Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 02 25

Tenerifės lietuviai dėl koronaviruso nepanikuoja, bet ramūs jaučiasi ne visi

Tenerifėje nustačius pirmąjį koronoviruso atvejį, vieni šioje Ispanijos saloje gyvenantys lietuviai jaučiasi pakankamai ramiai, kiti pripažįsta nerimaujantys. Netoli viešbučio, kuriame buvo apsistojęs sergantis italas, gyvenanti lietuvė pripažino, kad ramybės tai jai nepridėjo.
Oro uostas Tenerifėje
Oro uostas Tenerifėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tenerifės saloje vyrui iš Italijos nustačius koronavirusą, viešbutyje, kuriame jis buvo apsistojęs, paskelbtas karantinas. Žiniasklaida skelbia, kad viešbutyje yra apie tūkstantis žmonių.

Mano, kad gali kilti panika

Tenerifėje gyvenanti Diana sakė, kad kol kas sunku kažką pasakyti apie situaciją aplink.

Viešbučio nuotr./„H10 Costa Adeje Palace“ viešbutis
Viešbučio nuotr./„H10 Costa Adeje Palace“ viešbutis

„O jei bendrai, perskaičius, kad turistas gyveno viešbutyje, kuris yra visai netoli mūsų (mes patys gyvename ne viešbutyje, apartamentuose), ramybės tai nepridėjo. Šis viešbutis yra tarp dviejų paplūdimių – El Duque, kuris laikomas gražiausiu pietinėje pusėje, ir Enramada, tad viruso plitimo galimybės dar labiau išsiplečia, juk tiek žmonių kasdien juose lankosi. Nekalbu jau apie situaciją viešbutyje, kur žmonių kaita vyksta kasdien“, – kalbėjo moteris.

Perskaičius, kad turistas gyveno viešbutyje, kuris yra visai netoli mūsų, ramybės tai nepridėjo.

Be to, pasak Dianos, ispaniškoje spaudoje buvo rašoma, kad turistas, kuriam Tenerifėje nustatytas koronaviruso atvejis, nepraleido ir savaitgalį Santa Kruze vykusio karnavalo.

„Vienintelės apsaugos priemonės šiuo atveju yra kaukės ir nesilankyti masinių renginių vietose. Na, ir mąstyti pozityviai, stengtis išlaikyti ramybę, nors ir manau, kad tuoj kils panika čia... Sekmadienį namus daužė ir smėliu užvertė stipri Calima, tik vakar išsivalėme, ir, štai, vakare atskrido žinia apie šalia diagnozuotą koronavirusą“, – pasakojo Tenerifėje gyvenanti lietuvė.

Sekmadienį namus daužė ir smėliu užvertė stipri Calima, tik vakar išsivalėme, ir, štai, vakare atskrido žinia apie šalia diagnozuotą koronavirusą.

Ypatingų apsaugos priemonių kol kas nesiima

Pietų Tenerifėje esančioje Adechėje gyvenantis Justas Jasulaitis pasakojo pirmadienio vakarą perskaitęs informaciją apie pirmąjį koronaviruso atvejį saloje.

„Tačiau kažkokio didelio sujudimo, bent jau mūsų bendruomenėje, nėra“, – patikino jis.

Kažkokio didelio sujudimo, bent jau mūsų bendruomenėje, nėra.

Esą Tenerifėje kol kas nematyti, kad daugiau žmonių dėvėtų respiratorius. J.Jasulaitis priminė, kad prieš kelias dienas saloje praūžė smarki smėlio audra Calima.

„Žmonės iš tikrųjų vaikščiojo su respiratoriais, nes buvo labai daug dulkių“, – sakė vaikinas.

„Scanpix“ nuotr./Smėlio audra Tenerifėje
„Scanpix“ nuotr./Smėlio audra Tenerifėje

Anot J.Jasulaičio, kol kas gyvenimas teka įprastu tempu. Jis priminė, kad Italijoje dėl koronaviruso grėsmės uždarytos mokyklos, nerekomenduojama išeiti iš namų ir panašiai.

„Tenerifėje ir Ispanijoje tokio griežtumo kaip ir nėra“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, ar pats žada įsigyti respiratorių, J.Jasulaitis teigė kalbėjęs su pažįstamais gydytojais, kurie nurodė, kad paprasti respiratoriai nuo koronaviruso neapsaugo.

„Tų specialių respiratorių, kurie būtent apsaugotų nuo koronaviruso, aš labai abejoju, kad Tenerifėje būtų. Tikėkimės, kad galbūt galima rasti. Vienintelė apsaugos priemonė, ką aš įsivaizduoju ir ką mes šiek tiek dažniau darome, tai dažniau plauname rankas, turime dezinfekcinį skystį. Jeigu kažkur po parduotuves einu, tai nusivalau rankas. Viskas. Bet jeigu tas protrūkis iš tikrųjų pradėtų didėti, tai tada turbūt ir apsaugos priemonės didėtų“, – svarstė Tenerifėje gyvenantis vaikinas.

Vienintelė apsaugos priemonė, ką aš įsivaizduoju ir ką mes šiek tiek dažniau darome, tai dažniau plauname rankas, turime dezinfekcinį skystį.

J.Jasulaičio nuomone, nuo gripo miršta daugiau žmonių, nei nuo koronaviruso. „Čia pakankamai šitas reikalas, mano nuomone, yra išpūstas. Bet, aišku, nesu aš nei medikas, nei kažkas, kad jums pasakyčiau“, – kalbėjo jis.

Vadovausis rekomendacijomis

Lietuvių bendruomenės Tenerifėje pirmininkė Agneta Vansavičienė sakė, kad pirmadienį vakare matė publikacijas Ispanijos spaudoje apie tai, kad turistui iš Italijos buvo atlikti tyrimai ir aktyvuotas protokolas.

„Šiandien bus daromi antri tyrimai, tai kol kas nenorėčiau nieko ir komentuoti, nes ta informacija nebūtų nei oficiali, nei pagrįsta“, – kalbėjo ji.

„Tez Tour“ nuotr./Tenerifės pakrantės
„Tez Tour“ nuotr./Tenerifės pakrantės

Pasak A.Vansavičienės, visuotinės panikos Tenerifėje nėra. „Šiandien stebėsime“, – sakė vietos lietuvių bendruomenės vadovė.

Ji teigė, kad vadovausis įprastomis saugumo priemonėmis: dažnai plauti rankas, vengti viešų susibūrimo vietų.

„Seksime viešą informaciją, rekomendacijas. Taip pat dalinamės Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiama informacija apie įprastas saugumo priemones“, – pasakojo A.Vansavičienė.

Ministerijos rekomendacijomis, jos teigimu, yra dalijamasi Ispanijos lietuvių bendruomenės interneto svetainėje.

Seksime viešą informaciją, rekomendacijas. Taip pat dalinamės Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiama informacija apie įprastas saugumo priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius