Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 29

Teisėsaugos tyrimo objektas – įtarimai dėl nuslėptos pavojingos bakterijos „Judex“ produkcijoje

Vienas teisėsaugos tyrimo dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnyba objektų – įtarimai, jog galėjo būti nuslėpta informacija apie žmonių sveikatai pavojingą bakteriją šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ gaminiuose.
Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose
Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Neoficialiomis žiniomis, teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetentingų žinybų informacijos apie listerijos (Listeria monocytogenes) rūšies bakterijos užkratą kai kuriuose „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Teisėsaugos institucijos šios informacijos kol kas nekomentuoja.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS penktadienį atsisakė komentuoti, ar tarnyba bei jai pavaldžios institucijos yra anksčiau nustatę listerijos rūšies bakterijos požymių „Judex“ gaminiuose.

„Čia jau atskira kalba, irgi kalbėsim tik kai ... aišku pasirašiau (neatskleisti ikiteisminio tyrimo duomenų) dėl to dalyko, kalbėsiu tada, kai bus leista kalbėti“, – sakė J.Milius, paklaustas, ar jam buvo žinoma, kad „Judex“ produkcijoje buvo aptikta listerija bakterijos užkrato.

Paklaustas, ar tai yra ikiteisminio tyrimo objektas, J.Milius atsakė: „Taip“.

Ketvirtadienį J.Milius teigė, jog prieš metus jo vadovaujama tarnyba buvo nustačiusi „nežymių pažeidimų“ „Judex“ veikloje, tačiau jų nekonkretizavo.

VIDEO: J.Milius po apklausos STT: „Labai apmaudu, bet toks gyvenimas“

Tyrimą atliekanti Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) penktadienį paskelbė, kad šiuo metu nėra duomenų apie tai, jog Lietuvos rinkoje būtų platinami tiriamoje bendrovėje pagaminti ir vartotojų sveikatai galimai pavojingi produktai.

„Atliekamo tyrimo metu, pasitelkus specialistus, bus skirtas ypatingas dėmesys tikrinant, ar bendrovėje gaminami maisto produktai atitinka higienos ir kitus, su žmonių sveikata tiesiogiai susijusius, reikalavimus“, – rašoma STT pranešime spaudai.

J.Milius: garantuoju savo sąžine ir krauju

„Noriu pasakyti vieną dalyką, labai tvirtai ir labai stipriai – nė viena produkcijos rūšis Lietuvoje žinant Maisto ir veterinarijos tarnybai, tame tarpe ir Jonui Miliui, nepateko į prekybą ir pardavimą. Šitą garantuoju ir pasirašau savo sąžine ir krauju“, – patikino J.Milius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Milius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Milius

Klausiamas, kokių veiksmų įprastai imasi tarnyba nustačiusi, kad tokio pobūdžio žmonių sveikatai pavojinga bakterija apkrėsti maisto gaminiai, J.Milius teigė, jog visa pavojinga produkcija nedelsiant išimama iš prekybos, gali būti stabdoma nesaugią produkciją gaminančios įmonės veikla.

„Jei randame prekyboje ar gamyboje – išimame iš prekybos, stabdome prekybą, surenkame iš prekybos centrų ir sunaikiname tą visą partiją, kadangi turime labai gerą pavyzdinį atsekamumą. (...) Jei būna pavojinga bakterija, mes net stabdome įmonę, atlieka dezinfekcijas ir tada pakartotinai po dezinfekcijos stebime, ar tai neauga, tada tik paleidžiame gamybą“, – aiškino J.Milius.

Dėl savęs neišgyvenu, aš žmogus, kur visada gyvenime vietą rasiu, manęs laukia daug kur, – sakė J.Milius.

Anot jo, „bakterija bakterijai nelygu“ ir įvairių šalių reikalavimai šiuo atveju gali skirtis.

„Skiriasi įvairių šalių reikalavimai, JAV – vieni reikalavimai, kiti – Rytų šalių reikalavimai, Lietuvoje yra europiniai reikalavimai. Mes už tai ir tyrimus, laboratorijas pritaikome kiekvienai šaliai atskirai. Tie tyrimai, kurie liečia Lietuvos ir Europos įstatymus, niekada nepateko į lentynas, jei mes žinojome, ar mūsų tarnyba žinojo“, – teigė Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Paklaustas, ar dėl nustatytų pažeidimų bendrovės „Judex“ veikla buvo stabdoma, J.Milius atsakė: „Jei buvo grėsmė žmonių sveikatai, tikrai būtų stabdoma“.

Klausiamas, ar būta atvejų, kuomet galėjo nepastebėti kokių nors pažeidimų įmonėje, J.Milius tikino, kad jo vadovaujama tarnyba dirba ypač kruopščiai.

„Mano didžiausia problema, per daug matome, per daug darome, per daug gerai dirbti Lietuvoje yra pavojinga. Aš dėl šito beveik nuleidau rankas. Dėl savęs neišgyvenu, aš žmogus, kur visada gyvenime vietą rasiu, manęs laukia daug kur. Man gaila kolektyvo, žmonių, įstaigos prestižo, kur ta dėmė vakar mesta“, – kalbėjo J.Milius.

„Judex“ savininkas nežino, ar įmonė tirta dėl bakterinio užkrato

Bendrovės „Judex“ 100 proc. akcijų valdantis verslininkas Sigitas Mačiulis BNS penktadienį sakė gerai neprisimenąs, kokių pažeidimų prieš metus įmonėje buvo nustačiusi Maisto ir veterinarijos tarnyba.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose

„Negaliu pasakyti (koks pažeidimas), bet ten tikrai smulkmena. Galbūt ant kažkokio maišo etiketės nebuvo, kur nesimatė ar išplaukus data galiojimo, tai va, elementarūs tokie dalykai, nereikšmingi visiškai, už kuriuos netgi nebaudžiama, pasakoma pasitaisyti ir surašomas protokoliukas, kuriame nurodoma data, iki kada tą pažeidimą ištaisyti. Kai kurie pažeidimai ištaisomi tuo pačiu metu, kol būna inspektoriai“, – kalbėjo S.Mačiulis.

„Jeigu atvirai, aš net nežinau, kas tai yra (Listeria bakterija). (...) Šito nežinau, aš manau, paprasčiausiai, tokie dalykai vyksta, kai kažkur kažkas nusipirkęs produktą apsinuodijo, gauna Maisto ir veterinarijos tarnyba skundą ir pagal tą skundą eina tikrinti įmonę. Jeigu tai buvo, tada turi pasižiūrėti veterinarijos tarnyboje, ar buvo toksai skundas, atvažiuoti į čia, pažiūrėti, kaip į tą skundą buvo reaguota, ir viskas. Jeigu taip adekvačiai reaguota, tai gerai, jeigu neadekvačiai, tai negerai“, – sakė S.Mačiulis.

Klausiamas, ar pastaraisiais metais „Judex“ buvo atliekami patikrinimai įtariant būtent bakterinį užkratą, bendrovės vadovas atsakė: „Nežinau ar buvo, negaliu pasakyt“.

Klausiamas, ar pastaraisiais metais „Judex“ buvo atliekami patikrinimai įtariant būtent bakterinį užkratą, bendrovės vadovas atsakė: „Nežinau, ar buvo, negaliu pasakyt“.

Jis teigė, jog tikrai būtų buvęs informuotas, jei įmonę būtų užgriuvę rimti nemalonumai dėl aptiktų bakterijų ar gresiančių rimtų sankcijų.

„Aš tikrai būčiau žinojęs, jeigu ten būtų kažkas rimto, paprastai tokie patikrinimai būna tiktai pagal skundą. O skundas būna tik kai kažkas arba pavydi ir nori paskųsti, arba kažkas iš tikrųjų apsinuodijo, arba nori pakenkti“, – svarstė S.Mačiulis.

Verslininkas teigė esąs pasipiktinęs dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) suformuluoto įtarimo. STT ketvirtadienį pranešė, jog turimi duomenys leidžia įtarti, kad bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams daryti poveikį.

„Tas suformulavimas to kaltinimo tokio, kad galimai bandė papirkti dėl to, kad nemokės baudos. Ar jūs įsivaizduojat, kokio dydžio bauda gali būti, jeigu ten pažeidžia kažkokį kelintą kartą, tai gali skirti kokį tūkstantį eurų. Tai šitokiai įmonei 1000 eurų yra nulis. Ir mokėt kažkokius pinigus ir eit kažkur kažkam, tuo labiau J.Miliui, kuris žmogus yra, aš daug metų dirbu šitoj srity, tai tikriausiai vienintelis ir pirmasis tokio skaidrumo žmogus yra ten dabar sėdintis“, – sakė „Judex“ savininkas.

„Judex“ virtinukuose bakteriją buvo aptikusios JAV tarnybos

Kaip rašė dienraštis „Lietuvos rytas“, 2009 metų kovą JAV maisto ir vaistų asociacijos tikrintojai sulaikė bendrovės „Judex“ virtinukus su grybais dėl juose rastų listerijos bakterijų.

Anot asociacijos išvadų, sveikatai pavojingos bakterijos, kurios užteršė virtinukus, patekti į juos transportavimo į JAV metu negalėjo, nes jų pakuotės yra hermetiškai uždarytos.

Listerija bakterija sukelia užkrečiamą ligą listeriozę, kuri ypač pavojinga silpnesnio imuniteto žmonėms ir gydoma antibiotikais.

„Tai reiškia, iš karto gydoma antibiotikais. Pastaraisiais metais šita infekcija pripažinta kaip svarbia visuomenės sveikatos problema daugelyje pasaulio šalių. Suaugusiems žmonėms su stipriu imunitetu ji nėra labai pavojinga, bet ji ypač pavojinga yra nėščioms moterims, naujagimiams, na, ir suaugusiems arba vaikų amžiaus asmenims, kurie turi kažkokį imunodeficitą. Ir klinika jos yra labai sudėtinga ir pavojinga, kadangi gali pakenkti daugeliui organų, žiūrint, ką pakenkė bakterija“, – BNS sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas, apibūdindamas listerijos bakterijos sukeliamus susirgimus.

Prof. dr. Saulius Čaplinskas.
Prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Anot jo, Lietuvoje kasmet registruojama vidutiniškai po 5 – 8 listeriozės atvejus, šiemet registruoti trys atvejai, du iš jų baigėsi mirtimi.

„Bet paplitimas jos yra gan didelis, (..) problema yra ta, kad bakterija yra pakankamai atspari ir aplinkos veiksniams ir netgi 4-6 laipsnių temperatūroj, vandeny, ant augalų, maiste ji ilgai gali išlikti gyvybinga. Netgi druskos tirpale, ypač piene, gali išlikti, vandeny. Bet kaitinant, termiškai apdorojant, ji žūsta greitai“, – sakė ULAC vadovas.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas nurodo, kad listeriozės sukėlėjai gyvena ir dauginasi naminiuose ir laukiniuose žinduoliuose, paukščiuose. Su gyvūnų fekalijomis patekusios listerijos aptinkamos dirvožemyje, vandenyje, dumble, silose. Pagrindinis listeriozės plitimo būdas – užsikrėtus maistu.

„Žmogus gali užsikrėsti vartodamas nepakankamai termiškai apdorotą mėsą: kiaulieną, jautieną, paukštieną, taip pat – daržoves, nevirintą, nepasterizuotą pieną ir iš jo pagamintus produktus. Termiškai apdorotas arba vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas listerijomis laikant jį kartu su žalia mėsa, paukštiena, daržovėmis. Į maistą listerijos gali patekti nuo virtuvės įrankių, aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta žalia mėsa, paukštiena, užterštos listerijomis daržovės. Naujagimiai listerioze gali užsikrėsti per motinos placentą, gimdymo takus“, – rašoma instituto svetainėje.

STT pareigūnai ketvirtadienį lankėsi minėto Maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldaus instituto padalinyje Kaune, BNS yra patvirtinę instituto atstovai.

Ketvirtadienį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui J.Miliui buvo pareikšti įtarimai piktnaudžiavus tarnyba. Teisėsauga šiame tyrime atliko kratas J.Miliaus bei Seimo nario Petro Gražulio, kuris siejamas su bendrove „Judex“, darbo vietose. Procesiniai veiksmai taip pat atlikti bendrovės „Judex“ vadovų darbo vietose, gamybos patalpose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius