Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 28 /2017 08 29

Teismas uždraudė kirsti medžius trijose Kauno gatvėse ir įpareigojo savivaldybę atlikti ekspertizę

Pirmadienį Kauno apylinkės teismas uždraudė miesto savivaldybei šalinti medžius A.Mickevičiaus, V.Putvinskio ir Veiverių gatvėse, įpareigodamas savivaldybės administraciją atlikti dendrologinę ekspertizę medžių būklei įvertinti. Administracija neilgai trukus paskelbė šią ekspertizę pradėjusi.
Kauniečiai protestavo prieš medžių pjovimą mieste
Kauniečiai protestavo prieš medžių pjovimą mieste / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Anot Kauno miesto savivaldybės, miškotyros mokslų daktaras, A.Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto lektorius Julius Bačkaitis šią savaitę įvertins kiekvieną iš šiuo metu minėtose gatvėse augančių daugiau kaip pustrečio šimto medžių.

Antradienį Kauno miesto savivaldybė pranešė, jog atliekant ekspertizę J.Bačkaičiui pagelbės dar du ekspertai – Lietuvos dendrologų draugijos pirmininkas Arvydas Rutkauskas ir Arboristikos centro vadovas Algis Davenis.

Ekspertų išvados turės lemiamą reikšmę sprendžiant, kurie medžiai ir toliau liks žaliuoti, o kurie bus pakeisti naujais.

Vertinsime kiekvieną medį atskirai: matuosime aukščius, skersmenis, analizuosime kamienų būklę, ar nėra žaizdų, puvinių.

„Vertinsime kiekvieną medį atskirai: matuosime aukščius, skersmenis, analizuosime kamienų būklę, ar nėra žaizdų, puvinių. Lygiai taip pat svarbu apžiūrėti genėjimo vietas, pro kurias gali būti įsimetę puviniai. Medžiai genėti jau labai seniai ir šie darbai buvo atlikti ne visai tinkamai, todėl ties nupjautomis storomis šakomis neretai pasitaiko rimtų pažeidimų“, – apie savo darbą pranešime žiniasklaidai pasakoja J.Bačkaitis, dirbsiantis mechaniškai, nenaudodamas elektroninių prietaisų.

Kauno miesto savivaldybė, kaip teigia pranešime žiniasklaidai, J.Bačkaitį pasamdė atlikusi viešųjų pirkimų procedūras. Ekspertizę medžių būklei įvertinti, pagal Aplinkos ministerijos patvirtintą rekomenduojamų želdinių būklės ekspertų sąrašą, Lietuvoje gali atlikti tik 24 specialistai.

J.Bačkaitis 2002 metais parengė metodiką, kuria vadovaujantis vykdomi želdinių ir želdynų inventorizavimo darbai. Netrukus ji buvo aprobuota Aplinkos ministerijos kaip „Metodiniai nurodymai želdiniams inventorizuoti ir jų tvarkymo projektams parengti“. 2008 m. aplinkos ministras šiuos nurodymus patvirtino kaip „Želdynų ir želdinių inventorizavimo ir apskaitos taisykles“.

Dėl medžių būklės ekspertizės į Kauno apylinkės teismą kreipėsi grupelė kauniečių. Ji prašė uždrausti šalinti medžius, iki kol nebus atlikta želdinių būklės vertinimo ekspertizė, A.Mickevičiaus, Zanavykų, Kapsų, Kalniečių, V.Putvinskio, Kleboniškio, Veiverių ir Jonavos gatvėse. Teismas ieškovų prašymą tenkino iš dalies.

Šiuo metu A.Mickevičiaus gatvėje auga 130 medžių, iš kurių 29 – jauni medeliai. V.Putvinskio gatvėje yra 134 medžiai (iš jų 13 – jauni). Vietoj senų ir sergančių medžių šiose gatvėse bus pasodintos 10–15 metų, iki 7 metrų aukščio mažalapės liepos, pritaikytos augti miesto sąlygomis. Tokie medžiai spalio mėnesį bus pasodinti ir Vytauto prospekte (apie 250), Miško gatvėje (apie 120) ir kitose miesto gatvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius