Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 22

Teismas: Seimo Etikos komisija negalėjo vertinti S.Jakeliūno veiklos

Seimo Etikos ir procedūrų komisija teisėtai atsisakė vertinti buvusio parlamentaro Stasio Jakeliūno pasisakymus apie Lietuvos banką (LB) ir jo vadovą, nes politiką išrinkus į Europos Parlamentą (EP) jo, kaip Seimo nario, įgaliojimai nutrūko, nusprendė teismas.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) spalio 22 dieną atmetė Lietuvos banko skundą dėl Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimo – pastaroji atsisakė pradėti tyrimą dėl S.Jakeliūno veiklos, pranešė teismo atstovė Sigita Baltaduonė.

LB rugpjūčio 25 dieną kreipėsi į Seimo komisiją, prašydamas ištirti S.Jakeliūno elgesį ir konstatuoti, kad jis pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse, LB įstatyme ir Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatyme nustatytus valstybės politiko elgesio principus ir reikalavimus.

Anot LB, kovo mėnesį S.Jakeliūnas „Lietuvos ryto“ laidoje „Nuoga tiesa“ skleidė melagingą informaciją apie banką, sąmoningai siekė kelti nepasitikėjimą jo darbuotojais.

Etikos ir procedūrų komisija liepos 10 dieną atsisakė pradėti tyrimą, nurodžiusi, kad gegužę S.Jakeliūnas išrinktas EP nariu ir nuo liepos 2 dienos jis nebėra Seimo narys.

VAAT taip pat pažymėjo, kad dėl Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų taikymo asmeniui, išrinktam į EP, dėl jo viešai pasakytų teiginių jau yra pasisakęs ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), anot kurio, pagal EP narių statutą jų veikla negali būti niekaip varžoma.

Šis VAAT sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas LVAT.

S.Jakeliūnas ir LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas buvo įsivėlę į polemiką dėl buvusios finansų krizės. Buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas S.Jakeliūnas, be kita ko, kaltino centrinį banką nebendradarbiaujant tiriant krizę. V.Vasiliauskas kritiką kategoriškai atmetė.

BFK, atliekantis prieš dešimtmetį vykusios krizės aplinkybių tyrimą, birželio pabaigoje iš esmės pritarė jo išvadoms. Jose nurodoma, kad krizę sukėlė bankai, o Lietuvos bankas neužtikrino tinkamos jų priežiūros.

Galutinės išvados, kurių komitetas kol kas nepatvirtino, Seimui turi būti pateiktos iki spalio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius