-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 30

Teisininkai prašo prezidentės: ambicijas į šalį, gelbėkim prokuratūrą

Seimui antradienį atmetus jau antrą kandidatą į generalinius prokurorus, teisininkų bendruomenė stvėrėsi už galvos. Prokuratūra jau ketvirtą mėnesį gyvuoja su laikinai vadovo pareigas einančiu Dariumi Raulušaičiu, kuris neturi nė vieno pavaduotojo, darbai stoja, o prezidentė užsimena, kad taip gali būti iki pat kitąmet vyksiančių Seimo rinkimų.
Spaudos konferencija Generalinėje prokuratūroje
Kol kas neaišku, kiek dar Lietuva neturės generalinio prokuroro / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prokurorų profsąjungos laikinasis vadovas Julius Rėksnys prašo Seimo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės ambicijas atidėti į šalį ir imtis gelbėti griūvančią prokuratūrą.

Komentuodama Seimo sprendimą nepritarti Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės kandidatūrai į generalines prokurores, D.Grybauskaitė antradienį užsiminė, kad tokia situacija gali pasilikti iki pat kitų metų pabaigos.

Jeigu bus kažkoks sprendimas ateity, jis gali būti iki rinkimų, bet gali būti ir po Seimo rinkimų, – sako prezidentė.

„Pažadai politikų pastoviai yra, jie nevykdomi. Pažiūrėsiu. Skubos nėra, konstituciškai gali būti situacija kol kas ir užšaldyta. Jeigu bus kažkoks sprendimas ateity, jis gali būti iki rinkimų, bet gali būti ir po Seimo rinkimų“, – LRT iš Niujorko sakė šalies vadovė.

Tačiau prokurorus, advokatus ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką Julių Sabatauską toks nusiteikimas gąsdina. Tiek jis, tiek  J.Rėksnys įsitikinę, kad metus tempti be vadovo yra neįmanoma ir ragina prezidentę atmetus visas ambicijas imtis gelbėti prokuratūrą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edita Dambrauskienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edita Dambrauskienė

Siūlo žiūrėti plačiau

Pagal teisės aktus, generaliniu prokuroru siūlomas dabar gali būti tik vyresnis nei 35 metų nepriekaištingos reputacijos teisininkas, mažiausiai dešimt metų dirbęs prokuroru, teisėju ar kito pobūdžio teisinį darbą. Tačiau J.Sabatauskas mano, kad šias ribas galima būtų praplėsti.

„Matėme kandidatus prokurorus, kaip Darius Valys, arba teisėjus, kaip dabar. Tačiau gal reikėtų pasvarstyti, ar nereikėtų pažiūrėti plačiau, pavyzdžiui, į žmones, kurie anksčiau dirbo prokuratūroje, o dabar iš jos yra išėję. Be to, reikėtų ieškoti autoriteto, kuris būtų žinomas ir turėtų svorio“, – siūlė J.Sabatauskas.

Laikinasis prokurorų profsąjungos vadovas J.Rėksnys žengia dar toliau. Jis prašo prezidentės pasvarstyti, ar nevertėtų generalinio prokuroro ieškoti atviriau – ne po kilimu, ne vieno, ir ne prieš tris dienas iki teikimo Seimui.

Mes šimtą kartų siūlėme, kad tai būtų viešai diskutuojama asmenybė ir ne viena asmenybė, o daug, bent keli kandidatai, kurie būtų žinomi ne penkias dienas, ne 2–3 dienas, kaip dabar, – sako J.Rėksnys.

„Atranka dabar vyksta nepakankamai aiškiai. Mes šimtą kartų siūlėme, kad tai būtų viešai diskutuojama asmenybė ir ne viena asmenybė, o daug, bent keli kandidatai, kurie būtų žinomi ne penkias dienas, ne 2–3 dienas, kaip dabar, bet kurie diskutuotų mėnesį, du, tris. Pagaliau, kad tie kandidatai ne tik apibrėžtų problemas, bet ir paaiškintų, kaip jas spręs“, – siūlė planą J.Rėksnys.

Tada, pasak prokuroro, prezidentūrai nereikėtų nieko įtikinėti, nieko prašinėti pritarti ir sulaukus neigiamo sprendimo guostis interesų grupių įtaka politikams.

Rinktis ne tik iš teisėjų prezidentę ragina ir Advokatų tarybos pirmininkas, advokatas Ignas Vėgėlė. Jo teigimu, geriausia būtų, jei prezidentė tinkamų žmonių rastų pačioje prokuratūroje, jei vis dėlto prokuroro nenori, ragintų atsisukti į akademinę ar net advokatų bendruomenę.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Meilutis ir Darius Valys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Meilutis ir Darius Valys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius