, žadėjo kurti naują fondą, rinkti visų verslininkų paramą. Tačiau norinčių aukoti daug neatsirado ir garsiai buvo paskelbta, kad idėja atidedama neribotam laikui.

O tuo metu, pasirodo, užsispyrusiu žemaičiu pats save vadinantis politikas planą vystė toliau. Šiemet sausį paaiškėjo, kad tautinius kostiumus darželiams parūpins R.Karbauskio įkurtas labdaros fondas „Švieskime vaikus“.

Viskas būtų gražu ir net R.Karbauskio įmonių finansavimas idėjos nesumenkintų, jei ne vienas „bet“, kad tuos kostiumus dalija R.Karbauskio bendražygiai Seimo nariai ir jų padėjėjai. O tai jau kelia klausimų dėl jų politinės reklamos finansavimo.

Nors politikams neuždrausta ne politinių kampanijų metu rinkėjams dalinti dovanas, Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymas draudžia fondams finansuoti partijas.

O Labdaros ir paramos įstatyme dar nurodyta, kad labdaros fondams draudžiama „labdaros ir paramos dalykus naudoti politinėms partijoms, valstybės politikams, politinei reklamai ar politinėms kampanijoms finansuoti ir politinių kampanijų dalyvių politinių kampanijų laikotarpiu atsiradusiems ar su politinėmis kampanijomis susijusiems skolos įsipareigojimams padengti“.

„Karbauskio kostiumėliai“ šiuo atveju gali būti būtent tokiais labdaros dalykais.

VRK svarstys, ar tirti

Dar šiemet sausį, paaiškėjus, kad tautiniai kostiumai bus dalijami darželiams, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė naujienų agentūrai BNS nurodė, kad norint išsamiau atsakyti, ar akcijoje nėra rinkėjų papirkimo požymių, reikėtų labiau pasigilinti į situaciją.

Pasakė ir pamiršo. Ketvirtadienį 15min L.Matjošaitytė nurodė, kad VRK tyrimo dėl tautinius kostiumus darželiuose dalijančių Seimo narių kol kas neatlieka.

„Komisija neturi duomenų ir nėra gavusi jokių pranešimų, kad fondo „Švieskime vaikus“ užsakymu pagamintus tautinius kostiumus dalija Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausantys Seimo nariai ir jų padėjėjai. Šiuo metu vertinti abstrakčiai, ar tai pažeidimas, nežinant visų aplinkybių, būtų sudėtinga, o ir pats vertinimas būtų netikslus.

Jūsų pateiktą informaciją išnagrinėsime su komisijos nariais ir priimsime sprendimą, ar pradėti tyrimą. Jei turite daugiau duomenų, susijusių su jūsų nurodytu tautinių kostiumų dalijimu, būtumėme dėkingi, jei pasidalintumėte“, – raštu pateiktame atsakyme 15min nurodo VRK pirmininkė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vincentas Vobolevičius, Laura Matjošaitytė, Jonė Valčiukienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vincentas Vobolevičius, Laura Matjošaitytė, Jonė Valčiukienė

R.Karbauskis neslepia: Seimo nariai padeda ir pasigiria

Daug pastangų pateikti tokią informaciją nereikia. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis pats neslepia, kad „kai kurie“ Seimo nariai prisideda dalijant tautinius drabužius darželiams.

„Kai kurie Seimo nariai padeda, kad fondo „Švieskime vaikus“ dovanojami tautiniai rūbeliai pasiektų darželius. Seimo nariai tai daro savanoriškai, dalis jų turi ilgametę patirtį savanorystėje. Mačiau, kad kai kurie Seimo nariai savo socialinių tinklų profiliuose patalpino nuotraukas iš renginių – tai įprastas Seimo narių elgesys dalinantis įvykiais, pranešant apie juos visuomenei. Kai kuriais atvejais nuotraukomis pasidalino ir švietimo įstaigos“, – per asmeninę atstovę spaudai Dalią Vencevičienę atsiųstame atsakyme nurodo R.Karbauskis.

Mačiau, kad kai kurie Seimo nariai savo socialinių tinklų profiliuose patalpino nuotraukas iš renginių – tai įprastas Seimo narių elgesys dalinantis įvykiais, pranešant apie juos visuomenei, – vertina R.Karbauskis.

Pasak jo, fondo „Švieskime vaikus“ direktorė Vaida Mandrijauskaitė pranešė, kad fondas yra dėkingas už savanorių pagalbą.

„Prie šios fondo akcijos dar gali prisidėti visi norintys Seimo nariai, nepriklausomai nuo to, kuriai frakcijai jie priklauso. Gali savanoriauti ir kiti Lietuvos žmonės, taip pat verslas, kuris galėtų padėti, kad kuo daugiau Lietuvos vaikų galėtų pasipuošti tautiniu kostiumu šiais ypatingais, šventiniais mūsų valstybei metais. Dėkoju visiems, kurie padėjo ir padeda, kad fondo šimtmečio dovanos pasiektų mūsų mažuosius”, – sako R.Karbauskis.

R.Karbauskio/ „Facebook“ nuotr./Ramūnas Karbauskis
R.Karbauskio/ „Facebook“ nuotr./Ramūnas Karbauskis

Derino prie apygardų?

Tačiau R.Karbauskio frazę, kad prie akcijos gali prisidėti visi norintys Seimo nariai, paneigia kiti „valstiečiai“.

Štai parlamentaras Viktoras Rinkevičius kalbėdamas su regioniniu laikraščiu „Šiaurės rytai“ yra nurodęs, kad akcijoje kitos partijos dalyvauti kviečiamos nebus.

„Ne mes šitą akciją organizuojame, o fondas. Jis mums tik pateikė informaciją ir paprašė padėti išvežioti kostiumus. Be abejo, į kitas partijas fondas pagalbos nesikreips. Dalinant kostiumus švietimo įstaigoms dalyvausime ir mes su Audriu Šimu“, – sausį „Šiaurės rytai“ citavo Seimo narį V.Rinkevičių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Rinkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Rinkevičius

Seimo narys R.Šarknickas 15min sakė, kad galimybe dalinti vaikiškus tautinius drabužius susidomėjo pats ir kreipėsi tiesiai į „poną pirmininką“ R.Karbauskį, o ne į labdaros fondą.

Tada aš paskambinau ir pasisiūliau ponui pirmininkui padėti. Skambinau jam, nes jis yra tos idėjos iniciatorius. Kam aš dar galėjau skambinti? – klausė R.Šarknickas.

„Nežinau, kaip kiti kolegos, bet aš asmeniškai pats pasisiūliau ponui pirmininkui, nes man vis skambindavo darželių direktorės ir klausdavo, kada atvažiuos, tai supratau, kad žmonės jau laukia. Tada aš paskambinau ir pasisiūliau ponui pirmininkui padėti. Skambinau jam, nes jis yra tos idėjos iniciatorius. Kam aš dar galėjau skambinti?“, – klausė Seimo narys.

Jis sakė akciją jau pabaigęs, aplankęs aštuonis ar devynis darželius.

„Aš tuo užsiėmiau savo apygardoje, kaip ir kiekvienas Seimo narys, tai man išėjo 8 ar 9 darželiai. Jei kitas Seimo narys užimtas, tai tada padėjėjai jų atlieka... toks procesas“, – aiškino R.Šarknickas.

R.Šarknicko įrašas „Facebook“
R.Šarknicko įrašas „Facebook“

Seimo narys Zenonas Streikus 15min taip pat patvirtino, kad tautinių kostiumų dalijimo akcija „subalansuota „valstiečiams“ ir paskirstyta pagal jų atstovaujamas rinkimų apygardas.

„Aš, kaip Seimo narys, kur mano apygarda, tai ir dalyvauju su „Švieskime vaikus“. Be abejonės, man išeina proga aplankyti darželius. Kviečia, tai ir aplankau. Derina „Švieskime vaikus“ savanoris, o paskui informuoja, kur atvykti. Be abejonės, mane pakvietė jie (fondas „Švieskime vaikus“, – red. past.), juk mano apygarda. Man yra proga susitikti su žmonėmis, jie renginukus šventinius daro Kovo 11-ajai skirtus, pašoka, padainuoja, visi džiaugiasi. Aš nemanau, kad čia kokia politika, mes nepolitikuojam“, – dėstė Z.Streikus.

Z.Streikaus įrašas „Facebook“
Z.Streikaus įrašas „Facebook“

Savo ruožtu Seimo nariai D.Gaižauskas ir K.Mažeika nurodė esantys „Švieskime vaikus“ savanoriai. D.Gaižauskas sako, kad savanoryste fonde užsiima ne pirmus metus ir tautinių drabužių dalijimas yra viena iš daugelio jo vykdomų akcijų.

„Mes prisistatome kaip „Švieskime vaikus“ fondo savanoriai, fondą pristatome, pasakome, kad tai Andriaus Mamontovo ir Ramūno Karbauskio įkurtas fondas, kad jis anksčiau knygeles dalijo, o mes esame savanoriai. Savanoriais gali tapti bet kas, ir jūs galite prisijungti. Aš tai darau tikrai nefiktyviai ir nuoširdžiai“, – pasakojo D.Gaižauskas.

D.Gaižausko įrašas „Facebook“
D.Gaižausko įrašas „Facebook“

K.Mažeika tikino „Švieskime vaikus“ fondo ambasadoriumi tapęs šiemet. Tada, kai paaiškėjo, kad fondas dalins tautinius kostiumus.

„Mums čia staigmena buvo visiems su tais kostiumėliais, bet iškart gavome informaciją, kaip tapti tuo ambasadoriumi. Jei kažkas nenori, tai yra ne tik Seimo nariai, bet ir mūsų skyrių žmonės, savivaldybių žmonės, paprasti piliečiai, kurie iniciatyvūs. Čia nėra tokios tvarkos, kad būtinai tas žmogus, kuris yra Seime, būtų ten ir ten ambasadorius“, – aiškino Seimo narys.

Klausiamas, ar pats mato skirtumus tarp fondo ir partijos veiklos, K.Mažeika sako, kad tai tirti turėtų VRK. Tačiau kalbėdamas jis pats supainiojo „Švieskime vaikus“ ir „Naisių vasaros teatro“ bei Naisių bendruomenės vykdomus projektus.

„Mes lygiai taip pat kalbame, jeigu tai teisėta ir tiek metų vyko, ir knygelės, ir koncertai, ir spektakliai „Švieskime vaikus“ organizuoti, kostiumėliai šiuo atveju, tai gal nieko? (…) Jeigu kažkas pasakys kitaip, tai stosime prie gėdos sienos ir raudonuosime, bet tai neturi būti sąmokslo teorijos“, – teigė K.Mažeika.

K.Mažeika dalija tautinius kostiumus
K.Mažeika dalija tautinius kostiumus

Fondo direktorė savanorių politikų neskaičiuoja

„Švieskime vaikus“ fondo direktorė V.Mandrijauskaitė 15min nurodė, kad tautinių kostiumų akcijai iš dviejų R.Karbauskiui priklausančių įmonių „Agrokoncernas“ ir „Agrokoncerno grūdai“ skyrė daugiau nei 500 tūkst. eurų. Konkrečią gautą sumą ir paramos tiekėjų įnašus direktorė žadėjo patikslinti el.paštu, tačiau iki šiol to nepadarė.

Tačiau V.Mandrijauskaitė nurodė, kad visa ši suma buvo panaudota tautinių kostiumų, skirtų valstybinių darželių auklėtiniams, gamybai. Jau anksčiau fondas yra skelbęs, kad ketina pasiūti 18 tūkst. tautinių kostiumų komplektų.

Sausį platintame pranešime spaudai fondas teigė, kad kostiumus darželiams dalins per 100 savanorių. Kas tie savanoriai, tuomet neskelbta, naujų savanorių fondas taip pat nekvietė prisijungti prie akcijos.

Dabar paaiškėjo, kad fonde savanoriauja Seimo nariai „valstiečiai“ ir jų padėjėjai. Tačiau V.Mandrijauskaitė tikina, kad tiksliai nurodyti akcijos savanorių politikų ir jų padėjėjų skaičiaus ji negalinti, nes niekas tokių dalykų neskaičiuoja.

„Tikrai negaliu pasakyti to skaičiaus, nes mūsų pagrindinė mintis yra savanorystė ir mes neskirstome, ar tai yra Seimo narys, ar direktorius, ar žemesnes pareigas užimantis žmogus“, – sakė ji.

Vaida Mandrijauskaitė
Vaida Mandrijauskaitė

Klausiama, ar tarp savanorių yra politikų, priklausančių kitoms partijoms, nesusijusių su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, V.Mandrijauskaitė sakė taip pat neturinti tokios konkrečios informacijos.

Ji tik patikino, kad prie akcijos prisidėti tikrai nebuvo kviečiami tik tie žmonės, kurie susiję su „valstiečiais“.

Vis dėlto jokio pranešimo su kvietimu prisidėti prie akcijos 15min rasti nepavyko. V.Mandrijauskaitė pripažino, kad viešo kvietimo ir nebuvo.

„Savo renginių metu, Knygų mugės metu visiems, kurie domėjosi fondo veikla, mes siūlėme prisidėti“, – aiškino, kaip buvo ieškoma savanorių, „Švieskime vaikus“ direktorė.

Klausiama ar fondas, leisdamas Seimo nariams dalinti dovanas darželiuose, patenkančiuose į jų rinkimų apygardų ribas, nepažeidžia įstatymo nuostatų, draudžiančių fondams reklamuoti politikus, V.Mandrijauskaitė nurodė, kad ji pati nepriklauso jokiai partijai, o kiekvienoje fondo savanorio atmintinėje esą nurodoma, kad fondas nieko nereklamuoja.

„Mes nesitikime, kad tai bus kažkieno reklama“, – aiškino ji.

V.Mandrijauskaitės teigimu, dar ne visi tautiniai kostiumai pasiūti ir išdalinti darželiams, nes užsakymus įvykdyti šiek tiek vėluoja siuvykla. Kokia siuvykla siuva kostiumus, „Švieskime vaikus“ fondo vadovė sakė negalinti nurodyti dėl esą sutartyje numatytų konfidencialumo įsipareigojimų. Kostiumus dizaineris J.Statkevičius sukūrė nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius