Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 23 /16:20

„Vilniaus vandenų“ direktorius M.Švaikauskas plastiko paleidimą vadina teroro aktu: nepajėgiame visko išvalyti

Šią savaitę „Vilniaus vandenų“ ir sostinės savivaldybės atstovai rado jau antrą šaltinį, iš kur Vilniaus nuotekų valyklą, o po to ir Nerį pasiekia plastiko tarša. Pirmasis židinys buvo Sandėlių g., antrasis – ties Liepsnos g. ir Savanorių pr. sankryža. „Vilniaus vandenų“ direktorius Marius Švaikauskas teigia panašių kiekių teršalų, kurie iš bendrovių paleisti į įmonės vandens valymo įrenginius, neprisimenantis, o Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas įsitikinęs, kad tai – tyčinė ataka.
Vilniaus miesto nuotekų valykla
Plastmasės atliekos Vilniaus nuotekų valykloje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Radę net kelis taršos židinius vos per kelias dienas Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas ir „Vilniaus vandenų“ direktorius Marius Švaikauskas surengė spaudos konferenciją šiuo klausimu.

Ir ne bet kur, o Vilniaus nuotekų valykloje, prieš tai parodę, kas joje yra patobulinta, kaip nusodinamos plastiko dalelės ir vėliau jos filtruojamos.

Pripažįsta, kad viso plastiko išgaudyti negali

„Vilniaus vandenų“ vadovas negalėjo pasakyti, kiek teršalų ištekėjo į Nerį. To, anot jo, net ir nesiaiškinama, nes pirmiausiai ieškoma visų taršos šaltinių. Kol jie nebus rasti, Neries teršimo mastai nepaaiškės.

M.Švaikauskas žurnalistams aiškino, kad šiuo metu įmonėje stengiamasi surinkti kuo daugiau plastiko atliekų, kurios pateko į valymo įrenginius – tam naudojami mechaniniai, pačių pasigaminti savadarbiai filtrai. Prie jų nuolat darbuojasi žmonės, jau pasitelkti subrangovai, nes savo pajėgumų įmonei neužtenka.

Jis pasakojo, kad filtrų gamyba vyksta nenutrūkstamai 24 valandas per parą. „Jie lūžta, mes juos vėl statome. Nes kažkaip reikia sugaudyti atlieką, kad ji nepatektų į aplinką“, – teigė M.Švaikauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Švaikauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Švaikauskas

Pagauti teršalai kartu su dumblu yra sandėliuojami, vėliau plastiką reikės utilizuoti, tam ketinama ieškoti rangovų, nes Vilniaus nuotekų valykla nėra atliekų perdirbėja. Anksčiau taip būdavo surenkami riebalai, dumblas, tačiau dabar, anot direktoriaus, viskas „užkrėsta“ plastiku.

Kiek konkrečiai surinkta tokio „užkrėsto“ dumblo, įmonės vadovas pasakyti negalėjo, nes jo darbuotojai dar nesvėrė. Sverti ketinama perduodant utilizavimui.

Ar plastikas į „Vilniaus vandenų“ nuotekų valyklą buvo paleistas tyčia, ar per neatsargumą, pasak įmonės direktoriaus, atsakys prokuratūra.

Buvo plastiko pasirodę, bet niekada nebuvo tokio kiekio, tokio didžiulio srauto, koks buvo dabar.

Į žurnalisto klausimą, ar galėjo tai būti plastiko žaliava, o ne atliekos, kaip teigia vienos iš galimų teršėjų įmonės vadovas, M.Švaikauskas atsakė, kad tokios frakcijos plastikas panašesnis į atlieką, o ne žaliavą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus nuotekų valykloje rankiniu būdu valomi savadarbiai filtrai, gaudantys plastiką
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus nuotekų valykloje rankiniu būdu valomi savadarbiai filtrai, gaudantys plastiką

„Mes dedame visas pastangas, kad jisai (į Nerį tekantis vanduo – aut.) būtų kuo švaresnis. Matote, kiek technologiškai bandome pasikeisti, kiek savadarbių filtrų yra, kad tik nebūtų tos atliekos Neryje (...) Mes negalime užtikrinti šimtaprocentinio išvalymo šiai dienai. Taip, situacija yra kardinaliai pasikeitusi nuo pirmadienio, nuo antradienio, nuo trečiadienio“, – patikino M.Švaikauskas.

Jis paaiškino kad įrenginys nėra pritaikytas išvalymui, nes „Vilniaus vandenys“ turi vandens valymo įrenginius ir nėra atliekų perdirbimo gamykla.

Žalą gamtai, anot jo, turės apskaičiuoti aplinkosaugininkai. „Vilniaus vandenys“ prisiims atsakomybę, kad nebuvo pasirengusi tokiems veiksmams, kuriuos direktorius įvardijo „teroro aktu“. Jo teigimu, apskaičiavus patirtą žalą bus mėginama ją išsiieškoti iš šį „teroro aktą“ suorganizavusių įmonių.

„Buvo plastiko pasirodę, bet niekada nebuvo tokio kiekio, tokio didžiulio srauto, koks buvo dabar“, – pabrėžė jis.

Tai – tyčinė įmonių ataka

V.Benkunskas žurnalistams pasakojo, kad į „Vilniaus vandenų“ nuotekų valyklą plastiko nuotekos ėmė plaukti praėjusį penktadienį. Teršimo intensyvumas, anot jo, skiriasi, jų tai padaugėja, tai sumažėja.

„Praėjus beveik savaitei galime pasakyti, kad tai yra tyčinė ataka prieš Vilniaus miesto nuotekų tinklą, prieš visą gamtą ir tai daro sąmoningai kažkokios pramonės grupės, įmonės, nes namų sąlygomis tokių atliekų niekas negalėtų pagaminti“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./V.Benkunskas ir M.Švaikauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./V.Benkunskas ir M.Švaikauskas

V.Benkunsko teigimu, įmonės bando atsikratyti plastiko drožlių atliekomis pildamos jas šalinant į nuotekų tinklą: „Į kanalizaciją pilamos plastiko drožlės ir taip yra teršiama visa sistema.“

„Mums jau beveik pavyko lokalizuoti šitą problemą ir tikimės, kad tarša tuoj bus sustabdyta. Bet pirminis klausimas kas tai daro ir kodėl tai daro, lieka labai atviras“, – apgailestavo jis.

Vicemeras pasakojo, kad dabar savo jėgomis bandoma žiūrėti, kur dar gali būti pilamos atliekos – specialistai važinėja, tikrina kanalizacijos šulinius.

Teršalų šią savaitę aptikta dviejose vietose.

Mes dirbame vieni, atliekame tyrėjų, seklių, prokurorų, funkcijas.

V.Benkunskas sakė, kad ketvirtadienį pagal gautą informaciją patikrinus pramoniniame rajone esantį nuotekų šulinį buvo rastos į košę pavirtusios plastiko atliekos.

Anot jo, dalyvaujant antstoliui buvo paimti laboratoriniai tyrimai, medžiaga atiduota laboratorijai, kreiptasi į prokurorus.

Šis darbas bus atliekamas toliau, nes nuotekos su plastiku vis dar plūsta į „Vilniaus vandenų“ nuotekų valymo įrenginius.

„Mums nepadeda“

Į klausimą, kas teršėjas, jis neatsakė, tačiau pasipiktino, kad situacija nedomina nei teisėsaugos, nei aplinkosaugininkų.

„Iš esmės – mums nepadeda. Mes dirbame vieni, atliekame tyrėjų, seklių, prokurorų, funkcijas, patys landžiojame į kanalizacijos vamzdžius, bandome ištirti, patekti į galimas taršos įmones. Ką veikia aplinkosauga, mums yra didelis klausimas“, – piktinosi vicemeras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus miesto nuotekų valyklos savadarbiai filtrai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus miesto nuotekų valyklos savadarbiai filtrai

V.Benkunsko teigimu, nesunku nuspėti, kad atliekos keliauja iš įmonių, kurios perdirba plastiką. Jo duomenimis, Vilniuje yra 8 tuo užsiimančios kompanijos. Kai kurios turi savo nuotekų tinklus, tad neturi sąsajos su „Vilniaus vandenų“ tinklais ir teršalų leisti negali.

Tuo metu kitos turi tiesioginę sąsają su nuotekų tinklais. „Bet mes negalime įeiti į jų vidų“, – konstatavo vicemeras.

Mes dirbame vieni, atliekame tyrėjų, seklių, prokurorų, funkcijas, patys landžiojame į kanalizacijos vamzdžius, bandome ištirti, patekti į galimas taršos įmones.

Jis pabrėžė, kad tai gali daryti aplinkosaugininkai, tačiau ar jie tą daro, Vilniaus miesto vicemeras duomenų neturi.

Anot V.Benkunsko, aplinkosaugininkų požiūrį iliustruoti gali tai, kad ketvirtadienį jiems paskambinus ir pranešus apie dar vieną šulinį su plastiko šiukšlėmis, į įvykio vietą aplinkosaugininkai atvyko tik po dviejų valandų.

Kitą sykį, anot V.Benkunsko, aplinkosaugininkai bandė sakyti, kad visa problema yra sutartiniai įmonių ir „Vilniaus vandenų“ santykiai.

„Kai pasakėme, kad pagal pagrindinį teisės aktą – Nuotekų tvarkymo reglamentą, yra griežtai draudžiama atliekas šalinti į nuotekų tinklą, tada jie jau pradėjo judėti – pamatė kameras, tada pasibeldė ir įėjo į vidų“, – pasakojo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus miesto nuotekų valykla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus miesto nuotekų valykla

Anot vicemero, tai yra geriausias pavyzdys, kaip iki šiol veikė sistema.

Tuo metu jis žadėjo, kad visi teršėjai, kurie daro skriaudą gamtai ir žmonėms, bus persekiojami: „Asmeniškai galiu pažadėti, kad tuos vandalus, brudus mes išgaudysime ir daugiau jie neterš to, ką jie daro dabar“.

Jis neslėpė, kad sąmokslo teorijų galvoje yra daug, keistai atrodo ir tai, kad atliekos pradėtos pilti po skandalo dėl „Grigeo Klaipėda“ leistų teršalų ir grasinimų, kad įmonių laukia patikrinimai.

Ieško direktorius su vicemeru

Teršalų paieškas įsiūbavo visuomenininkai iš „Lašišos dienoraščio“ ir žvejai, užfiksavę plūstelėjusį plastiką Neryje. Ir nors jie apie tai skelbė jau ne pirmą kartą, šįkart pagaliau sureaguota ir imtasi teršėjų paieškų.

Prie specialistų teršėjų paieškose prisidėjo tiek M.Švaikauskas, tiek V.Benkunskas. Pastarasis apie visus radinius visų pirma informuoja savo feisbuko paskyroje.

„Vilniaus nuotekų tinklas ir valymo įrenginiai yra nuodijami plastiku. Po „Grigeo“ skandalo Klaipėdoje, nuo praeito penktadienio į nuotekų tinklus arba, paprasčiau tariant, kanalizaciją, plaunamos plastiko atliekos, kurios užteršė vamzdynus ir visus valymo įrenginius. Mastelis yra nesuvokiamas. Kodėl taip daroma, neturiu tvirto atsakymo. Gal tai bandymas išplauti teršimo pėdsakus, bijant patikrinimų. Gal kažkas tokiu būdu siekia nukreipti visų dėmesį nuo savo problemų. Kaip bebūtų, kelis taršos šaltinius pavyko lokalizuoti. Tačiau ieškome ir toliau.

Bet svarbiausia, kad ši tarša yra tik maža detalė visame teršiančios pramonės, aplinkosaugos, antrinių žaliavų perdirbėjų persipynimo jovale. Kuo daugiau informacijos gaunu, tuo baisiau darosi“, – feisbuke skelbė vicemeras.

Rado Liepsnų ir Sandėlių gatvėse

Naujausias radinys – šuliniai aplink teritorijas Liepsnų g. ir Savanorių pr. sankirtoje. Čia įsikūrusi ir bendrovė „Plasta“, kurią paminėjo vicemeras V.Benkunskas, pripažindamas, kad kol kas negalįs pasakyti, ar būtent ši su plastiku dirbanti įmonė gali būti kalta dėl taršos.

Pirmadienį buvo paprasčiau – Sandėlių g. esančiame šulinyje aptikus nuotekas su plastiku, valdininkai iš karto pirštu bedė į čia esančią „Ecso“ įmonių grupę, nes nuotekos į tą konkretų šulinį tekėjo tik iš šios įmonių grupės teritorijos. Viena iš įmonių – UAB „Granulės“ – jau sulaukė neplaninių aplinkosaugininkų patikrinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius