Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 03 /15:06

Tauragės rajone – J.Lukšos-Daumanto šuolio parašiutu rekonstrukcija

Praėjus 72 metams nuo Juozo Lukšos–Daumanto partizanų grupės sugrįžimo į Lietuvą, spalio 3 dieną toje pačioje vietoje, ties Ringinių kaimu, atlikta partizanų grupės šuolio rekonstrukcija, atkartojant partizanų grįžimą kovoti už Lietuvos laisvę po antrojo prasiveržimo į Vakarus pro geležinę uždangą. Šuoliai parašiutais atlikti dėvint detaliai atkurtas partizanų uniformas bei atskiru parašiutu išmestas krovinys iš Vakarų, kaip ir 1950 metais, pranešė Lietuvos kariuomenė.
Detaliai rekonstruotas Juozo Lukšos–Daumanto grįžimo kovoti į Lietuvą šuolis parašiutu
Detaliai rekonstruotas Juozo Lukšos–Daumanto grįžimo kovoti į Lietuvą šuolis parašiutu / Karolio Kavolėlio nuotr.

Po Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos Karybos instituto, Lietuvos kariuomenės MPB „Geležinis Vilkas“ Žvalgybos kuopos ir klubo „Partizanas“ atliktų šuolių parašiutu Žygaičių universaliame daugiafunkciniame centre skaitomas pranešimas apie J.Lukšos desantą bei pristatoma mobili paroda „Daumanto būrys“.

1950 m. spalio 3 d. naktį Juozas Lukša–Daumantas kartu su Benediktu Trumpiu–Rytu ir Klemensu Širviu–Sakalu iš amerikiečių dvimotorio lėktuvo „Dakota“ desantavosi Žygaičių miškuose.

1950-ųjų spalio 3-iosios naktį J.Lukša-Daumantas su Benediktu Trumpiu-Rytu ir Klemensu Širviu-Sakalu iš amerikiečių dvimotorio lėktuvo „Dakota“ desantavosi Žygaičių miškuose.

J.Lukša pokariu buvo vienas iš Lietuvos partizanų vadų, kelis kartus prasiveržęs į Vakarus perduoti žinią apie kovojančią Lietuvą.

Jis žuvo patekęs į pasalą per susišaudymą 1951 metų rugsėjį Garliavos apylinkėse, netoli Kauno. Partizano palaikai iki šiol nerasti.

Konspiracijos tikslais J.Lukša naudojo ne vieną slapyvardį: Vyčio, Skirmanto, Kazimiero, Armino, Kęstučio, Skrajūno, Miškinio, Mykolaičio ir kitus.

Juozo Daumanto jis slapyvardžiu parašė atsiminimų knygą „Partizanai už geležinės uždangos“.

Seimas 2021-uosius buvo paskelbęs J.Lukšos-Daumanto metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius