Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 31 /15:38

Teismas užgesino liberalų viltį gauti šiųmetę dotaciją, deramasi dėl skolų mokėjimo atidėjimo

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) antradienį galutinai palaidojo Liberalų sąjūdžio viltį gauti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nuspręstą neskirti dotaciją atmesdamas liberalų skundą, kuriuo buvo ginčijamas VRK sprendimas, kad liberalai gavo nepiniginę auką iš juridinio asmens.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Liberalų sąjūdis teismui apskundė prieš porą savaičių VRK priimtą sprendimą šiurkščiu finansavimo įstatymo pažeidimu pripažinti buvusio partijos nario Šarūno Gustainio įsteigto Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus.

VRK šiuos per 45 tūkst. eurų kainavusius mokymus pripažino nepinigine auka. Įstatymai draudžia partijoms imti aukas iš juridinių asmenų ir dėl šiurkštaus įstatymų pažeidimų neskyrė partijai 395 tūkst. eurų dotacijos.

Teismas atmetė liberalų skundą ir pripažino, kad VRK teisingai nustatė, jog buvusio liberalo Šarūno Gustainio valdyta viešoji įstaiga Taikomosios politikos institutas neteisėtai finansavo Liberalų sąjūdžio rinkimų kampaniją organizuodamas mokymus partijos nariams.

Pasak teisėjo Ramūno Gadliausko, toks sprendimas priimtas motyvuojant tuo, kad buvo nustatyta, jog viešoji įstaiga organizavo mokymus būtent Liberalų sąjūdžio kandidatams 2016 m. Seimo rinkimuose.

„Nors tiesioginio užsakymo arba prašymo organizuoti tokius mokymus Liberalų sąjūdis, kaip politinė partija, neišreiškė, tačiau įrodymų visuma, surinkta byloje, leido padaryti išvadą, kad tos išlaidos ir tie mokymai buvo skirtos būtent Liberalų sąjūdžio politinei kampanijai 2016 m. rinkimuose“, – teigė teisėjas.

Anot jo, šios išlaidos gali būti pripažintos nepinigine juridinio asmens auka partijai.

Partija yra aplinkybių tokioje sankryžoje, kai mums pripažino, kad mes gavome tą naudą, - vertino E.Gentvilas.

Ši teismo sprendimas neskundžiamas. O tai reiškia, kad liberalai galutinai praranda galimybę gauti šio pusmečio valstybės dotaciją.

Liberalų sąjūdžio laikinasis pirmininkas Eugenijus Gentvilas sako, kad jam dėl to liūdna, tačiau kartu jis tikino, kad teismo sprendimas yra geras ir nejuodina Liberalų sąjūdžio reputacijos.

E.Gentvilo vertinimu, teismas aiškiai įvardijo, kad partija mokymų pati neprašė ir neorganizavo.

„Partija yra aplinkybių tokioje sankryžoje, kai mums pripažino, kad mes gavome tą naudą. Na, ką darysi. Traktuojame, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas formuoja naują praktiką Lietuvos politinių kampanijų istorijoje ir visos kitos partijos turės į tai atsižvelgti. Ir mes, žinoma, pirmiausia turėsime atsižvelgti, kadangi pirmiausiai tampame ta auka, kuri gavo atseit paramą, kurios nei prašė, nei organizavo“, – sprendimą vertino E.Gentvilas.

Bankas skolą atidės

Prieš teismo sprendimo skelbimą E.Gentvilas buvo susitikęs su Šiaulių banko, kuriam Liberalų sąjūdis yra skolingas 530 tūkst. eurų, atstovais ir derėjosi dėl paskolos grąžinimo terminų atidėjimo.

Pagal planą, liberalai turėjo bankui 270 tūkst. eurų grąžinti lapkritį, o dar 260 tūkst. eurų – kitų metų balandį.

Dabar partija siekia, kad mokėjimai būtų atidėti.

„Taip, kad nebūtų jokių uždelsimų ir nemokėjimų. Galutinai susitarsime penktadienį (...) Ačiū jiems, bet, kita vertus, ir jie mato tą mūsų geranoriškumą, kad nežadame bėgti. Kaip aš sakau, baisiausias dalykas, kuris galėtų mus pradėti persekioti reputacijos prasme, tai bėgimas nuo banko, nuo finansinių įsipareigojimų. Tokių nesąmonių mes tikrai nedarysime“, – sakė E.Gentvilas.

Jis negalėjo pasakyti, kokio dydžio baudą partija turės sumokėti už pradelstą įsipareigojimų vykdymą.

„Už nesumokėtą sumą – palūkanos. Tik tiek“, – teigė liberalų lyderis.

E.Gentvilas tikino, kad skolos dalį partija bandys grąžinti dar iki gaudama kitų metų valstybės dotaciją. Esą bus siekiama, kad partijos nariai mokėtų didesnį narystės mokestį, taip pat skolos grąžinimui ketinama naudoti iiš gyventojų pajamų mokesčio 1 proc. paramos gaunamus pinigus.

Tiesa, partija sąskaitoje dabar turi tik apie 100 tūkst. eurų. Iki šiol vienam veiklos mėnesiui partija išleisdavo apie 62 tūkst. eurų.

Tačiau dabar Liberalų sąjūdis planuoja gerokai pasispausti – pusei sekretoriato darbuotojų jau išdalinti atleidimo lapeliai, ketinama taupyti net kavai ir vandeniui posėdžiuose. Tiesa, tai gali būti nelengva, nes dar šiemet partija rinktis į tarybos posėdį ir suvažiavimą, o politinių partijų renginiai paprastai kainuoja nemažai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius