Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 03 09

Teisė tiesiogiai skųstis Konstituciniam Teismui: pagaliau pasivijome Europą?

Dabar į Konstitucinį Teismą (KT) tiesiogiai gali kreiptis tik ribotas skaičius piliečių, tačiau po ilgo laukimo ši galimybė bus prieinama visiems.
Teisėjai
Konstitucinio Teismo teisėjai / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Anot KT pirmininko Dainiaus Žalimo, tai – pozityvus pokytis, kadangi, jo teigimu, šiandien Europoje „sunku surasti tokią šalį, kurios Konstitucinis Teismas neturėtų šios kompetencijos.“

Šiuo metu piliečiai su KT gali susidurti tik netiesiogiai – jeigu jų bylą nagrinėjantis teismas nuspręstų, kad yra argumentų manyti, jog įstatymas ar kitas teisės aktas, taikomas byloje, prieštarauja konstitucijai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Žalimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Žalimas

„Deja, turime tokių situacijų, kada teismai nelabai noriai kreipiasi į Konstitucinį Teismą ir nusprendžia nesikreipti tais atvejais, kada tikrai tas kreipimasis galėtų būti perspektyvus. Ir pats asmuo, kuris yra bylos šalis, nieko negali padaryti“, – sako D.Žalimas.

KT pirmininkas taip pat pabrėžia, kad tiesioginio kreipimosi į Konstitucinį Teismą galimybę turi ir mūsų kaimyninės valstybės, tokios kaip Latvija ar Lenkija, kitos Europos Sąjungos šalys.

„Šiandien Europoje, ko gero, sunku surasti tokią šalį, kurios Konstitucinis Teismas neturėtų šios kompetencijos – tirti individualius konstitucinius skundus“, – sako D.Žalimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius