-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 01

Teismas ėmėsi laidojimo firmų ir savivaldybės ginčo dėl krematoriumo Olandų gatvėje

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį posėdyje pradėjo nagrinėti uždarųjų akcinių bendrovių „Laidotuvių rūmai“ ir Vilniaus laidojimo rūmų „Ritualas“ bei Vilniaus miesto savivaldybės tarybos ginčą dėl krematoriumo įrengimo Olandų g. 22, Vilniuje, pranešė teismas.
Akcija „Krematoriumui Olandų gatvėje -NE!“
Akcija „Krematoriumui Olandų gatvėje -NE!“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

UAB „Laidotuvių rūmai“ ir UAB Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“ prašo teismo panaikinti kaip neteisėtus Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2016-02-24 sprendimus nepritarti krematoriumo įrengimui Olandų g. 22, Vilniuje.

Pasak pareiškėjų, savivaldybė be jokio teisėto pagrindo įvertinusi krematoriumo įrengimo galimybę bendrovių valdomame žemės sklype, pažeidė ne tik Viešojo administravimo įstatymą, bet ir LR Konstituciją.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba teismui paaiškino, kad sprendimus nepritarti Vilniaus centre esančiose patalpose įrengti krematoriumą ji priėmė išnagrinėjusi visus teisinius argumentus, atsižvelgusi į bendruomenės nuomonę dėl planuojamos ūkinės veiklos, išanalizavusi kitus įrodymus ir duomenis, neperžengdama jai teisės aktais suteiktos kompetencijos ribų.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kreipėsi į savivaldybę, prašydama apsvarstyti galimybę krematoriumą įrengti ne regioninio parko draustinyje.

Atsakovės teigimu, krematoriumo įrengimas būtent toje vietoje nėra numatytas Pavilnių regioninio parko tvarkymo plane, tai neatitiktų ir Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano, teritorijų planavimo dokumentų.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydama apsvarstyti galimybę krematoriumą įrengti ne regioninio parko draustinyje, o nagrinėti kitas galimybes tinkamai vietai parinkti.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės tarybos, ji atsižvelgė ir į Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės raštą, kuriame nurodoma, kad laidojimo rūmų pastatas yra istorinėje kapinių teritorijos dalyje ir betarpiškoje kultūros vertybės – Vilniaus žydų senųjų kapinių kaimynystėje, todėl bet koks ūkinės veiklos vykdymas darytų poveikį kapinių, kaip kultūrinio kraštovaizdžio vertei.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos užsakymu 2016 metų vasario 19–22 dienomis atlikta Vilniaus gyventojų apklausa parodė, kad didžioji dalis respondentų krematoriumo statybai pritaria Vilniaus miesto pakraščiuose, nutolusiuose nuo gyvenamųjų rajonų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas savo sprendimą šioje administracinėje byloje numato skelbti rugpjūčio 5 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius