-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 01

Tęsiantis energetikos krizei, smarkiai išaugo žmonių nepasitikėjimas D.Kreiviu

Tęsiantis aukštų energijos išteklių kainų krizei, per pastaruosius du mėnesius smarkiai augo visuomenės nepasitikėjimas energetikos ministru Dainiumi Kreiviu, rodo šeštadienį paskelbtos „Lietuvos ryto“ užsakymu „Vilmorus“ atliktos apklausos duomenys.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nepalankiai vertinančiųjų D.Kreivį skaičius ūgtelėjo daugiau nei 20 proc. punktų.

Palankiai vertinantys ministrą rugsėjį atliktoje apklausoje nurodė 8,1 proc. apklaustųjų (17,3 proc. liepą), o nepalankiai – 61,8 proc. respondentų (41,1 proc. liepą).

„Jis tapo vienu iš nemėgstamiausių šalies politikų“, – BNS sakė „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys.

„Žmonės kaltina jį dėl energetikos krizės, o ministrui nepavyko žmonių įtikinti, kad ministerija ir jis pats čia ne prie ko“, – pridūrė jis.

D.Kreivys Seimo valdančiųjų balsais šią savaitę atlaikė interpeliaciją, tačiau prezidentas Gitanas Nausėda tvirtino, kad jo pasitikėjimas ministru priklausys nuo derybų Europos Sąjungoje (ES) ir su Švedija dėl dvišalės sutarties, susijusios su vadinamųjų viršpelnių už elektrą pasidalijimu.

Dešimtukas – be staigmenų

Palankiausiai vertinamu politiku Lietuvoje išlieka prezidentas G.Nausėda. Jį palankiai vertina 56 proc. gyventojų (57,2 proc. liepą), nepalankiai – 20,9 proc. (23,3 proc. liepą).

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Antroje vietoje išlieka krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas su 47,1 proc. palankių ir 26 proc. nepalankių vertinimų (atitinkamai 44,6 proc. ir 25,6 proc. liepą).

Trečia – opozicinių socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė, sulaukusi 43,5 proc. (43,4 proc. liepą) palankių vertinimų ir 25,9 proc. (27,8 proc. liepą) nepalankių.

Toliau reitingų lentelėje rikiuojasi parlamentaras, „Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis su 42,3 proc. palankių ir 25,2 proc. nepalankių vertinimų (38,1 proc. ir 24,1 proc. liepą) ir Seimo narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis su 36,6 proc. palankių ir 39,2 proc. nepalankių vertinimų (38,5 proc. ir 35,8 proc. liepą).

Populiariausių politikų dešimtuką užbaigia Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Augo Bilotaitės, smuko Šimonytės reitingai

Pastarųjų dviejų reitingai keitėsi šiek tiek už paklaidos ribų: pasitikėjimas A.Bilotaite didėjo, o I.Šimonyte – mažėjo.

Palankiai vertinantys vidaus reikalų ministrę nurodė 27,4 proc. apklaustųjų (24,1 proc. liepą), nepalankiai – 44,3 proc. respondentų (45,7 proc. liepą).

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė

Pasak V.Gaidžio, tai gali būti susiję su tuo, kad A.Bilotaitė pastaruoju metu dažniau matoma įvedus patekimo į šalį ribojimus Rusijos piliečiams, be to, neseniai baigta statyti tvora pasienyje su Baltarusija.

Tuo metu ministrę pirmininkę palankiai vertina 27,2 proc. (30,4 proc. liepą) apklaustųjų, o nepalankiai – 56,1 procento (50,9 proc. liepą).

„Atlyginimų kėlimasis yra trumpiausias kelias sumažinti savo reitingams“, – sakė V.Gaidys, turėdamas omenyje neseniai Vyriausybės patvirtintą valstybės tarnybos pertvarką, kurioje numatytas pareiginės algos augimas politikams.

„Kitas veiksnys, gal dar ir didesnis, buvo tas, kad ji aktyviai gynė Kreivį, bandė kažkaip jį išteisinti“, – pridūrė jis.

Tradiciškai nepopuliariausiais šalies politikais išlieka valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis bei valdančiosios Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ reprezentatyvią gyventojų apklausą atliko rugsėjo 15-24 dienomis, apklausta 1000 pilnamečių Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius