Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 27

Tarša veja iš miesto

Šiuo metu Vilnius kenčia nuo padidėjusios oro taršos. Anot sveikatos specialistų, laiką gryname ore reikėtų leisti ne mieste, o užmiestyje.
Esant padidėjusiai teršalų koncentracijai ore, reikėtų vengti ilgo buvimo lauke arba bent jau prisidengti kvėpavimo takus drėgna skepetėle.
Esant padidėjusiai teršalų koncentracijai ore, reikėtų vengti ilgo buvimo lauke arba bent jau prisidengti kvėpavimo takus drėgna skepetėle. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Tarša Sveikata

Taršos koncentracija ore padidėja kiekvieną pavasarį. „Pakyla per žiemą susidariusios dulkės, taip pat mažytės, plika akimi nematomos, padangų atplaišos, ore padaugėja kietųjų dalelių“, – sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos skyriaus vyriausiasis specialistas Raimondas Vaidginas. Jis akcentavo, kad kietosios dalelės ore gali laikytis ilgai. „Dalelės yra lengvos, jos kabo ore. Papūtus vėjui, jos gali būti nunešamos ne vieną kilometrą nuo taršos šaltinio. Taip dalelės gali nukeliauti ir šimtus kilometrų, – sakė R.Vaidginas. – Jei Sacharos dykumoje kiltų audra, nereikėtų stebėtis, jei jos padariniai jaustųsi ir Lietuvoje.“

Jei Sacharos dykumoje kiltų audra, nereikėtų stebėtis, jei jos padariniai jaustųsi ir Lietuvoje. Sakė R.Vaidginas.

Pavojus sveikatai

„Kuo smulkesnės dalelės, tuo didesnė tikimybė, kad jos gali patekti į mūsų organizmą ir jam pakenkti“, – sakė sveikatos specialistas. Jo tvirtinimu, dalelės gali būti įkvepiamos, o paskui pakliūti į kraują. „Ypač pavojingas oro užterštumas kietosiomis dalelėmis yra lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms, mat jų ligos iš karto paaštrėja. Labai jautrūs yra ir mažamečiai vaikai, – sakė R.Vaidginas. – Nors mums dar toli iki „Londono smogo“, kai 1952 m. šiame mieste dėl oro užterštumo mirė apie 4 tūkst. žmonių, tačiau pasaugoti savo sveikatą derėtų.“ Pašnekovas sakė, kad geriausias būdas išvengti žalos sveikatai – pabėgti į užmiestį. Deja, tai ne visada įmanoma, todėl nuo taršos pavojaus reikia gintis kitokiais būdais – vengti fizinio krūvio, kuo mažiau būti lauke, drėkinti namus ir teritoriją aplink juos.

„Reikėtų vėdinti namus, tačiau prieš tai darant vertėtų orlaidę pridengti drėgnu skudurėliu, kad kuo mažiau kietųjų dalelių prasiskverbtų į namus, – sakė R.Vaidginas. – Ko gero, visi esame matę kaip japonai vaikšto su respiratoriais. Panašiai kvėpavimo takus bent jau sudrėkinta nosine reikėtų pridengti tiems, kurie būna ypač arti taršos šaltinių.“

Padėtų lietus

Išvengti oro užterštumo galima tik keičiantis žmonių savimonei. „Nereikėtų žiemą mieste namų šildytis kūrenant anglis ar malkas, o pavasarį – deginti žolės“, – sakė R.Vaidginas. Ne mažiau dėmesio kovai su užterštumu turėtų skirti ir miesto savivaldybė, laiku nuplaudama gatves.

Dabartinėje situacijoje labai pagelbėtų lietus, tačiau artimiausiomis dienomis sinoptikai jo neprognozuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius