-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 01 05

Taivano atstovybės detektyvas: kuriuo tiksliai metu įsitraukė G.Nausėda

Prezidento Gitano Nausėdos ir užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio komentarai apie Taivano atstovybės Vilniuje pavadinimą sukėlė diskusijų audrą, kaip buvo derinamas šis sprendimas. Politikai dėlioja skirtingus akcentus, tačiau viešų komentarų chronologija parodo bendrą vaizdą: prezidentas nebuvo informuotas apie Kiniją supykdžiusį įstaigos pavadinimą iki jo paviešinimo liepos mėnesį, tačiau vėliau bent viešai pritarė jam ir atstovybė lapkritį buvo atidaryta su G.Nausėdos palaiminimu.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda / Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr.

Taivano atstovybės pavadinimas tapo ginčo centru tarp Lietuvos ir Kinijos, nes jis nukrypo nuo ligšiolinės praktikos. Lietuviškai įstaiga oficialiai vadinama Taivaniečių atstovybe, angliškai – Taiwanese representative office, o kinų kalba, pasak ekspertų, skamba kaip Taivano atstovybė.

Kitose Europos Sąjungos šalyse, JAV ir Jungtinėje Karalystėje įstaigos veikia kaip Taipėjaus ekonominiai ir kultūriniai biurai, taip pabrėžiant nepolitinį jų pobūdį ir siekiant nesupykdyti Pekino.

Su prezidentu pavadinimas nebuvo derintas iki tol, kol nebuvo paskelbtas viešai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Taivano pareigūnai apie planuojamą atstovybės tokiu pavadinimu atidarymą paskelbė liepos 23 dieną. Ji darbą pradėjo lapkričio 18 dieną.

G.Nausėda antradienį Žinių radijui pareiškė, kad „klaida“ ne atstovybės atidarymas, o toks jos pavadinimas ir kad pavadinimas nebuvo derintas su juo.

„Aš manyčiau, kad ne Taivaniečių atstovybės atidarymas buvo klaida, o pavadinimas, kuris nebuvo derintas su manimi“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentas.

Prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis 15min trečiadienį detalizavo, kad būtent iki liepos pranešimo pavadinimas nebuvo derinamas.

„Su prezidentu pavadinimas nebuvo derintas iki tol, kol buvo paskelbtas viešai. Su prezidentu buvo derinamas pats atstovybės steigimo faktas“, – teigė R.Jasiulionis.

VIDEO: Ar keitėsi G.Nausėdos pozicija dėl Taivano atstovybės? Įvertinkite patys

Visgi vėliau, tarp liepos ir sausio 4-osios, G.Nausėda viešuose interviu tiek Lietuvos, tiek užsienio žiniasklaidai nekritikavo atstovybės pavadinimo. Pavyzdžiui, lapkričio 10 dieną, likus kiek daugiau nei savaitei iki įstaigos atidarymo, G.Nausėda interviu 15min sakė nesuprantantis, kodėl pavadinimas tapo lemtingu dalyku.

„Nesuprantu, kodėl pavadinimas tampa lemtingu dalyku. Jeigu mes labai aiškiai konstatuojame, kad atstovybė nėra diplomatinė įstaiga ir kad atstovybės atidarymas nesvarbu kokiu pavadinimu nereiškia diplomatinio Taivano pripažinimo, tai atrodytų, kad pasakėme viską.

Tai kam iš šito fakto skaldyti malkas, jei pats pavadinimas neturi principinės reikšmės? Mūsų vienos Kinijos principas lieka galioti ir toliau“, – kalbėjo prezidentas.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį pabrėžė, kad iki atstovybės atidarymo lapkritį veiksmai buvo koordinuojami su prezidentu, tačiau jis nepatikslino, ar tai buvo daroma iki liepos mėnesio URM pareiškimo.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio komentaras po susitikimo su Prezidentu
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio komentaras po susitikimo su Prezidentu

„Su prezidentu prieš atidarant atstovybę buvo ne tik derinta, bet buvo aktyviai koordinuoti visi veiksmai“, – paklaustas, ar ministerija derino su prezidentu Taivaniečių atstovybės pavadinimą, trečiadienį žurnalistams sakė G.Landsbergis.

„Daugiau nenorėčiau šito klausimo aptarinėti. Dėl to, kad, kaip matome, nacionalinės politikos tam tikros detalės greitai persikelia į užsienio politiką ir to turbūt nei prezidentas, nei aš nenorėtume“, – pridūrė ministras.

Paklaustas, ar jam aiški prezidento G.Nausėdos pozicija dėl Taivano atstovybės Lietuvoje, G.Landsbergis teigė: „Mes vadovavomės ir prezidento viešai išreikšta pozicija, kuria buvo išsakyta parama taip pat ir pavadinimui.“

Atsakydamas į klausimą, ar buvo padaryta klaida pasirenkant tokį pavadinimą, užsienio reikalų ministras pridūrė: „Dar kartą sakau, kad Lietuva nepadarė nieko neteisėto.“

Jis tikino, kad dabar mūsų šalies partneriams bandoma paaiškinti, kad Lietuvos pozicija dėl Taivano atstovybės atidarymo nepasikeitė ir yra tvirta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius