-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 05

Tiesa ar melas? Linas Kukuraitis: „Sod­ra“ apkrauta, todėl 200 eurų išmokų negali paskirstyti anksčiau

Siekdama paskatinti vartojimą per karantiną, pensininkams ir kitoms socialinėms grupėms Vyriausybė siūlo paskirti vienkartines 200 eurų išmokas. Jas ketinama išmokėti rugpjūtį. Opozicija ir kai kurie apžvalgininkai pasirinktą išmokėjimo terminą sieja su artėjančiais rinkimais. Valdantieji tikina, kad anksčiau paskirti lėšų nepavyks dėl „Sodros“ apkrovų ir techninių kliūčių. Ar jie teisūs?
Linas Kukuraitis
Linas Kukuraitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Šiuo metu „Sodra“ turi didžiulį apkrovimą dėl dabartinių priemonių, kurias įgyvendina karantino laikotarpiu. Taip pat, priėmus Kaupimo įstatymą, turi iki liepos 1 dienos paleisti anuitetų sistemą. Atitinkamai pareigūnams ir kitiems, kuriems yra numatyta kompensacija, iki rugpjūčio 1 dienos turi viską apskaičiuoti ir paleisti. Tai anksčiausias laikas, kada galima, kad žmonės [išmokas] gautų, yra rugpjūčio mėnuo“, – balandžio 30-ąją Vyriausybės valandos Seime metu aiškino socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

„Sodrai“ vienkartines 200 eurų išmokas, pasak jo, būtų dar patogiau išmokėti rugsėjį.

„Jeigu būtų dar vėliau, rugsėjo mėnuo, būtų dar geriau, bet kadangi norisi išmokėti kiek galima greičiau, tai yra rugpjūčio mėnuo.

Tai nėra automatinė išmoka visiems 910 tūkst. žmonių, nes nuo šitų išmokų, kaip ir nuo kitų, yra atskaičiuojami visi atskaitymai, kurie yra susiję su įsiskolinimais ir taip toliau. Tai yra labai daug rimto darbo, kuris turi būti padarytas, ir klaidų čia negali būti“, – aiškino ministras.

Tokias pačias priežastis, kodėl išmokų „Sodra“ negali išdalyti anksčiau, vardijo ir valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Tai yra techninis sprendimas, anksčiau „Sodra“ to įgyvendint negali. Tai susiję su programavimu ir taip toliau. Mes visi norim, kad būtų kuo anksčiau, bet rugpjūtis yra anksčiausia data. Šitoje vietoje mes nieko negalime padaryti“, – antradienį Seime komentavo jis.

Premjeras Saulius Skvernelis tikino, kad noras skirti papildomas vienkartines išmokas pensijų ir pašalpų gavėjams su rinkimais nesusijęs.

„Tas, kas nori surasti kokių nors politinių poteksčių, galėtų pradėti kaltinti, kad ir šis virusas atsirado, kad rinkimuose kažkas [galėtų] pozicijas sustiprinti. Tai turbūt visiškai nerealu, nepagrįsta“, – antradienį parlamente kalbėjo premjeras.

Mes sumenkiname žmones, kad už 200 eurų galima nupirkti balsą.

„Manau, sieti šią išmoką su rinkimais yra nuvertinimas beveik 1 mln. žmonių teisės apsispręsti sąmoningai ir laisvai, pagal jų kriterijus padaryti politinius sprendimus. Mes sumenkiname žmones, kad už 200 eurų galima nupirkti balsą. Dėl to aš atsiriboju bendrai nuo šitos diskusijos“, – S.Skverneliui antrino ministras L.Kukuraitis.

Seimo opozicija pensininkams ir kitoms socialinėms grupėms numatytas vienkartines išmokas pasiūlė paskirstyti per keturis mėnesius nuo birželio. S.Skvernelio įsitikinimu, tai nieko nepakeistų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Tai nieko nepakeis. Jeigu būtų techninis sprendimas, galima būtų išmokėti iš karto. Tai nėra susiję su pinigų stygiumi. Tai yra susiję su techniniais, informacinių technologijų sprendimais, kuriuos labai aiškiai pagrindžia „Sodra“.

Paklauskit „Sodros“, ką „Sodra“ turi padaryti iki liepos 1 dienos dėl anksčiau priimtų įstatymų, kaip turi pertvarkyti pensijų perskaičiavimą, anuitetų sistemą sutvarkyti, tiekėjas keičiasi IT paslaugų tiekimo ir visa kita“, – vardijo jis.

„Sodra“: yra kitų prioritetų, resursai riboti

Tai ar iš tikrųjų „Sodra“ nespėja susitvarkyti su krūviu?

Kliūčių, anot „Sodros“ direktorės Julitos Varanauskienės, yra ne tik dėl krūvio, bet ir sistemos pritaikymo siekiant atlikti naują funkciją. Su testavimu tai esą gali užtrukti iki 8 savaičių.

„Sodra“ analizavo galimybes išmokėti 200 eurų vienkartines išmokas socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams birželio mėnesį ir tokios galimybės neturi“, – atsakyme, kurį 15min perdavė „Sodros“ Komunikacijos skyrius, nurodė J.Varanauskienė.

„Norint išmokėti šias išmokas įstatymo projekte numatytus kriterijus atitinkantiems išmokų gavėjams, reikia sukurti tokią funkciją „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje.

Reikia sukurti tokią funkciją „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje.

Šiuo metu ruošiamės ir kuriame naujas funkcijas „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje kitoms prioritetinėms veikloms: subsidijų savarankiškai dirbantiems asmenims mokėjimui karantino laikotarpiu, darbo paieškos išmokų mokėjimui karantino laikotarpiu, pensijų anuitetų mokėjimui nuo liepos, pensijų naujinimui (senjorams, kurie dirbo ir įgijo papildomo stažo ir pensijų apskaitos vienetų) nuo liepos, sumažintų rentų ir kitų kompensacinių išmokų kompensavimui nuo rugpjūčio ir kita“, – vardijo „Sodros“ vadovė.

Visi taikomųjų sistemų pakeitimai, pasak jos, turi būti ištestuoti, nustatyti trūkumai pašalinti, kad sistema galėtų veikti patikimai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julita Varanauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julita Varanauskienė

„Turimos sutartys su rangovais ir kiti resursai, kurie yra riboti, skatina visus informacinius sistemų modernizavimo darbus atlikti planuotai, atsižvelgiant į organizacijos prioritetus ir galimybes.

„Sodros“ vertinimu, sukurti naujų išmokų mokėjimo funkcijas „Sodros“ taikomosios programinės įrangos sistemoje įprastai užtrunka 5 savaites, pateikus techninę užduotį. Dar iki 3 savaičių trunka testavimo ir pastebėtų programinės įrangos trūkumų taisymo darbai“, – paaiškino J.Varanauskienė.

Kiek tai kainuos, pasakyti esą sudėtinga: „Iš esmės įmonė, laimėjusi konkursą, kelerius metus atlieka visus darbus, kuriuos užsakome pagal mūsų teikiamas technines užduotis. Tai – nuolatinis procesas. Pasakyti, kiek kainuotų konkrečios sistemos sukūrimas, būtų labai sudėtinga.“

Be to, pasak J.Varanauskienės, kol Seimas nepriėmė įstatymo, susijusio su išmokų skyrimu, imtis pirminių žingsnių dėl sistemos pritaikymo neišeis.

„Reikėtų atsižvelgti ir į tai, jog parengti ir pateikti techninės užduoties rangovams negalime, kol įstatymas nėra priimtas, nes nėra iki galo aiškūs ir tikslūs išmokų gavėjų atrankos kriterijai ir kitos sąlygos“, – paaiškino „Sodros“ vadovė.

R.Šaltis: terminai įmanomi, bet ar diegti verta?

Programuotojų asociacijos pirmininkas Rimas Šaltis 15min teigė, kad informacinių technologijų specialistų darbą reikėtų matuoti ne savaitėmis, o darbo valandomis. „Sodros“ nurodyti sistemos pritaikymo terminai, pasak jo, realūs, bet viskas esą priklauso nuo žmogiškųjų resursų.

„Terminai kaip ir nėra kažkokie kosminiai, yra įmanomi, – tikino R.Šaltis. – Komanda iš šimto žmonių padarys per savaitę, jei paimsit iš dviejų žmonių – ji darys pusę metų.“

Jis pabrėžė, kad valstybiniame sektoriuje veikiančios informacinės sistemos nėra tokios geros kaip privačiame, o siūloma įdiegti funkcija – specifinė, kaip ir pati „Sodros“ sistema.

Jei jūs dedate naują funkciją, ji daro įtaką visos sistemos veiklai.

„Čia yra labai nišinė situacija. Paprasčiausia, kai sistema buvo projektuota, ji tokioms nišinėms situacijoms nebuvo pritaikyta, tai reiškia, ją ganėtinai stipriai reikia modifikuoti. Ir ganėtinai stipriai pamodifikavus, reikia labai gerai ištestuoti: jei jūs dedate naują funkciją, ji daro įtaką visos sistemos veiklai, reiškia, ištestuoti reikia visą sistemą. Kartais ištestuoti didelę sistemą yra žymiai sunkiau nei įdiegti naują funkciją“, – teigė programuotojų atstovas.

Kita vertus, jis suabejojo, ar tikrai verta investuoti, diegti naują funkciją, jei ją teks panaudoti tik kartą: „Galbūt kaip tik yra dabar daug bedarbių apskaitininkų, jie galėtų sutelkti žmogiškąsias jėgas ir padaryti tą vienkartį darbą, suskaičiuoti tas išmokas pensininkams, išmokėti ir viskas. Ir neatnaujinti tos sistemos.“

15min vertinimu, ministras L.Kukuraitis sakė tiesą aiškindamas priežastis, kodėl 200 eurų išmokų jų gavėjams nėra galimybių paskirstyti anksčiau: „Sodros“ prioritetų sąraše – kitos veiklos, sistemos pritaikymui siekiant padalyti išmokas reikia laiko ir resursų, kol neįsigaliojo Seime svarstomos pataisos, neaiškūs tikslūs išmokų gavėjų atrankos kriterijai.

Kita vertus, galbūt vertėtų prisiminti laikus, kai kompiuteriai neegzistavo, ir paieškoti kitų būdų, kaip paskirstyti vienkartinę paramą – gal tai būtų greičiau ir pigiau?

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius