Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 02 25

Teismo pirmininkas – apie menkas algas: posėdžių sekretorė neuždirba nė 800 eurų, teisėjo padėjėjas – 1000 (2)

Lietuvos teismai išgyvena ne pačius geriausius laikus – teisėjų trūkumas per metus vien jau Kauno apylinkės teisme išaugo dvigubai. Viena pagrindinių to priežasčių – menki atlyginimai, neigiamai veikiantys teisėjo profesijos patrauklumą. Situacijoje, kai net nekvalifikuotas darbas privačiame sektoriuje apmokamas geriau nei kvalifikuotas darbas teisme, įžvelgiama didelių pavojų.
Arūnas Purvainis
Arūnas Purvainis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Su Kauno apylinkės teismo pirmininku Arūnu Purvainiu susėdome ilgam bei atviram pokalbiui. Problemų teismų korpuse netrūksta.

Pirmoje interviu dalyje kalbėjomės apie teismų krūvio paskirstymą, kasmet didėjantį neužpildytų teisėjų etatų bei mažėjantį pretendentų į teisėjus skaičių, 100 tūkst. eurų viršijančią teismo skolą, dvigubai išaugusias pašto išlaidas bei kitas problemas.

Pasak teismo pirmininko, teismas ir jo darbuotojai yra tiesiog pasmerkti finansiniams sunkumams. Artėjama neva ties prarajos riba ir galima greitu metu į ją nugarmėti.

Antroje interviu dalyje A.Purvainis prakalbo apie skurdžius ir daug metų nesikeičiančius teisėjų atlyginimus, menkinančius šios profesijos prestižą, bei suplanuotą, bet atidėtą valstybinės tarnybos reformą, išskyrė jos privalumus bei trūkumus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Purvainis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arūnas Purvainis

– Jau kurį laiką netyla kalbos dėl per mažų teisėjų atlyginimų.

– Bėdos iš tiesų dėl to nesibaigia. Manau, kad jos kasdien tampa tik vis labiau pastebimos. Bėdų yra ne tik dėl teisėjų, bet ir dėl kito teismo personalo (teisėjų padėjėjų, teismo posėdžių sekretorių, raštinės specialistų, kitų kvalifikuotų darbuotojų) per mažų atlyginimų.

Norime mes to, ar nenorime, bet turime suprasti, kad metų metais nesprendžiama ir tarsi „įšaldyta“ dar nuo 2008–2009 metų buvusios ekonominės krizės neadekvačiai mažo teisėjo atlyginimo problema, negerėjantis ir realaus poreikio neatitinkantis teismų finansavimas, nesudarantis galimybių ir kitam teismo personalui nustatyti konkurencingą, atsakomybei pagal vykdomas funkcijas teisme adekvatų atlyginimą, mažina kvalifikuotų teisininkų paskatas papildyti teisėjų gretas, o svarbiausia – eiti teisėjo pareigas ir likti teismų sistemoje visą teisėjo įgaliojimų laiką. Tai neigiamai veikia teisėjo profesijos patrauklumą.

Šią situaciją pavadinčiau tiesiog pavojinga teismo nepriklausomumui ir pagrindinei teismo veiklai – bylų nagrinėjimui vykdant teisingumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius