Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 23

Tėvų dilema negavus vietos valstybiniame darželyje: kaip šį rebusą sprendžia šeimos?

Tėvams, negavusiems vietos valstybiniame darželyje, gausiantiems ją vėliau, nei grįžta į darbus, norintiems į pastaruosius pasinerti anksčiau, dažnai kyla klausimas, kur palikti savo atžalą ir kaip praeis adaptacijos laikas, pamažu vaiką įvedant į naują aplinką, jau įsipareigojus darbdaviui. Pasirinkimai, pasak kalbintų mamų, yra keli – privatūs ar Lietuvoje dar tik duris atversiantys šeimos darželiai, auklė ar treti metai vaiko priežiūros atostogose.
Vilnietė Aliona Orlova džiaugiasi sūnui Markui radusi puikų privatų darželį
Vilnietė Aliona Orlova džiaugiasi sūnui Markui radusi puikų privatų darželį / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Namuose liks trečius metus

Trijų vaikų mama Raimonda iš Elektrėnų teigia, kad miestas turi tris valstybinius darželius, anksčiau juose esą visuose būdavo lopšelio grupės, bet nuo praėjusio rugsėjo jos panaikintos ir lopšelinukai liko tik vienam darželyje. Būtent dėl to ji vietos darželyje savo atžalai negaus. Moteris mąsto apie sprendimą likti „dekrete“ trečius metus.

„Daugiau nelabai yra iš ko rinktis. Patikimą auklę mūsų mieste sunku rasti, o ir sumokėti jai tektų, ko gero, daugiau kaip pusė mano atlyginimo. Apie grįžimą į darbą irgi dar svarstau, neatmetu varianto išeiti išvis, stoti į Darbo biržą ir galbūt dar gauti mokymų programą, nes esu suvirintoja, o nedirbu jau nuo ketvirtos nėštumo savaitės, tad jaučiuosi praradusi įgūdžius“, – šypteli moteris.

Darželiai, anot jos, nieko negali padaryti, jie tik gūžčioja pečiais, kad kol kas vietų nėra, teks laukti rudens, nes viskas – savivaldybės rankose.

Jiems tikrai neįdomu, kad šeimoje auga trys vaikai, yra paskola, reikia grįžti į darbą gegužę, o ne rugsėjį. Išties sudėtinga ir dirbti būtų, jei ir gaučiau vietą darželyje gegužę.

„Jiems tikrai neįdomu, kad šeimoje auga trys vaikai, yra paskola, reikia grįžti į darbą gegužę, o ne rugsėjį. Išties sudėtinga ir dirbti būtų, jei ir gaučiau vietą darželyje gegužę. Vyras dirba Pietų Amerikoje, dabar išskrido sausio 5 d., o grįš per Velykas kelioms savaitėms. Tokie bus keleri ateinantys metai“, – pasakoja Raimonda.

123RF.com nuotr./Paliktas vaikas
123RF.com nuotr./Paliktas vaikas

Jos vyresnėlis dabar pirmokas, dukra – ikimokyklinukė. „Būna dienų, kad kai pradedu važinėti pirmyn atgal – namai-mokykla-vaikų būreliai, tai namo grįžtu tik 19 val. O dar buitis visa man vienai, tai tik spėk suktis“, – prisispažįsta ji.

Taigi kol kas išvis, tikina ji, sudėtinga net pagalvoti, kaip į tokią dieną dar reikėtų įterpti ir darbą, kai rugsėjį viena bus pirmokė, o pamokos baigiasi apie 13 val. Prailginta grupė mokykloje lieka klaustukas, nes, tarkime, šįmet moters sūnus vietos joje negavo – labai daug norinčių ją lankyti.

„Be to, gyvenam kiek toliau nuo mokyklos, dar tokiems mažiems pareiti sudėtinga. Reikia vežioti arba kasdien vaikščioti pėsčiomis į ir iš mokyklos. Žodžiu, užburtas ratas“, – susiima už galvos Raimonda.

Apie adaptaciją jai taip pat galvojasi neramiai. Ji pamena, kai pirmagimis ėmė lankyti darželį, tuo metu ji tebebuvo vaiko priežiūros atostogose, bet darželio grupė taikė tokią taisyklę – „kas savaitę – penki vaikai“.

„Tai reiškia, kad pirmą savaitę ateina penki, antrą – prie pirmojo penketuko prisijungia antrasis ir t.t. Pirmieji ėjo tie, kurių tėveliams jau reikėjo skubiai grįžti į darbą ir, kiek mačiau, sekėsi jiems visiems gerai“, – pamena moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius