-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 01

Teismas skelbs verdiktą V.Uspaskichui: kaip tai atsilieps Darbo partijai?

Nors Darbo partijos įkūrėjas ir ilgametis vadovas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas praėjusių metų pabaigoje išstojo iš partijos, daugelis jos narių, ypač senbuviai ir tie, kurie ketina dalyvauti Seimo rinkimuose, su nerimu laukia, kokį sprendimą vadinamosios Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje pirmadienį paskelbs Apeliacinis teismas.
Teismo posėdis
Teismo posėdis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip pastebi politologas Lauras Bielinis, V.Uspaskicho autoritetas yra tapęs Darbo partijos autoritetu, todėl šiai, ypač prieš rinkimus, tikrai ne tas pats, koks bus nuosprendis ir kaip V.Uspaskichas elgsis po jo.

2013 m. liepą Vilniaus apygardos teismas V.Uspaskichui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Seimo nariui „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui buvo skirta daugiau nei 10 tūkst. eurų bauda, jo kolegei Vitalijai Vonžutaitei – trejų metų laisvės atėmimo bausmė, o partijos buhalterei Marinai Liutkevičienei – metų laisvės atėmimo bausmė.

Kas lauktų V.Uspaskicho, jeigu Apeliacinis teismas paliktų galioti anksčiau jam skirtą bausmę, ir kaip jis pasielgtų – nesipriešintų ir sėstų į kalėjimą ar, kaip jau yra kartą padaręs, spruktų į Rusiją? Ir kaip nuosprendžio V.Uspaskichui patvirtinimas arba atvirkščiai – jo išteisinimas – atsilieptų Darbo partijai?

Susilieję autoritetai

„V.Uspaskichas galutinai yra formalizavęs savo santykius su Darbo partija ir į jos gretas tikrai nebesugrįš.  Tačiau pačiai partijai būtų labai svarbus jo išteisinimas. Tokiu būdu ji galėtų susigrąžinti savo reputaciją, o ypač – prieš rinkimus. Juk teisiamas ne vienas V.Uspaskichas, bet ir dar du „darbiečiai“ Seimo nariai“, – teigia politologas Lauras Bielinis.

Svarstydamas, kaip galėtų klostytis įvykiai, jei liktų galioti Vilniaus apygardos teismo sprendimas, kuriuo paskirta reali laisvės atėmimo bausmė V.Uspaskichui, politologas atkreipia dėmesį, jog tokiu atveju dar labiau sustiprėtų neigiamas Darbo partijos vertinimas.

„Kitaip tariant, V.Uspaskicho autoritetas jau tapęs partijos autoritetu, o jos autoritetas – V.Uspaskicho autoritetu. Jeigu jis dar sugalvotų ir bėgti nuo bausmės vykdymo, tuomet partijos reikalai apskritai būtų nepavydėtini“, – įsitikinęs L.Bielinis.

„Kasacinis skundas bus bet kokiu atveju“

Ilgametis V.Uspaskicho gynėjas teismuose, advokatas Vytautas Sviderskis Apeliacinio teismo posėdžio  išvakarėse sakė laukiąs normalaus posėdžio, kurio metu bus paskelbtas jau ilgai lauktas sprendimas (Darbo partijos juodosios buhalterijos byla teismą pasiekė 2008 m. – LRT.lt).

„Tačiau visaip yra buvę per ilgą mano advokatavimo praktiką. Pavyzdžiui, Gintaro Petriko byloje susirinkdavome į teismo posėdį, o sprendimas nebūdavo paskelbiamas. Teismas dėl įvairiausių priežasčių tiesiog nesuspėdavo laiku parašyti sprendimo. Gal šiuo atveju taip nebus“, – svarstė V.Sviderskis.

Kitas V.Uspaskicho advokatas Algirdas Miškinis sakė laukiąs teisingo teismo nuosprendžio: „Nors pirmos instancijos teismas yra pripažinęs V. Uspaskichą kaltu, tas teismo sprendimas dar nėra įsiteisėjęs. Jis įsiteisės tik po Apeliacinio teismo sprendimo. Šį sprendimą dar galima būtų kasacine tvarka apskųsti Aukščiausiajam Teismui (AT). Bet nebūtinai tik gynyba kreiptųsi į AT. Gali kreiptis ir prokurorai. Mano galva, kasacinis skundas šioje byloje bus bet kokiu atveju.“

Kaip bepasibaigtų ši byla, V.Uspaskichui gresia ir kita. Vyriausiasis policijos komisariatas atlieka ikiteisminį tyrimą dėl teisėjų įžeidimo. Pasak A. Miškinio, kol kas V. Uspaskichui dėl to yra pareikštas pirminis įtarimas. Ikiteisminis tyrimas dar gali užtrukti mažiausiai mėnesį.

Posėdyje V. Uspaskichas nepasirodys?

Paklaustas, ar V.Uspaskichas atvyks į Apeliacinio teismo posėdį išklausyti savo išteisinimo arba galutinio nuteisimo, A.Miškinis aiškiai atsakyti negalėjo: „Šiuo metu V.Uspaskichas serga. Blogai pasijuto po kelionės į užsienį ir gydosi jau gal savaitę.“

Pasak advokato, jo ginamasis gydosi ne Lietuvoje, o užsienyje, todėl gali būti ir taip, kad V.Uspaskichas teismo posėdyje nepasirodys.

„Bet šiuo atveju jo dalyvavimas nėra būtinas. Atvyks gynėjai“, – patikslino A.Miškinis.

Ar galimas scenarijus, kad V. Uspaskichas nuteisiamas Vilniuje, jam pačiam nedalyvaujant teismo posėdyje, ir daugiau Lietuvoje nebepasirodo?

„Mano, kaip teisininko, nuomone, šiais laikais bėgti nuo teisingumo – tikrai neprotinga, nes bet kuriuo atveju tas pabėgimas yra laikinas. Vis tiek tave pagaus ir atsiveš atgalios. Todėl nemanau, kad jis bėgtų ar slėptųsi“, – kalbėjo A.Miškinis.

Partijai – ne tas pats, koks bus sprendimas

„O kam mums galvoti apie savo veiksmus arba strategiją? Juk V. Uspaskichas nebėra partijos narys. Su rinkimais ar jų taktika jis nebeturi jokių ryšių“, – tvirtino Darbo partijos vadovas, europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Ir čia pat pridūrė, jog partijai iš tikrųjų rūpi, kuo baigsis V. Uspaskichui ir tuo pačiu partijai svarbi byla: „Juk jis – partijos įkūrėjas, jis – žmogus, kuris ir anksčiau, ir dabar turi partijai nemenkos įtakos. Todėl – logiška, kad žmonės laukia, koks bus teismo sprendimas. Ir aš laukiu“.

Vilniaus apygardos teismas yra nustatęs, kad V. Uspaskichas ne tik žinojo, bet ir kontroliavo Darbo partijos juodąją buhalteriją. Įrodyta, jog 2004– 2006 m. buvo neapskaityta daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius