Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 24

Tiesa ar melas? Skirmantas Malinauskas: „Visi darbiniai vizitai, o tai buvo darbinis vizitas į Rusnę, yra filmuojami“

Premjerui Sauliui Skverneliui Rusnėje paskelbus apie kandidatavimą į prezidentus, jo pareiškimo vaizdo įrašą išplatino Vyriausybės kanceliarijos darbuotojas. Kilus klausimui, ar premjeras tokiu būdu nesinaudoja jam, kaip premjerui, prieinamais resursais, jo patarėjas Skirmantas Malinauskas patikino, jog visi darbiniai vizitai – koks buvo į Rusnę, yra filmuojami ir ši medžiaga yra platinama. 15min patikrino, ar tai tiesa.
Skirmantas Malinauskas
Skirmantas Malinauskas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Labai trumpai – visi darbiniai vizitai, o tai buvo darbinis vizitas į Rusnę, yra filmuojami ir fotografuojami, visa medžiaga visada yra platinama“, – atsakydamas laidos „Delfi dėmesio centre“ vedėjui Edmundui Jakilaičiui, antradienį sakė jis.

E.Jakilaitis suskaičiavo, kad fotografo ir vaizdo operatoriaus darbas, žinios išplatinimas galėtų kainuoti 600–700 eurų, tuo metu už S.Skvernelį sumokėjo mokesčių mokėtojai.

Rusnėje filmavo, Druskininkuose – ne

Bandydami patikrinti premjero informaciją, paprašėme vizituose premjerą lydintį operatorių ir fotografą Darių Janutį pateikti vaizdo medžiagą iš premjero viešnagės Druskininkuose.

Į čia vykusį forumą „Viešoji ir privačioji partnerystė savivaldybėse“ premjeras vyko kitą dieną po apsilankymo Rusnėje.

„Video medžiaga to vizito metu nebuvo daroma“, – atsakė jis ir pasiūlė šios išvykos nuotraukų.

15min vėliau paprašė D.Janučio pateikti informaciją, kiek S.Skvernelio išvykų į regionus buvo filmuojamos.

Jis atsakė, kad vaizdo įrašai daromi kiekvieno premjero vizito į regionus metu – nebent to nepavyksta padaryti dėl techninių ar logistinių kliūčių.

„Jie, kartu su nuotraukomis, nuolat siunčiami žiniasklaidai, taip pat talpinami Vyriausybės „Facebook“ paskyroje – pažiūrėkite ir pamatysite. Sausio 18-osios premjero apsilankymas Druskininkuose nebuvo jo vizitas į regioną, premjeras tik sudalyvavo forume, po ko iškart išvyko atgal į Vilnių. Todėl vaizdo įrašas ir nebuvo daromas, nuspręsta apsiriboti nuotraukomis“, – teigė jis.

S.Malinauskas: video dažniau daromi, nei nedaromi

Paprašytas patikslinti, ar tikrai visais atvejais, kaip teigė, Vyriausybės kanceliarija daro vaizdo įrašus, S.Malinauskas pakartojo, kad visi vizitai į regioną filmuojami, tačiau čia pat savimi suabejojo: „Visi vizitai į regionus arba premjero vizitai... Galbūt yra išimčių – mes turime tik vieną fotografą, jeigu liga, laisva diena, galbūt kokia komandiruotė – gali būti išimtis. Bet šiaip visi svarbesni premjero apsilankymai yra fiksuojami ir įrašinėjami video.“

„Video daroma dažniau, kai yra atvejai, kai nedaroma“, – tikino jis.

S.Malinausko teigimu, vaizdo įrašai iš premjero vizitų sumontuojami ir paskelbiami Vyriausybės feisbuko puslapyje.

Premjero patarėjas paaiškino, kad vaizdo įrašas, kuriame S.Skvernelis paskelbia apie kandidatavimą į prezidentus, buvo platinamas, nes to prašė į Rusnę nevykusių žiniasklaidos priemonių atstovai.

„Būtent iš pačių žiniasklaidos priemonių būtent tą dalį atsiųsti, ir aišku, fotografas, kaip visada, labai stipriai nepagalvojęs, išsiuntė bendruoju paštu, uždėjęs laiško pavadinimą, kad tai ta kalba, kurios prašė“, – tikino jis.

Nefilmavo savaitgalio išvykų

15min patikrino pastarojo pusmečio Vyriausybės feisbuke skelbiamus vaizdo įrašus bei S.Skvernelio oficialias darbotvarkes.

Rugpjūčio-sausio mėnesiais Vyriausybės puslapyje „Facebook“ paskelbti 8 vaizdo klipai iš premjero apsilankymų regionuose. Juose apsieinama be kalbų – skambant muzikai rodomi vaizdai iš premjero susitikimų.

Beje, vaizdo įrašo iš Rusnės čia nėra. Priminsime, jog vaizdo įrašas iš Rusnės, kurį platino Vyriausybės kanceliarijos darbuotojas, nebuvo toks, pat kaip kiti – tai buvo nemontuotas premjero pasisakymas.

15min aptiko, kad vaizdo įrašai nebuvo daromi lapkričio 11 dieną vykusioje premjero išvykoje į Perloją, kur vyko Perlojos Respublikos 100-ųjų metinių minėjimas „Už Perloją ir visą Lietuvą“.

Spalio 20 dieną vykusiame S.Skvernelio apsilankyme Ukmergėje, kur buvo minimas vietos gimnazijos įsteigimo šimtmetis, taip pat nebuvo filmuojama.

Rugsėjo 8 dieną premjeras lankėsi neįgaliųjų poilsio centre Monciškėse, vaizdo įrašo iš šio apsilankymo taip pat nėra.

Minėtos išvykos vyko savaitgalio dienomis.

15min įsitikino, kad nemaža dalis premjero kelionių į regionus buvo filmuojamos.

Tačiau reikėtų pabrėžti, kad net savaitgalį į regionus važiavęs S.Skvernelis ten vyko ne kaip eilinis pilietis, o kaip premjeras – antraip kelionės nebūtų patekusios į oficialią darbotvarkę. Be to, iš vizito Rusnėje Vyriausybė platino nemontuotą premjero pasisakymą, o iš kitų renginių tik trumpus montuotus siužetus be premjero kalbų.

Todėl, 15min vertinimu, S.Malinauskas buvo arti tiesos teigdamas, kad vizitas Rusnėje buvo fiksuojamas taip pat, kaip kitos premjero kelionės.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius