-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 06

Teisingumo ministerija kviečia dalyvauti nacionalinėje atrankoje į Europos prokurorus

Teisingumo ministerija skelbia nacionalinę kandidatų Europos prokuroro pareigoms užimti atranką. Europos prokuratūra yra atsakinga už Sąjungos finansiniams interesams kenkiančių nusikalstamų veikų tyrimą, šių nusikalstamų veikų vykdytojų ir jų bendrininkų baudžiamąjį persekiojimą ir perdavimą teismui, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Teismas
Teismas / 123RF.com nuotr.

Dabartinio Europos prokuroro iš Lietuvos Tomo Krušnos įgaliojimai baigsis 2023 m. liepos mėnesį, o atrankos komisijos klausymai turėtų vykti 2022 m. antrąjį pusmetį, todėl jau dabar pradedama nacionalinė kandidatų atrankos procedūra.

Vadovaujantis Pereinamojo laikotarpio taisyklėmis dėl Europos prokurorų skyrimo pirmai kadencijai, 2019 m. burtų keliu buvo sudaryta 11 valstybių grupė, tarp kurių pateko ir Lietuva. Šių valstybių Europos prokurorų pirmoji kadencija trunka tik trejus metus ir ji negali būti pratęsta. Likusių šalių Europos prokurorai buvo paskirti šešerių metų kadencijai. Taip užtikrinta, kad pusės Europos prokurorų rotacija vyktų kas trejus metus.

Kas gali kandidatuoti nacionalinėje atrankoje į Europos prokurorus?

Nacionalinėje atrankoje į Europos prokurorus gali dalyvauti asmenys, einantys prokuroro ar teisėjo pareigas, kurių nepriklausomumas nekelia abejonių.

Kandidatai turi būti ES valstybės narės piliečiai, jie privalo būti įvykdę visas su karine tarnyba susijusių įstatymų nustatytas prievoles, turėti galiojantį leidimą susipažinti su slapta informacija arba jiems turi būti suteikiama galimybė jį gauti, taip pat – turi puikiai mokėti vieną iš oficialių ES kalbų.

Kitus reikalavimus ir platesnę informaciją apie atranką galima rasti čia: https://bit.ly/3DFoO8S.

Kandidatai prašymus dalyvauti atrankoje gali pateikti iki balandžio 20 d. el. paštu kandidatai@tm.lt.

Kokia bus atrankos procedūra?

Nacionalinės atrankos komisija, per individualų pokalbį įvertinusi pretendentų darbo patirtį, kompetenciją, motyvaciją, dalykines, asmenines savybes, išrinks 3 labiausiai vertinimo kriterijus atitinkančius kandidatus.

Kandidatų sąrašas bus teikiamas svarstyti Vyriausybei. Vyriausybės posėdyje šioms kandidatūroms pritarus, Europos Sąjungos Taryba atrinks vieną iš kandidatų ir paskirs jį Europos prokuroru.

Kiekviena ES valstybė narė turi pateikti tris kandidatūras Europos prokuroro pareigoms užimti.

Apie Europos prokuratūrą

Europos prokuratūra – tai nepriklausoma Europos Sąjungos įstaiga, kuriai vadovauja vyriausioji Europos prokurorė Laura Kovesi.

ES institucijos ir įstaigos, taip pat prie Europos prokuratūros prisijungusių 22 valstybių narių kompetentingos institucijos privalo pranešti Europos prokuratūrai apie visus nusikalstamus veiksmus, kuriais kenkiama ES biudžetui. Fiziniai asmenys taip pat gali pranešti apie įtariamus sukčiavimo atvejus ir kitas nusikalstamas veikas.

Europos prokuratūra veiklą pradėjo 2021 m. birželio 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius