-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 15

Tiesa ar melas? G.Nausėda: 8 ES narės pasiekė tikslą paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų

Prezidentas Gitanas Nausėda, baksnodamas į prastą Lietuvos gyventojų skiepijimosi nuo COVID-19 statistiką, kaip pavyzdį paminėjo aštuonias Europos Sąjungos (ES) nares, kuriose pasiskiepijo jau daugiau nei 70 proc. suaugusiųjų. Visgi jis spaudos konferencijoje nepaminėjo, kad lygino tik pirmos dozės skaičius. Tvirtai apsaugai nuo koronaviruso dagumai vakcinų reikia dviejų dozių. Daugiau nei 70 proc. visiškai pasiskiepijusių suaugusių žmonių ES kol kas yra tik Maltoje.
Prezidentas pasiskiepijo nuo COVID-19 „AstraZenecos“ vakcina
Prezidentas pasiskiepijo nuo COVID-19 „AstraZenecos“ vakcina / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Skaičiavo tik paskiepytus kartą

Kritikos Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) dėl vangaus skiepijimosi ir nepakankamai efektyvaus gyventojų raginimo vakcinuotis valstybės vadovas pažėrė trečiadienį, minėdamas antrąsias darbo metines.

„Šiandien belieka tik suskiepyti tai, kokias atsargas mes turime, ir to su kaupu pakaktų vakcinuoti daugiau kaip 70 proc. suaugusių šalies gyventojų“, – kalbėjo G.Nausėda ta proga surengtoje spaudos konferencijoje.

„Šį tikslą jau pasiekė 8 ES valstybės, artimiausiomis savaitėmis tokių valstybių skaičius padvigubės. Artimiausiomis savaitėmis ir ES, kaip visuma, pasieks ir peržengs 70 proc. suaugusių vakcinuotų gyventojų skaičių“, – pridūrė prezidentas.

Kaip portalui 15min teigė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, šalies vadovas rėmėsi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) pateikiama statistika apie gyventojų vakcinavimą viena doze.

Jau po spaudos konferencijos duomenys buvo atnaujinti, „tad pagal juos dabar jau 11-oje ES šalių bent viena doze yra pasiskiepiję 70 ir daugiau proc. suaugusių gyventojų“.

ECDC tinklalapyje nurodyta, kad bent vienos vakcinos dozės ES yra sulaukę 65,8 proc. suaugusiųjų, dviejų – 47,7 proc.

Gale – bulgarai ir rumunai

Kaip rodo ECDC skelbiami duomenys, daugiau nei 70 proc. gyventojų dviem dozėmis yra paskiepijusi vienintelė Malta.

Joje visiškai vakcinuota jau 82 proc. suaugusiųjų.

Dar daugiau (82,6 proc.) pasiskiepijo Islandijoje, tačiau ji priklauso Europos ekonominei erdvei.

Iš kitų šalių greičiausiai pasiekti siekiamą vakcinuotų žmonių dalį gali Vengrija, kurioje dviem dozėmis jau pasiskiepijo 63,7 proc. gyventojų.

Jai padėjo sprendimas įsigyti ES nepatvirtintų Rusijoje sukurtų vakcinų „Sputnik V“. Dėl to vengrai jau pačioje pradžioje išsiveržė į skiepijimo lyderius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Londone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Londone

Kitoms šalims iki siekiamo rezultato trūksta gerokai daugiau. Po minėtųjų rikiuojasi Airija (58,4 proc.), Kipras (57,4 proc.), Liuksemburgas (54,5 proc.) ir Ispanija (54,1 proc.).

Daugiau nei pusė suaugusiųjų yra pasiskiepiję ir Belgijoje (53,9 proc.), Austrijoje (51,5 proc.), Vokietijoje (51,0 proc.), Danijoje ir Portugalijoje (po 50,5 proc.).

Likusiose šalyse dvi dozes yra gavę mažiau nei pusė suaugusiųjų: Lenkijoje – 49,7 proc., Nyderlanduose – 49,5 proc., Graikijoje – 48 proc.

Nedaug nuo pastarosios atsilieka Lietuva – pas mus pasiskiepiję 47,5 proc. suaugusiųjų (skaičiuojant visus gyventojus, ši dalis sudaro 41,2 proc.), ES esame penkiolikti.

Toliau rikiuojasi tokios valstybės, kaip Prancūzija, Estija, Italija, Švedija, Čekija, Slovėnija, Slovakija.

Nė 40 proc. suaugusiųjų dviem dozėmis nėra pasiskiepiję Latvijoje, Kroatijoje, Suomijoje, Norvegijoje (kuri taip pat priklauso tik Europos Ekonominei Erdvei).

Rumunijoje visiškai pasiskiepiję mažiau nei 30 proc. suaugusiųjų, o Bulgarijoje – mažiau nei 16 proc.

Lyderiauja Islandija

Pasiskiepijusių bent viena doze dalyje ES narių išties jau yra daugiau nei 70 proc. Tačiau jas visas lenkia vos 357 tūkst. gyventojų turinti Islandija, kur bent kartą pasiskiepijo jau 9 iš 10 žmonių.

Toliau rikiuojasi Belgija (82,7 proc.), Malta (82,5 proc.) ir Nyderlandai (82,1 proc.).

VIDEO: G.Nausėda apie antrą kadenciją: apie tai negalvoju ir man tai neįdomu

Daugiau nei 70 proc. suaugusiųjų pasiskiepiję ir Danijoje (77,1 proc.), Suomijoje (76,7 proc.), Liuksemburge (73,9 proc.), Airijoje ir Ispanijoje (po 72,4 proc.), Ispanijoje (71,8 proc.), Italijoje (70,6 proc.).

Lygiai 70 proc. suaugusiųjų pasiskiepiję Vokietijoje.

Netrukus šį rodiklį, kaip prognozavo G.Nausėda, gali pasiekti Švedija (69,6 proc.), Vengrija (68,2 proc.), Austrija (67,3 proc.), Prancūzija (67,1 proc.), Kipras (65,6 proc.).

Lietuvoje bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze, kaip rodo ECDC duomenys, paskiepyta 53,5 proc. suaugusiųjų (ES esame 17-i).

Mūsų šalį Bendrijoje lenkia Čekija (59,2 proc.), Graikija (59 proc.), Lenkija (56,5 proc.).

Šio sąrašo apačioje – taip pat Rumunija (30,8 proc.) ir Bulgarija (17,6 proc.).

Reikia dviejų dozių

Nors šie skaičiai atrodo įspūdingai ir dviejų dozių nebūna be pirmos, pakankama apsauga nuo koronaviruso bei ypač jo atmainų susiformuoja tik pasiskiepijus visiškai ir pagal gamintojų pateikiamas rekomendacijas.

Kitaip tariant, vakcinos „Comirnaty“ dvi dozės turėtų būti įskiepijamos su 21 dienos, o „Spikevax“ – su 28 dienų pertrauka. Antra „Vaxzevria“ dozė turėtų būti įskiepyta po 4–12 savaičių.

Lietuvoje dar naudojamos „Janssen“ vakcinos užtenka vienos dozės.

Mokslininkai ir medikai pabrėžia, kad užbaigti vakcinavimo ciklą ypač svarbu, norint apsisaugoti nuo sparčiai plintančių koronaviruso atmainų. Tai skelbia ir Europos vaistų agentūra.

Čia pateikiamas vakcinų efektyvumas saugant nuo delta varianto po vienos ir po dviejų dozių.

Tačiau imunitetas nesusiformuoja iškart net po antro dūrio – turi praeiti tam tikras laikas. Norint kelionėms pasinaudoti ES COVID pažymėjimu, po antro skiepo (arba pasiskiepijus „Janssen“) turi būti praėjusios dvi savaitės.

Be to, reikia atsižvelgti į tai, kurias vakcinas daugiausia šalys naudoja (antra „Vaxzevria“ dozė paprastai įskiepijama vėliau, todėl susidaro skirtumas statistikoje), taip pat – kokios strategijos laikomasi (ar siekiama kuo daugiau gyventojų paskiepyti bent viena doze ir suteikti bent šiokią tokią apsaugą, ar, priešingai, užbaigti vakcinavimo ciklą).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mobilus vakcinavimo punktas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mobilus vakcinavimo punktas

Štai Norvegijoje pirma doze jau paskiepyta net 70,6 proc. suaugusiųjų, o dviem – tik 33,5 proc.

15min vertinimu, prezidento G.Nausėdos teiginys, kad 8 ES valstybės jau vakcinavo daugiau kaip 70 proc. suaugusių gyventojų, yra teisingas, bet reikalauja patikslinimo.

Jis rėmėsi statistika apie paskiepijimą pirma doze. Tačiau pasiskiepijimas nuo COVID-19, kitaip tariant, pakankamos apsaugos susidarymas, reiškia dvi Lietuvoje naudojamų vakcinų dozes (tik „Janssen“ vakcinos pakanka vienos).

Pagal šį rodiklį 70 proc. iš ES narių yra pasiekusi vienintelė Malta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius