Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 09 /18:48

Teisėsaugos įtarimai – dėl „Šiaulių gatvių apšvietimo“ viešojo pirkimo aplinkybių

Teisėsauga ketvirtadienį paskelbė atliekanti tyrimą dėl galimai neskaidrių Šiaulių miesto savivaldybės valdomos įmonės organizuojamo Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamo viešojo pirkimo aplinkybių.
Šiaulių miesto savivaldybė
Šiaulių miesto savivaldybė / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Tiriamas Šiaulių savivaldybės įmonės „Šiaulių gatvių apšvietimas“ paskelbtas, o vėliau nutrauktas konkursas dėl 1,6 mln. eurų vertės LED šviestuvų pirkimo.

BNS žiniomis, jame įtarimai dėl galimo piktnaudžiavimo pareikšti viešojo pirkimo komisijos nariui, privačios bendrovės direktoriui Ryčiui Maliukevičiui, o dėl sukurstymo piktnaudžiauti – UAB „Infes technologijos“ atstovui Danieliui Krinickiui.

Įtarimai – dėl tarptautinio pirkimo

Kaip BNS sakė „Šiaulių gatvių apšvietimo“ vadovas Tomas Petreikis, bendrovė buvo paskelbusi du viešuosius pirkimus, susijusius su Europos Sąjungos lėšomis. Bendra projektų vertė siekia 3,2 mln. eurų.

„Yra dvi dalys – viena dalis 1,6 mln. eurų, už kuriuos keičiama 33 km linijų, dalis darbų atlikta, projektas vyksta. Kita dalis 1,6 mln. eurų – šviestuvų pirkimas. Planuojame pirkti LED šviestuvus, kad sutaupytume elektros energiją ir savo jėgomis juos pasikeisti. Šitas pirkimas sustabdytas, peržiūrimos sąlygos ir bus skelbiama iš naujo“, – BNS sakė T. Petreikis.

Anot jo, viešuosius pirkimus vykdo įmonėje suburta viešųjų pirkimų komisija, kurioje yra apie dešimt narių. Paklaustas, ar tarp jų yra R.Maliukevičius, T.Petreikis tai patvirtino, tačiau ar jam pareikšti įtarimai teigė negalintis komentuoti.

„Įmonei šioks toks šešėlis, mums svarbiausia, vykdyti darbus. Įmonės veikla įprastinė, įtarimai iš darbuotojų niekam nepareikšti“, – sakė T.Petreikis.

Anot vadovo, vykdytas pirkimas buvo tarptautinis, jo procedūros – sudėtingos. Jis pats teigė nesąs viešųjų pirkimų komisijos narys ir teigė į sprendimus kištis negalintis.

„Infes“ atstovas D.Krinickis su BNS bendrauti atsisakė.

Komisijos sudėtis – nevieša

BNS Šiaulių miesto savivaldybės prašė pateikti „Šiaulių gatvių apšvietimo“ viešųjų pirkimų komisijos narių sąrašą, tačiau savivaldybės atstovas Vitalis Lebedis tvirtino, jog jie viešai neskelbiami.

Pasak V.Lebedžio, taip siekiama, kad viešųjų pirkimų komisijos nariams nebūtų daromas poveikis.

Šiaulių miesto savivaldybės meras Artūras Visockas ketvirtadienį telefonu buvo nepasiekiamas. Pavakarę jis išplatino kreipimąsi, kuriame teigė, jog jam „šiek tiek apmaudu“ dėl „nepozityvios žinios“.

„Tikiuosi, kad visa šita istorija turės greitą išaiškinamumą ir miesto gyventojai galės žinoti informaciją kaip, kas ir kur“, – teigė meras.

A.Visockas svarstė, kad situacija galėjusi būti „viena atskira klaida ar situacija, gali būti žmogiška klaida“ ir neturėtų nubraukti mieste vykstančios pažangos.

„Atsiradus galimybei ir kalbant apie konkretų tiriamąjį įvykį ir esant galimybei, kai bus galima plačiau komentuoti, būtinai tą dalyką padarysiu“, – įraše teigė A.Visockas.

LNK žinios pranešė, jog vykdant tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnyba atliko kratas Šiaulių miesto mero ir administracijos direktoriaus kabinetuose. Įtarimai jiems nėra pareikšti.

VPT rekomendavo pirkimą nutraukti

Teisėsaugos duomenimis, viešojo pirkimo komisijos narys įtariamas sudaręs išskirtines sąlygas konkurse dalyvavusiai kitai privačiai įmonei laimėti viešąjį pirkimą.

Centriniame viešųjų pirkimų portale ties vykdytu pirkimu skelbiama, jog perkančioji organizacija gavo Viešųjų pirkimų tarnybos raštą, kuriuo rekomenduojama nutraukti vykdomo viešojo pirkimo „LED šviestuvai“ procedūras ir keisti pirkimo sąlygų esminius reikalavimus.

T.Petreikio teigimu, neįvykus pirkimui ir dėl geopolitinės situacijos keičiantis kainoms, projektui gali nebepakakti anksčiau numatytų lėšų, kurios turėjo būti panaudotos iki šių metų rudens. Su viešųjų pirkimų tarnyba buvo derinamas projekto pratęsimas dar metams. Tokia galimybė, anot vadovo, numatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius