Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2016 03 01

Tėvą palaidojusią klaipėdietę šokiravo duobės iškasimo kaina

160 eurų – tiek Klaipėdos kapinėse kainuoja iškasti kapo duobę, kurioje amžino poilsio atgula žmogus. Savo tėvą pirmadienį palaidojusi klaipėdietė buvo nustebusi išgirdusi tokią kainą. Jos teigimu, dar neseniai panašios kainos būta litais.
Klaipėdos Lėbartų kapinės skendėjo gėlėse.
Klaipėdos Lėbartų kapinės / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Kapas Laidotuvės

„Iškasti duobę – 160 eurų!? Tiesiog paimti ir iškasti. Ar ne panašiai būdavo litais?“, – retoriškai klausia Joniškės kapinėse amžinajam poilsiui tėvą palydėjusi klaipėdietė. Moteris neslėpė, ši žinia ją šokiravusi. 

Klaipėdoje veikiančių laidojimo paslaugų įmonių atstovai teigia, jog tokios kainos vyrauja jau seniai. Be to, nereikėtų pamiršti, jog žemė vis dar įšalusi ir ją kasti ne taip paprasta, prireikia ne tik kastuvo, bet ir specialios technikos.

„Kaina yra nuo 140 eurų ir daugiau. Dabar buvo žiema, atitinkamai kai buvo įšalas, gal kaina priklausė ir nuo to. Jei yra akmenys, medžių šaknys ar dar kažkas, logiška, kad kaina keičiasi, nes reikalinga ir kita įranga. Šiaip kainos jau daug metų panašios. Už tokią kainą duobė užkasama, sutvarkoma, papuošiama“, – sakė laidojimo paslaugų įmonės „Aterna“ vadovė Vitalija Rumbaitienė.

Moteris pasakojo įmonėje dirbanti jau dešimt metų ir jau anuomet kainos siekusios 400-500 litų. Sostinėje, moters žiniomis, duobės kasimas atsieina apie 200 eurų.

„Kokios darbo aplinkybės – seni kapai, toje vietoje karstai. Rasti tvarkingų žmonių, kad atliktų darbą, nėra daug. Bet kaip kad dirbtų – gali rasti, bet kad rastum normalų žmogų ir tą darbą dirbtų, sudėtinga“, – kalbėjo V.Rumbaitienė, neatskleidusi, kiek gi uždirba duobkasys.

Samdo žmogų

Šiuo metu įmonėje duobkasio etato nėra, šią paslaugą įmonė perka iš verslo liudijimą turinčio žmogaus.

Kastuvai atšimpa ir lūžta labai greitai. Perkame geresnius ir tai nelaiko, – pasakojo V.Rumbaitienė.

„Mūsų darbas neplanuotas, būna, kad per dieną reikia iškasti tris duobes, o būna, kad tris dienas nė vienos. Pas mus duobkasio etato nėra. Visą laiką turėjome, tačiau jau metus dirba atskiras žmogus. Mes paskaičiavome, kad mums labiau apsimoka bendradarbiauti, – sakė direktorė. – Iki kitų, Lėbartų kapinių yra 15 km, žmonės turi šeimos kapavietę, mes iš Joniškės į Lėbartus 15 km važiuojame, eikvojame degalus, mašiną, kitą kartą jau važiuojama kasti. Visa tai susideda į tuos pinigėlius“.

Anot vadovės, nors laidojimo verslas atrodo „gražus ir nešantis didelius pelnus“, reikia įvertinti, jog įmonė moka PVM, kitus mokesčius, perka įrankius ir įrangą, kainuoja ir leidimai.

„Kastuvai atšimpa ir lūžta labai greitai. Perkame geresnius ir tai nelaiko“, – pasakojo V.Rumbaitienė.

Šiuo metu palaidoti žmogų vidutiniškai kainuoja apie 1 000 eurų. Valstybė skiria laidojimo pašalpą, kuri siekia apie 304 eurus. Jei velionis pensinio amžiaus – išmokama ir pensija.

Brangi įranga

Prisistatyti nenorėjęs bendrovės „Akmeka“ darbuotojas taip pat patikino, jog duobės kasimo kainos jau seniai siekia apie 130-150 eurų.

Duobei kasti duobkasys, būna, atsiveža įrangos už 3 000 eurų, nes kastuvu jos būna neįkasamos, – sakė vienos įmonės darbuotojas.

„Būna, kad duobę gali iškasti tik su aparatūra, tai kainuoja 150 eurų, kur yra gruntas, gali užtekti ir 100 eurų“, – sakė darbuotojas.

Pasak jo, žiemą kainos ūgteli dėl įšalo. Nors pastaruoju metu šaltukas nedidelis, įšalas žemėje traukiasi pamažu ir šiuo metu siekia 80-90 cm, įveikiamas tik technikos pagalba.

Paklaustas, kiek duobkasys uždirba, bendrovės atstovas neatskleidė.

„Įvairiai. Dirba su verslo liudijimais ir uždirba. Kiek moka, tiek uždirba. Uždirbti galima, – žodžius dėliojo vyras. – Tačiau nepamirškime, kiek aparatūra kainuoja. Reikia gero perforatoriaus, kuris kainuoja 1 500 eurų, generatoriaus. Duobei kasti duobkasys būna atsiveža įrangos už 3 000 eurų, nes kastuvu jos būna neįkasamos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius