Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 13

Teismas leido už 2,5 mln. eurų atnaujinti vaizdo sistemas pasienyje su Baltarusija

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) gali tęsti jos skelbtą 2,5 mln. eurų vertės vaizdo sistemų atnaujinimo pasienyje su Baltarusija konkursą, nutarė teismas.
Lietuvos-Baltarusijos pasienis
Lietuvos-Baltarusijos pasienis / Eglės Digrytės nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas rugsėjo 10 dieną atmetė konkurso nelaimėjusios bendrovės „Telekonta“ prašymą nutraukti konkursą, taip pat panaikino balandį pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones, kuriomis VSAT buvo uždrausta tęsti konkursą.

Konkursą įrengti naujas vaizdo stebėjimo sistemas Kenos pasienio punkte laimėjo Lietuvos „Atea“ ir Vokietijos „Senstar“, pasiūliusios 2,463 mln. eurų kainą (su PVM). Nauja sistema turėtų būti įrengta iki kitų metų kovo pabaigos.

„Telekonta“ teisme teigė, jog konkurso laimėtojos nepateikė kvalifikacijos dokumentų, įskaitant įrodymus, kad Vokietijos įmonės vadovas nėra teistas. Be to, anot įmonės, konkursas buvo neskaidrus, vyko proteguojant „Atea“.

VSAT teismui teigė, jog konkursas turi didelę visuomeninę ir valstybinę reikšmę, jis paskelbtas siekiant užtikrinti tinkamą Europos Sąjungos išorinės sienos apsaugą. Projektas turi būti įgyvendintas iki 2020 metų kovo pabaigos, jo finansavimo sutartis negali būti pakeista.

Be to, VSAT teigė, kad „Senstar“ buvo pateikusi priesaikos deklaracijas, iš kurių matyti, kad bendrovės vadovas per pastaruosius penkerius metus nebuvo teistas.

Pirmosios instancijos teismas nutarė, kad nėra duomenų, kurie leistų abejoti „Atea“ ir „Senstar“ patikimumu, šią išvadą patvirtino ir apeliacinis teismas.

Be to, pasak teismo, „Telekontos“ teiginiai apie tai, kad VSAT protegavo „Atea“ ir „Senstar“, yra nepagrįsti jokiais objektyviais duomenimis, o tik subjektyviu situacijos vertinimu.

Bylinėjimasis dėl VSAT konkurso vyksta jau antrus metus. Pernai lapkritį Apeliacinis teismas nutarė, kad tarnyba privalo iš naujo įvertinti „Atea“ pasiūlymą, nes jis buvo techniškai nepriimtinas.

Vaizdo stebėjimo sistemos Kenos pasienio punkte atnaujinimo konkursą VSAT paskelbė pernai balandį. Valstybės sienos ilgis ties Kenos užkarda Vilniaus rajono Kalvelių kaime yra 8,7 kilometro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius