-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 09 03

Tiesa ar melas? T.Pačėsas: „Bauda už veido kaukės nedėvėjimą Lietuvoje yra 500 eurų, Vokietijoje – 50 eurų“

Artėjantys rinkimai verčia politikus griebtis išradingumo siekiant rinkėjų dėmesio. Vienas būdų – kalbėti visuomenei svarbiomis temomis, pavyzdžiui, apie baudas už reikalavimo dėvėti burną ir nosį dengiančias priemones nesilaikymą. 15min imasi tikrinti, kiek tiesos politikų reklamose.
Partijos „Lietuva – visų“ rinkimų programos pristatymas
Partijos „Lietuva – visų“ rinkimų programos pristatymas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Jei pastebėsite abejonių dėl faktų tikslumo keliančias politines reklamas ar politikų pasisakymus, kviečiame jas siųsti el.paštu patikrinta@15min.lt arba užpildyti formą po šia naujiena.

O šįkart nutarėme patikrinti partijos „Lietuva – visų“ reklaminį siužetą.

„Už šios priemonės (veido kaukės – aut. past.) nedėvėjimą Vokietijoje yra 50 eurų bauda, Lietuvoje – 500“, – antradienį feisbuke pasirodžiusioje reklamoje teigia politinės partijos „Lietuva – visų“ pirmininkas, Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Tomas Pačėsas.

Vaizdo įraše buvęs krepšininkas baudų dydžius sulygina su minimalaus užmokesčio dydžiu abejose valstybėse, konstatuodamas, kad „atsakingas už visa tai – Naisių kolchozo psichiatras, pavirtęs į Lietuvos Kašpirovskį su ginklu rankoje“.

Situacija Vokietijoje

Vokietijos žiniasklaida skelbė, kad rugpjūčio 27 d. šalies parlamentas susitarė su federaliniais šalies administraciniais vienetais, žemėmis, dėl minimalios baudos už reikalavimo dėvėti veido kaukę nesilaikymą.

Nustatytas minimalus baudos dydis – 50 eurų. Vienintelis Saksonijos-Anhalto regionas atsisakė įteisinti baudą už kaukės nedėvėjimą.

Tačiau tai nereiškia, kad teigdamas, jog baudos dydis Vokietijoje siekia 50 eurų, T.Pačėsas yra teisus. Susitarimo nacionaliniu lygiu Vokietijoje reikėjo, nes skirtingos žemės už reikalavimų nesilaikymą skiria skirtingo dydžio baudas, o šešiose žemėse baudos išvis nebuvo nenumatytos.

Be abejo žinome, taip. Jei ir Vokietijoj vienam mieste tokios baudos yra, tai irgi Vokietija.

Realybėje, baudos Vokietijoje svyruoja nuo 50 iki 500 eurų, priklausomai nuo to, kurioje žemėje bauda yra skiriama. Šalyje taip pat taikoma praktika, kuomet baudos išrašomos be perspėjimo.

Badeno-Viurtembergo žemėje baudos dydis svyruoja nuo 100 iki 250 eurų, Bavarijoje – 250-500 eurų, Berlyne – 50-500 eurų, Brandenburge – 50-250 eurų, Brėmene, Hesene ir Reino krašte-Pfalce – 50 eurų, Maklenburge-Pomeranijoje – 50-150 eurų, Žemutinėje Saksonijoje ir Šiaurės Reine-Vestfalijoje ir Šlėzvige-Holšteine – iki 150 eurų, Sare iki 100 eurų, Saksonijoje ir Tiuringijoje iki 60 eurų.

Saksonijos-Anhalto žemė nustatyti baudos dydį atsisakė, o Hamburge dėl nuobaudos dydžio sprendimas, rugsėjo 2 d. duomenimis, dar nėra priimtas.

Situacija Lietuvoje

Lietuvos policijos teigimu, Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 526 straipsnio 3 dalis numatyto, kad dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų baudos, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

Jei asmenys neturi administracinių nusižengimų ir baudą sumoka per 15 dienų, gali būti skiriama pusė minimalios baudos, 250 eurų. Tai reikštų, kad mažiausia įmanoma bauda Lietuvoje siekia 250 eurų.

„Atkreipiame dėmesį, kad Administracinių nusižengimų kodeksas šiuo atveju nenumato įspėjimo, tačiau pareigūnai, pastebėję asmenį, kuris nedėvi kaukės, gali jį perspėti ir priminti apie būtinybę dėvėti kaukę“, – teigiama Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vyriausios specialistės Lauros Grondskės atsakyme 15min.

ANK 526 straipsnio 3 dalyje išdėstyta, kad baudų dydis susijęs su šalyje galiojančia karo arba nepaprastąja padėtimi, mobilizacija, karantinu, ribotu karantinu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai.

Minimalus užmokestis

Vokietijos federalinio statistikos biuro duomenimis, minimalus darbo užmokestis šalyje siekia 9,35 euro už valandą. Skaičiuojant, kad žmogus dirba 8 valandas per dieną, 20 dienų per mėnesį gausime, kad minimalus užmokestis šalyje – 1496 eurai prieš mokesčius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Veido kaukė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Veido kaukė

Tai reikštų, kad bauda už kaukės nedėvėjimą Vokietijoje sudaro nuo 3,3 iki 33 proc. minimalaus atlyginimo dydžio.

Minimalus mėnesio atlygis (MMA) Lietuvoje siekia 607 eurus prieš mokesčius, o tai reiškia, kad baudos dydis sudaro nuo 42 proc. iki 247 proc. MMA. Faktas, kad santykinis baudos dydis Vokietijoje yra mažesnis.

Vis dėlto ne visoje Vokietijoje bauda už kaukės nedėvėjimą siekia 50 eurų. Yra regionų, kuri ši suma penkiskart didesnė. „Lietuva – visų“ reklamoje pateikiama mažiausia įmanoma bauda Vokietijoje, kurios dydis taikomas penkiose žemėse iš 16. Todėl toks dydis nėra taikytinas visai valstybei.

Problemos nemato

15min pasiteiravus reklamoje lyginimą pateikiančio T.Pačėso, ar partijos pirmininkas susipažinęs su skirtingais baudų dydžiais Vokietijoje, išgirdome teigiamą atsakymą.

„Be abejo žinome, taip. Jei ir Vokietijoj vienam mieste tokios baudos yra, tai irgi Vokietija“, – paaiškino partijos „Lietuva – visų“ pirmininkas.

Paklausus buvusio trenerio ar pasirinkimas pateikti žemiausią baudų lygį galiojantį ne visoje Vokietijoje, neatrodo keistai, T.Pačėsas problemos tokiame palyginime neįžvelgė.

15min vertinimu, T.Pačėso pasisakymas – arti tiesos. Lyginant minimalų uždarbį Vokietijoje ir Lietuvoje, už reikalavimo dėvėti apsaugines priemones nesilaikymą mūsų šalyje išties taikoma santykinai didesnė bauda. Vis dėlto teiginys neva bauda už kaukės nedėvėjimą Vokietijoje siekia tik 50 eurų nėra teisingas, nes tai negalioja visos valstybės teritorijoje. T.Pačėsas pripažino šį faktą žinojęs, bet nutylėjęs. Dar daugiau, nors palyginimui naudojama mažiausia įmanoma bauda Vokietijoje, kalbėdamas apie Lietuvą jis pasirinko neminėti fakto, kad bauda čia gali siekti perpus mažiau nei 500 eurų.

Jūs klausiate – tikriname mes
Įveskite politiko ar kito visuomenės veikėjo teiginį, kurį reikia patikrinti. Jei tik įmanoma, nurodykite, kur ir kada tai buvo pasakyta.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius