Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 26

Telšių rajone aptiktas vienas didžiausių Lietuvoje riedulių

Telšių rajone aptiktas vienas didžiausių Lietuvoje riedulių, galintis sverti mažiausiai 100 tonų.
Riedulys
Riedulys / Aplinkos ministerijos nuotr.

Kaip pranešė Aplinkos ministerija, apie radinį Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūrą dar liepos viduryje informavo Telšių rajono Tryškių miestelio gyventojas. Jis teigia didžiulį riedulį atkasęs, kai tvarkė senos sodybos teritoriją.

Vyras pasakojo matęs, kad šalia seno namo kyšo akmuo. Norėdamas išlyginti sklypą, ėmėsi akmenį atkasti, tikėdamasis jį patraukti, tačiau kasant akmuo vis didėjo.

Po kelių dienų, kai riedulys pasirodė esąs išties įspūdingo dydžio, sklypo savininkas nutarė apie radinį informuoti aplinkosaugininkus.

Lietuvos geologijos tarnybos specialistai nustatė, kad milžiniškas riedulys tūno 1,5 metrų gylyje. Jis sudarytas iš rausvai pilko granito gneisio uolienos. Nors tikslai nustatyti riedulio tūrį ir svorį geologams sudėtinga, nes dalis šio akmens vis dar tūno po žeme, jo atidengtoji dalis taip pat įspūdinga: riedulio ilgis – 6,5 m, plotis – 4,2 m, aukštis – 2,8 m, horizontali apimtis (perimetras) – net 17,75 metrų. Apytikris riedulio tūris – 40 kubinių metrų, o sveria jis ne mažiau kaip 100 tonų.

Geologai teigia, kad vien pagal atkastą dalį šis akmuo patenka į Lietuvos žinomų didžiausių riedulių dvidešimtuką. Tiksliau įvertinti riedulio parametrus bus galima jį visiškai atkasus.

Netoli vietos, kur rastas šis riedulys, Kultūros vertybių registre nurodytas objektas „buvusi Tryškių alkakmenio vieta“. Spėjama, kad atkastas riedulys taip pat gali būti susijęs su šia pagonių sakraline vieta, todėl informacija apie riedulį perduoda Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius