-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 04

Teisėjui Vilmantui Ambrulevičiui keliama drausmės byla

Rugpjūčio 4 d., Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK) priėmė sprendimą Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmų teisėjui Vilmantui Ambrulevičiui iškelti drausmės bylą ir ją perduoti nagrinėti Teisėjų garbės teismui, pranešė teismas.
Teismas
Teismas / 123RF.com nuotr.

Sprendimas priimtas padarius išvadą, kad teisėjas „nagrinėdamas bylas nuolat daro šiurkščių ir akivaizdžių procesinių pažeidimų.“ TEDK sprendime taip pat minima, kad V.Ambrulevičius padarė pareiginį nusižengimą, nesilaikė net kelių Teisėjų etikos kodekso punktų reikalavimų, savo elgesiu pažemino teisėjo vardą bei pakenkė teisminės valdžios autoritetui, kas „sudaro teisėjo drausminės atsakomybės pagrindą.“

TEDK V. Ambrulevičiaus profesinį elgesį ėmėsi vertinti gavusi Vilniaus regiono apylinkės teismo pirmininkės siūlymą iškelti jam drausmės bylą. Pirmininkės teikime buvo remiamasi tikslinių šio teisėjo darbo patikrinimų rezultatais, pvz., 2021 m. pradžioje atliktame patikrinime buvo užfiksuota net 15 grubių ir sisteminių LR civilinio proceso kodekso nuostatų pažeidimų atvejų.

Pažeidimai nustatyti beveik visose atsitiktiniu būdu atrinktose ir tikrintose jo nagrinėtose bylose: praleisti procesiniai terminai (tam tikri teisėjo darbo veiksmai atlikti per ilgesnius nei leistina terminus), neužtikrintas tinkamas bylos šalių dalyvavimas teismo procese (viena byla išnagrinėta nedalyvaujant atsakovui ir nepaskyrus jam atstovo, kita – neinformavus bylos šalių apie teismo posėdžio datą bei laiką) ir kt. „Dėl tokių teisėjo veiksmų byloje dalyvaujantys asmenys turi imtis papildomų veiksmų, kadangi reikia apskųsti teisėjo procesinius sprendimus, eikvoti lėšas, darbo laiką ir kitus išteklius“, – pabrėžiama TEDK sprendime.

Nors V.Ambrulevičius raštiškai yra keletą atvejų paaiškinęs, tačiau dauguma kitų pažeidimų likę nepaneigti. Atsižvelgdama į teisėjo profesinėje veikloje patikrinimų metu nustatytų pažeidimų skaičių, pobūdį ir tęstinumą, TEDK juos vertino kaip sisteminio pobūdžio ir daugybinius pažeidimus, o priimdama sprendimą atsižvelgė ir į tai, kad šis teisėjas dėl padarytų įstatymų pažeidimų jau buvo svarstytas TEDK posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius